Папаята е изключително питателен тропически плод, който притежава многобройни здравословни ползи. Тези вкусни и ароматни плодове са пълни с антиоксиданти, които намаляват възпалението в организма, борят се със свободните радикали и имат подмладяващо въздействие върху кожата.
Папая или Carica papaya е сочен плод от семейство Caricaceae. Плодът има зелена кора, когато не е узрял, но в процеса на зреене се насища с ярки оранжеви нюанси. Кората на папаята е жълт, оранжев или червен. Този дълъг плод с крушовидна форма има множество черни горчиви семена. Папаята съдържа ензим папаин, който често се използва в козметичната индустрия – от дъвки, паста за зъби, шампоани до кремове за лице. Папаята е полезна за профилактика и лечение на различни заболявания на стомашно-чревния тракт, бъбреците и нервната система.
Какви здравословни ползи предлага консумацията на плода папая?
- Съдържа богато разнообразие от хранителни вещества
Плодът папая произхожда от Централна Америка и Южно Мексико, но към ден днешен се отглежда в много части на света. Папаята съдържа ензим, наречен папаин, който помага за разграждането на протеиновите вериги в мускулите. Ето защо хората използват този плод за мариноване на месо от хиляди години.
Ако папаята е узряла, можете да я ядете сурова. Зелената папая обаче винаги трябва да се готви преди консумация, особено за бременни жени, тъй като зелените плодове могат да предизвикат контракции.
Един малък плод папая (около 152 грама) съдържа:
- Калории: 59
- Въглехидрати: 15 грама
- Фибри: 3 грама
- Протеин: 1 грам
- Витамин C: 157% от препоръчителния дневен прием
- Витамин A: 33% от препоръчителния дневен прием
- Фолат (витамин B9): 14% от препоръчителния дневен прием
- Калий: 11% от препоръчителния дневен прием
- Променливи количества на калций, магнезий и витамини B1, B3, B5, E и K.
Папаята също съдържа здравословни антиоксиданти, наречени каротеноиди, включително ликопен. Освен това, много проучвания показват, че тялото абсорбира оптимално тези антиоксиданти чрез консумацията на папая, отколкото от други плодове и зеленчуци.
- Има силен антиоксидантен ефект
Молекулите на свободните радикали, които се образуват в тялото, често насърчават оксидативния стрес, който води до много рискове от развитие на хронични заболявания. Плодът папая съдържа изобилие от антиоксиданти, които помагат за неутрализирането на тези свободни радикали. Проучванията показват също, че ферментиралата папая може да намали оксидативния стрес при възрастни хора, хора с преддиабет, лек хипотиреоидизъм и чернодробно заболяване.
Клиничните проучвания установяват, че приемът на ферментирал екстракт от папая води до 40% намаление на окислителното увреждане на ДНК, което е свързано със стареенето и рака. Намаляването на оксидативния стрес се дължи на съдържанието на ликопен в папаята и способността му да премахва излишното желязо, което може да произвежда свободни радикали.
- Притежава противоракови свойства
Изследванията показват, че антиоксидантът ликопен, открит в плодовете на папаята, може да намали риска от рак и може да бъде полезен за хора, подложени на лечение на рак. В проучване сред 14 плодове и зеленчуци с известни антиоксидантни свойства, само папаята показва активност срещу раковите клетки при рак на гърдата. В малко проучване при по-възрастни хора с предракови заболявания на стомаха, ферментиралият екстракт от папая успява да намали окисляването и спира мултиплицирането на раковите клетки.
- Подобрява здравето на сърцето
Добавянето на папая към ежедневната ви диета може да помогне за подобряване на здравето на сърцето ви. Проучванията показват, че консумацията на плодове с високо съдържание на ликопен и витамин С може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания.
Антиоксидантните съединения, открити в плодовете на папаята, могат да предпазят сърдечно-съдовата система и да подобрят защитния ефект на HDL холестерола. В едно проучване върху хора, които са приемали добавка с ферментирал екстракт от папая в продължение на 14 седмици, се отчита по-малко възпаление и по-високо съотношение на „лошия“ LDL холестерол към „добрия“ HDL холестерол, отколкото при хора, които не са приемали екстракта.
- Предотвратява и облекчава възпалителните процеси
Хроничното възпаление е в основата на много заболявания, а нездравословният начин на живот може да насърчи възпалението. Изследванията показват, че богатите на антиоксиданти плодове и зеленчуци като папая помагат за значително намаляване на маркерите на възпаление в организма.
Клинично проучване отчита, че мъжете, които консумират големи количества плодове и зеленчуци с високо съдържание на каротеноиди, имат значително по-ниски нива на CRP – маркер за възпаление в човешкото тяло.
- Подобрява храносмилателната функция
Ензимът папаин в папаята може да насърчи по-лесното усвояване на протеините. Хората в тропиците смятат папаята за ефективно средство за лечение на запек и синдром на раздразнените черва (IBS). В клинично проучване хората, които са яли папая в продължение на 40 дни, са имали значително подобрение на състоянието при запек и подуване на корема. Семената, листата и корените на плодовете на папаята също са показали потенциал да лекуват язви при хора и животни.
- Защитава кожата от увреждания
Освен че поддържа тялото здраво, папаята може да помогне на кожата да остане стегната и блестяща в дългосрочен план. Смята се, че свръхактивността на свободните радикали е водеща причина за появата на бръчки, отпускане и увреждане на кожата с течение на времето. Витамин С и ликопен, открити в папаята, помагат за защита на кожата и спомагат за видимото намаляване на тези признаци на стареене. В едно проучване приемът на добавки с ликопен в продължение на 10 до 12 седмици намалява зачервяването на кожата след излагане на слънце. При по-възрастните жени, които са приемали витамин С, смес от ликопен и други антиоксиданти в продължение на 14 седмици, се отчита значително намаляване на бръчките по лицето.
- Вкусен плод, който е приятен за консумация
Папаята има уникален вкус и аромат, който се харесва на много хора. Зрелостта обаче е ключът към този характерен вкус и аромат. Недостатъчно узрялата или презряла папая може да има различен вкус от напълно узрелия плод. За да се считат за напълно узряла, тя трябва да имат жълт до червено-оранжев цвят на кората.
Папаята има най-добър вкус, когато е охладена, така че можете да я държите в хладилника преди да я консумирате. След измиване можете да разрежете наполовина по дължина, да изстържете семките, използвайки лъжица и да я нарежете на кубчета като пъпеш.
В допълнение, папаята е много универсална и може да се комбинира с други храни, за да се разнообрази техния вкус, например за приготвяне на салати, смутита, десерти и други.
В заключение:
Папаята е плод, който е богат на хранителни вещества и има характерен приятен вкус. Тя съдържа мощни антиоксиданти като ликопен, които помагат за намаляване на риска от много хронични заболявания. Вкусният плод има способността да се бори с видимите признаци на стареене по кожата и я прави гладка, мека и млада. Добавете този вкусен и здравословен плод към вашата диета още днес!