Едва ли има човек, който да не обича пролетните салати! След дългата зима всички с нетърпение очакваме появата на първите зеленолистни зеленчуци, които са еталон за настъпването на новия сезон и свежа и питателна добавка към менюто на малки големи. Разбира се, когато говорим за салати, няма как да пропуснем дресинга!
Именно начинът на овкусяване е онова, което трансформира нарязаните зеленчуци в истинска салата. А с подходящия дресинг можете да превърнете дори най – обикновена маруля в изключителен кулинарен шедьовър! Точно затова днес ви представяме не една, а цели 6 възхитителни рецепти за салатни сосове, с които да разнообразите пролетната трапеза и да впечатлите всички у дома!
Кратка история на салатния дресинг
Може и да ви се струва невероятно, но историята на салатния дресинг датира от преди повече от 2,000 години, а според някои сведения дори преди това. Най – разпространената версия за произхода на салатните сосове разказва за вавилонците, които изплзвали смес от растително масло и оцет / лимонов сок за подправяне на зеленолистни зеленчуци. Подобна практика имало и в Древен Египет, където по – заможните граждани добавяли към дресинга и екзотични подправки. По римско време било популярно добавянето и на вино към сосовете и дресингите, които се сервирали на пиршествата на знатните личности.
От древността насам прибавянето на дресинг към салатите се е превърнало в стандартна практика както в кухните на богатите, така и в менюто на бедните. Някои исторически източници сочат, че шеф готвачите в кралските кухни в Европа понякога комбинирали над 35 съставки в желанието си да блеснат със способности и талант. С течение на вековете в кулинарията се появили класически сосове, които днес всички познаваме, като:
- Цезар дресинг
- Класически балсамов винегрет
- Италиански дресинг
- Медена горчица
- Ранч сос
- Класически салатен дресинг
- Млечен дресинг
- Американски дресинг със синьо сирене и др.
През 20ти век в САЩ се заражда нова тенденция за производство на готови дресинги, които могат да бъдат закупени от всеки супермаркет. За разлика от домашно приготвените салатни сосове, обаче, индустриално произведените включват разнообразни консерванти и подобрители на вкуса, които понижават качеството и органолептичните им свойства. Добрата новина е, че приготвянето на домашен дресинг е лесно и приятно занимание, което не отнема почти никакво време!
6 идеи за салатни дресинги с Комбуча
Освен че е изключително вкусна и полезна като напитка, Комбуча е интригуващо и оригинално допълнение към разнообразие от салатни дресинги. Освежаващият ферментирал чай е лесен начин да добавите доза пробиотици към храната на всички у дома и да обогатите вкусовата си палитра с нещо ново и нестандартно!
Дресинг с Комбуча и кленов сироп
Необходими съставки
½ ч. студено пресован зехтин
1/3 ч. Натурална Комбуча
2 – 3 с.л. кленов сироп
1 скилидка чесън, счукана
1 с.л. дижонска горчица
Щипка черен пипер
Сол на вкус
Начин на приготвяне
В подходяща керамичка купичка сложете горчицата, кленовия сироп, чесъна, черния пипер и щипка сол. Разбъркайте с малка бъркалка или вилица.
Добавете зехтина и разбъркайте до хомогенизиране.
Прехвърлете сместа в подходящ буркан с винтова капачка, добавете Комбучата, затворете плътно буркана и разклатете до хомогенизиране на дресинга.
В случай, че не използвате всичкия дресинг, спокойно можете да съхраните остатъка в плътно затворен буркан в хладилника за 4 – 5 дни.
Дресингът е подходящ за овкусяване на зелени салати, салата с риба тон или пилешко месо, както и салати от печени зеленчуци.
Винегрет със смокини и Комбуча
Необходими съставки
2/3 ч. Комбуча с вкус на канела
2/3 ч. зехтин или масло от гроздови семки
2 с.л. сладко от смокини
1 с.л. зърнеста горчица
Сол на вкус
Начин на приготвяне
Добавете всички съставки в малък блендер и блендирайте до получаване на хомогенна смес. Ако не разполагате с блендер можете да използвате висока и тясна купа или буркан и да пасирате с помощта на пасатор.
Полученият винегрет можете да съхранявате в хладилник, в плътно затворен буркан, до една седмица. Преди да използвате разбъркайте добре.
Дресингът е подходящ за овкусяване на салати в средиземноморски стил, гриловани зеленчуци, а търсачите на нови вкусове могат да го добавят и към любимия си бургер!
Цитрусов дресинг с портокал и Комбуча
Необходими съставки
Сокът от 1 голям портокал
60 мл. балсамов оцет
60 мл. зехтин
½ ч.л. морска сол
1 голяма скилидка чесън
120 мл. Комбуча Лайф Папая
Начин на приготвяне
Изстискайте портокала и изсипете получения сок в подходящ съд, може и буркан.
Кълцайте чесъна на малки парченца и прибавете към портокаловия сок.
Добавете останалите съставки, затворете буркана плътно и разклатете енергично до хомогенизиране на сместа. По желание може да добавите свеж розмарин или босилек.
Дресингът е подходящ за овкусяване на салати със зеленолистни зеленчуци и плодове (ягоди, горски плодове, боровинки), Гръцка салата, вариация на салата Фатуш и др.
Салатен дресинг с Комбуча в италиански стил
Необходими съставки
1 ч. Комбуча
1 ½ ч. зехтин
40 мл. балсамов оцет
3 скилидки чесън, счукани
1 ½ с.л. нарязан на ситно лук
1 с.л. мед
1 с.л. сушен риган
½ ч.л. сушен босилек
1 ½ с.л. нарязан на ситно свеж магданоз
1 с.л. морска сол
¼ ч.л. сушен червен пипер
Начин на приготвяне
Изсипете всички съставки в голям буркан.
Затворете плътно и разклатете добре.
Оставете дресинга в хладилник за около час преди да овкусите салатата. Преди употреба отново разклатете буркана енергично, за да се смесят комбучата, зехтина и оцета.
Тази рецепта е за голяма партида дресинг, която можете да съхранявате в хладилник за цяла седмица.
Дресингът е подходящ за овкусяване на средиземноморски салати, като сос към фета или зеленчуци на грил, както и като алтернатива на марината за месо и зеленчуци.
Универсален дресинг с Комбуча
Необходими съставки
1 ч. зехтин
½ ч. Комбуча
1 с.л. сол
2 ч.л. едрозърнеста горчица
½ ч.л. чесън на прах
½ ч.л. сушена мащерка
1 с.л. сироп от агаве (или друг течен подсладител)
Черен пипер
Сока от ¼ лимон
Начин на приготвяне
Смесете всички съставки в подходящ буркан.
Разклатете енергично до хомогенизиране на сместа. Оставете да престои 20 – 30 минути в хладилник преди да използвате. Разклатете отново преди употреба.
Съхранявайте в хладилник до 1 седмица.
Използвайте като дресинг за любимите си салати, като дип за печени зеленчуци или сос за печено месо.
Пикантен дресинг с джинджифил и Комбуча
Необходими съставки
1/3 ч. зехтин
¼ ч. Комбуча с джинджифил
1 с.л. сок от лимон
2 см. Пресен джинджифил, нарязан на ситно
1 скилидка чесън, счукана
½ ч.л. сол
¼ ч.л. кайенски пипер
Начин на приготвяне
Смесете всички съставки в блендер или с помощта на пасатор.
Оставете дресинга да престои 10 – 15 минути за хомогенизиране на вкусовете.
Съхранявайте в хладилник в плътно затворен буркан за не повече от 1 седмица.
Използвайте за овкусяване на топли или студени салати, макаронени салати, за мариноване на месо и зеленчуци, като поливка за печени кореноплоди.