Комбуча Блог

5 навика за по-добро здраве през пролетта

Пролетта официално е тук и с нея идват вълнението от топлото време и подготовката за летните месеци. Ако през зимата си позабравил да се грижиш за себе си, ти предлагаме 5 лесни навика, които можеш да внесеш в ежедневието си още днес. Те ще ти донесат повече радост, по-добро здраве и ще ти дадат стимул да влезеш в топ форма за предстоящите горещи месеци.

1. Приоритизирай качествения сън

В сезона на пролетната умора сме. Тялото има нужда да влезе в новия природен ритъм, което означава, че може би ти е трудно да заспиваш или пък усещаш, че се изморяваш по-лесно през деня. Създай си навика да приоритизираш качествения сън. Определи си вечерен час, в който да лягаш и го спазвай максимално. 30 минути преди лягане остави телефона, компютъра и таблета. Подари си приятен душ и масажирай тялото с успокояващ лосион. За да заспиш максимално бързо експертите съветват, спалнята ти да е напълно тъмна и добре проветрена.

2. Прекарвай повече време навън

Няма нужда да ти казваме колко е ценно времето сред природата. С покачването на температуите всички имаме по-голям импулс да прекарваме време навън. Избери близкия парк или планината и си подари няколко часа, в които да се радваш на раззеленяващите се дървета. Придружи излизането с разходка и получаваш множество здравословни ползи. За да има истински ефект, експертите препоръчват да се правят минимум 10,000 крачки дневно.

3. Възроди полезен навик

Може би през студените месеци не си приемал нужните количества вода? Или си спортувал по-рядко. Може би искаш да установиш нов полезен навик в живота си. Пролетта е чудесен сезон за това. Избери подходящ момент от деня си и навий аларма за този час. Нека тя ти служи като напомняне да се погрижиш за себе си.

4. Ставай по-рано

Ако си усвоил изкуството на качествения сън, опитай да посрещаш изгрева. Слънцето все още се показва на хоризонта в поносим час и този навик е напълно постижим. Ранното ставане ще ти даде време само за теб – да се събудиш, да пиеш кафе и да закусиш и да направиш плановете си за деня. Освен това, до вечерта ще си достатъчно изморен и ще имаш по-малко затруднения със заспиването.

5. Подари си жива храна

Пролетта прави хапването на истинска жива храна изключтелно лесно. Тепърва предстои да имаме достъп до вкусни, свежи плодове и зеленчуци. Заложи на високо алкалните и детоксикиращи зеленолистни, червени ягоди и череши и повече течности. Не забравяй да включиш в менюто си и комбуча – живата пробиотична напитка, която ще те дари с по-добро храносмилане, повече тонус и мотивация.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ