Комбуча Блог

5 по-малко известни факта за комбуча

Комбуча вече има своето заслужено място в здравословните магазини и повечето големи супермаркети. Много от вас знаят какво представлява тази напитка и какви са ползите от нейната консумация. Хилядолетната история на комбуча обаче крие множество тайни и днес ви разкриваме по-малко известни факти около напитката и нейното приготвяне.

1. Комбуча официално се води чай

Въпреки че е газирана напитка, която се консумира охладена, комбуча се води чай. Това се дължи на факта, че за приготвянето й е необходим истински чай (зелен или черен), в който SCOBY гъбата ферментира.

2. Гъбата може да се яде

Цялата магия на комбуча се крие в прословутата SCOBY гъба. Това е култура, богата на пробитоични щамове, която се храни със захар и придава на началния чай газировка, множество полезни качества и специфичен вкус. Знаете ли обаче, че гъбата може да бъде консумирана сама по себе си? След приготвянето на желаното количество комбуча, просто извадете гъбата, нарежете я в подходяща форма и хапвайте така. Вкусът й е лек, леко сладникав и киселеещ. Важно е да НЕ обработвате SCOBY термично, тъй като това ще убие полезните бактерии.

3. Комбуча е перфектно средство при махмурлук

Заради множеството си полезни съставки, комбуча е перфкетният начин да преборите с махмурлука. Детоксикиращите й качества ще помогнат на оргниазма ви да се справи по-ефективно с алкохола, а високите нива на пробиотици ще върнат баланса на чревната микрофлора.

4. Заместете бирата с комбуча

Ако искате да намалите количеството алкохол, което консумирате и сте фенове на бирата – комбуча е вашето спасение. Напитката е перфектна безалкохолна и полезна алтернатива на пивото. Ще видите, че здравословният вариант пасва чудесно на скарата и бургерите и има дори по-добри охлаждащи качества. Консумирана с храна, комбуча стимулира метаболизма и храносмилането.

5. Комбуча редуцира киселините

Страдате от стомашни киселини? Комбуча идва на помощ. Тази напитка е изключително полезна в случаите на стомашни неразположения. Естествено високата й киселинност регулира стомашната среда, пробиотиците от комбуча връщат здравето на чревната микрофлора, а натуралната й газировка може да успокои, дори най-упоритите киселини. Можете да я пиете при поява на неразположение и дискомфорт, или профилактично като предпазно средство.

Това са нашите 5 фаворита в категория „по-малко известни факти за комбуча“. Какво ви впечатлява най-много от историята, съдържанието и ползите на тази напитка?


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ