Въпреки че сме фенове на здравословния начин на живот и качественото хранене, смятаме, че всичко трябва да се прави с мярка. Понякога човек просто има нужда от един коктейл след дълъг ден или от хубаво питие в добра компания. Ако търсите варианти как да направите петъчната си вечер по-приятна и една идея по-здравословна, значи сте на точното място.
Тези рецепти за комбуча коктейли са перфектното решение за дългите есенни вечери. Преди да стигнем до тях обаче, нека да видим някои основни принципи, които да използвате, когато правите здравословни напитки у дома.
- Пропуснете захарния сироп. Казвали сме го много пъти и ще продължим да го правим. Захарта не е ваш приятел. Прекалената й консумация има негативен ефект върху множество органи (панкреаса е особено засегнат), както и върху мозъчната функция. Заместете я с мед, агаве, стевия или друг натурален подсладител. Освен това, твърде сладките коктейли могат да ви причинят сериозно главоболие на следващия ден.
- Използвайте натурални съставки, когато е възможно. Вместо портокалов сок от магазина, вложете в коктейла си прясно изцеден такъв. Вместо газирана вода използвайте комбуча.
- Наслаждавайте се. Коктейлите са перфектната възможност да забавите темпото и да се насладите на нещо вкусно, което сте приготвили сами. Отпивайте всяка глътка с удоволствие и разбира се, консумирайте с мярка.
Ето ги и самите рецепти.
Шприц с вино и комбуча
Аперол Шприц определено е сред нашите летни коктейлни фаворити, но в студените есенни дни имаме нужда от нещо по-плътно и ароматно. За направата му може да използвате любимото си червено вино. Ние заложихме на класическо мерло и добавихме към него билки и плодове.
Съставки
- Натрошен лед
- 100 мл мерло, овкусен с плодове и подправки по ваш избор (или чисто)
- 50 мл портокалов сок
- 100 мл Комбуча Лайф Канела
- 2-4 портокалов битър
- Канелена пръчица и портокалови корички за декорация
Как да го приготвите
Използвайте висока коктейлна чаша. Напълнете я с натрошен лед до средата.
Налейте виното и портокаловия сок и разбъркайте внимателно. Долейте напитката с комбуча, добавете портокаловия битър и гарнирайте с коричките и канелената пръчица.
Есенно московско муле с комбуча
Московско муле е един от най-популярните коктейли в света и все повече бармани експериментират с комбуча за направата му. Тази вариация е много подходяща за хладните есенни вечери, когато имате нужда от сгряваща напитка с нежен плодов вкус.
Съставки
- Натрошен лед
- 50 мл уиски по избор
- 100 мл ябълков сайдер
- 100 мл Комбуча Лайф Джинджифил
- Резенчета ябълки и канелена пръчица за декорация
Как да го приготвите
Московско муле по традиция се сервира в медна чаша с дръжка. Ако нямате такава можете да го направите в подходяща висока коктейлна чаша. Напълнете я с лед до средата.
Налейте уискито и ябълковия сайдер. Разбъркайте. Долейте с комбуча и декорирайте. По желание може да добавите още лед.
Мимоза с комбуча и червена боровинка
Ако има плод, който перфектно олицетворява вкуса на есента, то това е червената боровинка. Тази вариация на мимоза е чудесна опция за дълъг неделен брънч.
Съставки
- ¼ ч.ч. замразени червени боровинки
- 50 мл сок от червени боровинки
- 50 мл Комбуча Лайф Класик
- 100 мл ябълков сайдер
Как да го приготвите
Поставете боровинките във висока чаша за шампанско. Добавете сайдера, сока и комбуча. Разбъркайте внимателно.
Наздраве!