Комбуча Блог

6 алтернативни употреби на комбуча

Комбуча е естествена, жива напитка с богато съдържание на ценни вещества. В хилядолетната си история тя е била използвана не просто като средство за утоляване на жаждата. Дори напротив, познати са множесто употреби на комбуча – от кулинарията до грижата за красотата. Днес ви представяме 6 алтернативни начина да използвате комбуча в дома си.

1. Дресинги и овкусяване на ястия

При процеса на ферментация, ако оставите SCOBY гъбата достатъчно дълго, ще получите т.нар комбуча оцет. Той е със средна киселинност и също като оригиналната напитка, съдържа множество полезни вещества. Най-добрият начин да използвате оцета е за диркетно овкусяване на салати и готови ястия.

2. Мариноване на месо

Комбуча оцетът може да се използва и като естествена марината. Заради високата си киселинност, той прави месото крехко и сочно. Подходящ е за почти всички видове месо – пилешко, телешко, свинско, дори агнешко и риба. Като бонус, можете да използвате оцета и вместо саламура за млечни продукти и зеленчукови ястия.

3. Замразени лакомства

Просто блендирайте комбуча с любимите ви сезонни плодове и замразете. Получавате вкусно сорбе, богато на прибоитици.

4. Накисване на семена и ядки

Накисването на семена и ядки е практика, която помага на организма да ги усвои по-лесно. В допълнение, от накиснати предварително семена се получават по-вкусни, леки и пухкави печива. Добавянето на комбуча към водата за киснене подпомага разграждането на трудносмилаемите частици. Към всяка чаша вода долейте 1 с.л. комбуча и използвайте течността, за да подготвите ядките и семената за консумация. Добре е накисването да трае минимум 3 и максимум 8 часа.

5. Алкохолни и безалкохолни коктейли

Специфичният вкус на комбуча я прави чудесно допълнение към различни коктейли. Киселинността и сладостта се комбинират с голямо разнообразие от алкохоли, а леката газировка придава интересен завършек на питието. С комбуча можете да заместите всеки по-киселинен сок в класическите рецепти за коктейли. Тя е алтернативва и на традиционната сода. Ако пък искате да зарадвате най-малките, просто добавете към комбуча прясно изцеден лимонов сок и мед и имате домашна полезна цитронада.

6. Грижа за косата

Знаете ли, че киселинните натурални продукти имат способността да заздравяат косъма? Равни части комбуча (или комбуча оцет) и вода правят чудесно средство за подхранване. След измиване с шампоан облейте косата с готовата смес и оставете да дейста няколко минути. Изплакнете с топла вода и оставете да изсъхне. Комбинацията служи като естествена алтернатива на маски и балсами, не оставя мазни следи и неприятен аромат. Само след месец ще видите значително подбрение в дебелината и гладкостта на косъма.

Готови ли сте за експерименти? Поръчайте комбуча и комбуча оцет от онлайн магазина ни.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ