Комбуча Блог

7 хранителни навика, от които да се откажете още днес

Почти всеки от нас има хранителни навици и тенденции, които подкопават усилията ни да влезем във форма или да я запазим. Някои от нас обичат да похапват късно вечер. Други преяждат, защото не улавят сигналите на тялото за ситост. Трети ядат десерти и тесто, за да потиснат емоциите си. Често смятаме, че тези навици произлизат от липса на самодисциплина. Истината е, че те са сигнали, които можем да използваме, за да разберем по-добре себе си. Ето кои са най-често срещаните лоши хранителни навици, какво говорят те за нас и как можем да се справим с тях.

Изпитвате нужда в края на храненето да се чувстваме сити

Границата между физиологичното засищане на глада ни и преяждането е много тънка. Вече е добре изследвано и документирано, че за да почувства ситост, тялото има нужда от няколко минути. Ако търсим усещане за ситост веднага след края на храненето, значи вероятно сме преяли. Това води до чувство за сънливост, летаргичност, по-голяма нужда от кофеин и други стимуланти и тенденция да си правим по-големи порции от необходимите. Обикновено от такъв хранителен навик страдат хора, които не се хранят достатъчно често. Ако разчитате на едно или две дневни хранения, е нормално да изпитвате нужда да консумирате повече количество храна. Това обаче в никакъв случай не е функционално за тялото в дългосрочен план. За да избегнете този навик, просто разделете големите си дневни хранения на няколко по-малки. Ако, например, ядете само обилни закуска и вечеря, разделете количеството храна, което консумирате в 3 или 4 по-малки, но по-чести хранения. В началото това ще изиска определени усилия и може би разместване на режима ви, но резултатът ще е по-добра енергия през целия ден и по-малък шанс от препълнени с храна чинии.

Съзнателно преяждате

Разликата тук е, че не просто изпитвате нужда да почувствате ситост, но често съзнателно преминавате този момент и стигате до състояние, в което ви се иска да разкопчаете копчето на панталона. Това е тенденция, която се наблюдава при хора с натоварен работен график, които не могат да намерят време да се хранят през деня и оставят най-голямото си и обилно хранене за вечерта. Освен че веднага след преяждането се чувствате сънливи и унили, тази тенденция има още по-големи вреди за здравето ви. Преяждането, особено вечер, води до влошаване качеството на съня. По-късната (след 18 часа) и обилна вечеря активизира храносмилателната система, което води до неспокоен сън и ви създава чувство, че не сте отпочинали през нощта. Това обикновено активира усещането за преумора, което ни кара да ядем още повече, за да набавим на тялото необходимите енергийни нива. Решението на проблема отново е свързано с по-добър мениджмънт на храненията. Дайте си време да се храните нормално през деня, а вечер заложете на лека храна. В началото може да ви изглежда, че си лягате гладни, но на тялото му трябва време, за да свикне с новия навик и да влезе обратно в нормален режим на дейност.

Хапвате пред телевизора/компютъра

Много е изкушаващо да се храним пред екрана на телевизора или компютъра. Външният стимул ни разсейва и ни създава усещане за отпускане. В действителност обаче, това, което правим е да се разсейваме от сигналите на тялото. Улисани във филма или сериала, често преяждаме и/или препиваме. Този навик говори за неспосбността ни да оставаме на саме със себе си и мислите си. Опитайте да се храните без екран пред вас за седмица и ще установите каква голяма разлика има въшното разсейване. Така не просто ще знаете кога сте се нахранили, но и ще имате възможност истински да се насладите на храната – на цветовете, вкусовете и аромата й.

Пропускате закуската

Има някои хранителни режими, при които тенденциозно избягваме консумацията на храни и напитки преди определен час. За някои хора това работи, но има други, които просто нямат изграден навик да консумират храна сутрин. Вместо това, залагат на кафе, чай или енергийни напитки. Консумирането на стимуланти без храна често води до сърцебиене, гадене, треперене, изпотяване и цялостно усещане за превъзбуденост. Ако се разпознавате в тези симптоми, е време да върнете закуската обратно в менюто си. Не е нужно тя да е обилна или сложна за приготвяне. Заложете на засищащ плод (като банан) и ядки преди сутрешното кафе. Така ще избегнете неприятните усещания и значително ще подобрите храносмилането си.

Хапвате снаксове през целия ден

Дори да са здравословни, снаксовете също са храна. Ако изпитвате нужда постоянно да хапвате нещо, вероятно ви липсва определен хранителен нутриент, витамин или минерал. Следете за това какво ви се яде – сладко или солено и разглеждайте състава на храните, към които сте привлечени. Добре е също да направите кръвни изследвания, за да установите дали има някакъв дефицит. Другият вариант при този хранителен навик е просто да изпитвате нужда да извършвате механичното движение на хранене с ръцете си – както някои пушачи просто имат нужда да държат цигара. В този случай заместете снаксовете с нещо друго (химикалка, стрес топка или друг предмет, който ви създава усещане за заетост).

Хапвате късно през нощта

Ако изпитвате глад късно вечер или дори се събуждате през нощта с нуждата да хапнете нещо, вероятно сте тренирали тялото си да огладнява в малките часове. Това може да се дължи на сериозно натоварване през деня, което създава много стрес. Когато тялото е под стрес, то не подава адекватни сигнали за глад и вечер в спокойната среда на дома рязко ви „казва“, че е време за храна. В този случай просто трябва да се тренирате да ядете малки порции през деня. Първите няколко дни усещането за глад ще се връща през нощта. Заместете храната с вода или успокояващ чай. Дайте си време и съвсем скоро ще забравите за снаксовете след вечеря.

Изпитвате емоционален глад

Това може би е най-предизвикателният хранителен навик, защото не е свързан с физиологията, ритъма на живот и режима ни, а с биохимията и психиката ни. Емоционалният глад обикновено се свързва с хапване на повече захар и тесто – храни, които създават чувство за топлина в тялото. Нормално е, когато сме в тежък период от живота си да изпитваме такъв глад. При загубата на любим човек, работни или семейни проблеми, храната е един от механизмите ни за психилогическо оцеляване. Ако обаче тенденциозно ядете, за да избягате от определено чувство, е добре да адресирате проблема в корена му. Потърсете адекватна помощ от психолог, тренирайте редовно и изпробвайте техники за отработване на негативните чувства. Скоро ще видите, че нямате такава нужда да изяждате по един шоколад на ден.

Като част от стратегията ви за справяне с лошите хранителни навици, включете в менюто си комбуча. Тази жива пробиотична напитка ще ви създаде чувство на ситост, вместо снакса, ще подобри храносмилането ви и ще активира допълнителни енергийни запаси в тялото ви.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ