Днес сме ви подготвили няколко изключително вкусни и лесни рецепти с Комбуча майка, подходящи за собственици на пренаселен SCOBY хотел. Онези от вас, които все още не са опитвали да направят домашна Комбуча могат да се възползват от нашия „Направи си сам“ сет, който съдържа всичко необходимо за приготвяне на ферментиралия чай!
Ледени плодови близалки със SCOBY
Една освежаваща пробиотична рецепта, идеална за топлите летни дни. Перфектен начин да оползотворите SCOBY-то и да зарадвате малките и големите любители на студени лакомства!
Необходими продукти
½ ч. SCOBY пюре
¾ ч. горски плодове
3 с.л. от любимата ви Комбуча
Стевия или друг подсладител по избор
Начин на приготвяне
За да напривите SCOBY пюрето ще ви е нужно 1 средно голямо SCOBY и малко Комбуча. Нарежете майката на малки парченца, изсипете в блендера и добавете няколко лъжици от ферментиралия чай. Пасирайте до получаване на хомогенна смес. При нужда добавете още Комбуча. Изсипете готовото пюре в купа.
Добавете необходимото количество SCOBY пюре в блендера, прибавете останалите съставки за ледените близалки и пасирайте добре. Подсладете по свой вкус. Може да добавите настъргана лимонова кора за още свежест. Когато сместа се хомогенизира я разпределете в сладоледени формички и оставете във фризера за минимум 4 часа.
Насладете на охлаждащите SCOBY близалки в горещите летни дни!
Основа за суров пай със SCOBY
Изненадващо вкусна основа за пай, която перфектно се комбинира с различни плодови вкусове. Идеална за любимите ви сурови пайове!
Необходими продукти
½ ч. кокосова масло (разтопено на водна баня)
½ ч. SCOBY пюре (виж рецептата за ледени близалки)
1 ч. неподсладени кокосови стърготини
½ ч.л. ванилия
Мед за подслаждане
Начин на приготвяне
Добавете всички съставки в купата на кухненския робот и пуснете до хомогенизиране на сместа. Подсладете с мед по свой вкус. Разстелете тестото в подходяща форма и добавете любимата си плънка за суров пай.
SCOBYсуши
SCOBY може да се използва като заместител на всеки вид риба или морски дарове в сушито.
Необходими продукти
- 1 чаша ориз за суши
- Оризов оцет
- 1 средно голямо SCOBY
- ½ краставица, нарязана на тънки лентички
- Сол
- Листа от мента
- Листа Нори
- Авокадо, нарязано на лентички
Начин на приготвяне
Пригответе ориза според указанията на пакета.
Нарежете SCOBY на тънки лентички (с големина на лентичките от краставица). Поширайте Комбуча майката за около 2 минути или докато промени цвета си. Извадете от горещата вода и охладете напълно (може да залеете със студена вода). Подсушете SCOBY лентичките добре.
Разстелете върху нори лист достатъчно количество ориз за суши. В единия край наредете лентички краставица, SCOBY и авокадо и гарнирайте с листа мента. Навийте сушито плътно. Повторете до изчерпване на съставките. Нарежете на кръгчета и сервирайте със соев сос и уасаби.
Внимавайте да не пресготвите SCOBY, защото ще стане жилаво!
SCOBY стър – фрай
Ако имате пренаселен SCOBY хотел и ви се иска да експериментирате в кухнята, тази рецепта е точно за вас! Комбуча майката със сигурност не може да замести месото като нутритивно съдържание, но пък е забавна основа за лек веган стър – фрай.
Необходими продукти
- 350 гр. SCOBY
- Джинджифил
- 2 с.л. мазнина за пържене по избор
- 3 скилидки счукан чесън
- 3 – 4 стръка зелен лук, нарязани на ситно (само бялата част)
- 1 бр. червен бел пипер
- 1 бр. зелен бел пипер
За соса
- 1 ч.л. царевично нишесте
- 1 с.л. вино за готвене
- 1 с.л. соев сос
- 1 с.л. вода
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. тъмен соев сос
Начин на приготвяне
Сложете на котлона тенджера с вода и добавете няколко резена джинджифил. Докато водата се свари нарежете SCOBY-то на тънки лентички. Бланширайте SCOBY в джинджифиловата вода за 10 – 15 секунди. Извадете веднага с решетъчна лъжица и облейте със студена, за да се прекъсне процеса на готвене. Оставете SCOBYлентичките на страна. Смесете всички съставки за соса в подходяща купа и оставете а страна.
В уок тиган (може и друг ако нямате) добавете няколко лъжици мазнина и докато се загрява нарежете пипера на лентички. Изсипете няколко лентички джинджифил, чесъна и лука в нагорещената мазнина. Бъркайте докато се освободят всички аромати. Добавете пипера и гответе около 3 минути. Добавете SCOBY лентичките към зеленчуците и гответе не повече 2 – 2,5 минути. Добавете соса 20 секунди преди да свалите ястието от котлона.
Може да сервирате стър – фрая със сварен ориз.
Енергийни хапки с фурми и SCOBY
Вкусен и здравословен начин да се снабдите с енергия и да балансирате чревния микробиом!
Необходими продукти
¼ ч. кокосово масло
1/3 ч. SCOBY пюре (виж рецептата за ледени близалки)
7 сурови фурми без костилки
½ ч. бадемово брашно
½ ч.л. ванилия
½ ч.л. сол
10 цели бадема (за декорация)
Начин на приготвяне
В купата на блендера добавете SCOBY пюрето и кокосовото масло. Пасирайте до хомогенизиране. Добавете всички останали продукти и блендирайте добре. Оставете сместа леко да се охлади. Оформете малки топки и декорирайте всяка с цял бадем. Наредете в кутия с капак и оставете в хладилника за 1 час. Могат да се съхранява в хладилник до 2 седмици.
Накрая сме ви приготвили и една бонус рецепта, с която можете да впечатлите всички любители на японската кухня, склонни да излязат извън рамките!
SCOBY сашими
Сашими е традиционни японско ястие, което най – често се приготвя от риба и морски дарове. Представлява тънко нарязани месни филенца в различни форми (според вида на продукта), които се поднасят сурови и обикновено се хапват със соев сос или понзу сос. За разлика от сушито, сашими не се сервира с ориз, а самостоятелно.
С цел предотвратяване на хранително натравяне и подобряване на вкусовите качества на храната някои видове сашими преминават през лека термична обработка (задушаване, запичане, варене). В днешната рецепта вместо риба или друг вид месо, ще използваме SCOBY за приготвяне на сашими.
Необходими продукти
За 2 порции
- 2 чаши Комбуча оцет
- 2 с.л. водорасли, пресни или сушени
- 8 – 10 парчета х 2,5 см SCOBY, дебелина 0,5 см.
Начин на приготвяне
Смесете Комбуча оцета и водораслите в плитък тиган / касерола. Захлупете капака и изчакайте сместа да започне леко да къкри. Поширайте SCOBY лентичките за 2 – 3 минути, докато започнат да променят цвета си. Премахнете съда от котлона и веднага извадете SCOBY сашимито с решетъчна лъжица. Оставете лентичките да се охладят добре преди сервиране.
Поширането придава по – дълбок вкус на SCOBYсашимито и го прави по – крехко и лесно за сдъвкване. Важен момент е да не го пресготвите, тъй като ще се получи обратен ефект!
Сервирайте охладеното сашими върху листа шисо или тънки лентички ряпа дайкон и поднесете със соев сос и уасаби.
Да ви е вкусно!