Комбуча Блог

5 неща, които трябва да знаеш за комбуча

Малко са хората, които водят здравословен начин на живот и не са чували за комбуча – естествено газираната натурална напитка, която се получава при ферментацията на гъбата SCOBY. Независимо дали комбуча е част от ежедневието ти, или все още се колебаеш дали да я опиташ, събрахме за теб 5 факта, които задължително трябва да знаеш за нея.

1. Комбуча не е чудодейно лекарство

Да, здравословните ползи от консумацията й са множество, но това не я прави панацея. Здравословното хранене се базира на добра комбинация от всички необходими нутриенти. Не лишавай тялото си от нищо и в никакъв случай не замествай редовното хранене с хранителни добавки или напитки.

2. Комбуча е изключително богата на пробиотици

При процеса на ферментация от гъбата се отделят високи концентрации на полезни бактерии. Веднъж достигнали до храносмилателната система, те изпълняват множество функции. Пробиотиците засилват имунната система, подобряват метаболизма, регулират настроението и са важни за женското полово здраве. Една бутилка комбуча на ден е напълно достатъчна, за да се насладиш на всички тези и още много други ползи.

3. Комбуча тепърва получава заслужено внимание от експертите

Въпреки че напитката е позната на човечеството от стотици години, изследванията върху ефектите й все още не са пълни. Това, което със сигурност знаем е, че комбуча е богата на пробиотици и успешно извежда свободните радикали от тялото. Пълният спектър от полезните й качества предстои да бъде описан от учените, които провеждат по-задълбочени изследвания върху напитката.

4. Комбуча е лесна за добавяне в различни рецепти

С комбуча могат да се приготвят домашни лимонади и разхлаждащи напитки, алкохолни коктейли и десерти. В нашия блог можеш да намериш набор от подходящи рецепти.

5. Можеш да приготвиш комбуча сам

Процесът на приготвяне на самата напитка не е сложен и може да се случи в домашни условия. Тук можеш да закупиш гъбата SCOBY, която е необходима, за да си приготвиш домашна комбуча. В сайта ни ще откриеш подробна информация относно процеса на ферментация.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ