Комбуча Блог

7 признака за дисбалансиран чревен микробиом

До скоро медицината смяташе, че храносмилателната система е сравнително просто устроена и отговаря само за усвояването на ценните вещества от храната. Днес знаем, че червата имат много по-цялостна функция за здравето. В стомаха се произвеждат редица хормони. От здравето на чревната мукоза зависят възпалителните процеси в тялото, а нивата на пробиотиците са пряко свързани с имунната дейност.

Терминът „чревен микробиом“ отговаря специално за микроорганизмите, които живеят в червата. Това са между 300 и 500 различни видове бактерии. Някои от тях вредят на здравето, тях наричаме патогени. Други са от изключителна важност за цялостното ни добро състояние. Това са небезизвестните пробиотици.

Как обаче да разберем дали имаме достатъчно от полезните бактерии в червата си? Събрахме за вас списък със седемте най-често срещани признака за дисбалансиран чревен микробиом.

1. Проблемен стомах

Проблемите, които характеризират ниските пробиотични нива могат да са

 • Газове;
 • Подуване;
 • Болки;
 • Запек;
 • Диария;
 • Парещо усещане;
 • Лошо храносмилане.

Достатъчните количества на полезните бактерии гарантират оптималното храносмилане и усвояване на полезните вещества от храната. Когато пробиотиците са малко, се появяват затруднения с процеса на храносмилане и метаболизиране.

2. Глад за сладко

Гладът за сладко често говори за дефицити на важни минерали в организма, като калий и магнезий. Ако не знаем от какво наистина се нуждае тялото и продължаваме да консумираме сладки изделия, проблемът се задълбочава. Прекалената консумация на захар допълнително нарушава баланса на чревния микробиом. Това се дължи на факта, че патогените се хранят със захар. Така влизаме в затворен кръг, в който колкото повече захар ядем, толкова повече се засилва глада за нея.

3. Резки и нежелани промени в теглото

Рязката загуба или покачване на килограми също говори за дисбаланс на чревния микробиом. При някои хора правилното хранене, добрият режим на движение и почивка не оказват никакво влияние върху теглото им. Това се дължи на неспособността на храносмилателната система адекватно да усвоява хранителните вещества. Това води до дисбаланс на кръвната захар и натрупване на мазнини. При рязката загуба на килограми обикновено говорим за свръхрастеж на някои специфични видове бактерии в тънките черва.

4. Нередовен сън и хронична преумора

Ниските пробиотиочни нива влияят пряко на съня и могат да доведат до безсъние и хронична преумора. Един от основните хормони, отговорни за настроението и съня е серотонинът. Той се произвежда основно в стомаха. Това означава, че дисбалансираната чревна мукоза пряко влияе на синтеза на серотонин и води до изменения в настроението и съня.

5. Кожни проблеми

Голяма част от хората с дисбалансиран чревен микробиом се борят с проблемна кожа, пгиментация, акне, розацея и чести обриви. Когато тялото не разполага с достатъчно полезни бактерии, то е по-склонно да стига до вътрешни възпалителни процеси. Именно те са отговорни за т.нар проблемна кожа.

6. Автоимунни заболявания

Автоимунните заболявания също се повлияват от вътрешните възпалителни процеси, както и от нивата на някои определени хормони. Високите нива на пробиотици са изключително важни за имунната система. Те буквално я „тренират“ да отговаря и да се активира само при реална опасност за здравето. Когато няма достатъчно полезни бактерии, се получават имунни отговори, които атакуват самото тяло. В комбинация с хормонален дисбаланс, това води до автоимунно заболяване.

7. Хранителни непоносимости

Хранителните непоносимости се определят като трудност или неспособност на тялото да храносмели определени храни. При тях се активира и имунната система и се получават редица неприятни симптоми, които на пръв поглед може да не изглеждат свързани. Ниските пробиотични нива създават предоставка за хранителни непоносимости, тъй като полезните бактерии са пряко свързани със способността на тялото да усвоява храната.

Как да балансираме чревния микробиом?

Отговорът е много просто – трябва да увеличим нивата на полезните бактерии в червата. Това може да се случи чрез прием на подходяща пробиотична добавка или чрез консумирането на ферментирали храни.

Нашите любими ферментирали храни са:

 • Кисело мляко;
 • Кисело зеле;
 • Домашно приготвени ферментирали зеленчуци;
 • Кимчи;
 • Разбира се, комбуча;

За разлика от повечето ферментирали храни и напитки, комбуча има приятен вкус и се харесва, както на възрастните, така и на децата. За производството на нашата комбуча използваме качествена SCOBY гъба и доказана ферментационна технология. Овкусяваме с истински плодове, цветя и растения, за да сте сигурни, че дарявате на тялото си най-чиста жива напитка с високо пробиотично съдържание


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ