Аронията (Aronia melanocarpa) е растение, познато на човечеството от хилядолетия. Използват се плодовете й, които са малки и тъмни на цвят. Тези плодчета се смятат за един от най-добрите източници на антиоксиданти. За какво друго е полезно това растение? Разберете от днешния материал.
Какво представляват плодовете на аронията
Това са мънички, тъмно сини или лилави плодчета. Храстът арония принадлежи на семейство Rosaceae. Типичен е за Северна Америка, но расте и в други части на света, включително и в България.
Традиционно плодовете са били използвани от индианците като средство против настинка. Аронията има силен стипчив вкус и се използва като добавка в различни чайове, сиропи, сокове, сладка, пюрета, както и в някои специални видове вино. Може да я намерите и в замразен или изсушен вариант, а прахообразната форма е много вкусна и лесна за използване.
Хранителни стойности
Плодовете на аронията са нискокалорични, но с високи хранителни стойности. Съдържат много фибри, различни витамини и минерали. В 30 грама са налични:
- Калории: 13
- Протеини: 2 гр
- Мазнини: 0 гр
- Въглехидрати: 12 гр
- Витамин С: 10% от препоръчителния дневен прием
- Манган: 9% от препоръчителния дневен прием
- Витамин К: 5% от препоръчителния дневен прием
Консумацията на тези плодове ще ви набави също фолиева киселина, желязо и витамини А и Е. Разбира се, на първо място, аронията е източник на важни за здравето антиоксиданти. Продължете да четете, за да разберете защо именно тези вещества са препоръчителни в диетата на съвременния човек.
Здравословни ползи от консумацията на арония
Тук ще ви представим накратко най-важните здравословни ползи, на които ще се наслаждавате при редовна консумация на арония.
Богата е на антиоксиданти
Малките плодчета на този храст са наситени с полезни антиоксиданти. Тези вещества добиха огромна популярност през последните години по ред причини. Дейността на антиоксидантите е пряко свързана с неутрализирането и извеждането на свободните радикали от тялото. Свободните радикали са отпадъчни вещества, които организмът синтезира при различни метаболитни процеси. Те се наслагват в по-големи количества, когато сме подложени на различни стресови фактори – психологически стрес, замърсени въздух, вода и ниско качество на храната.
Свободните радикали увреждат тъканите и ДНК молекулите и създават верижна реакция, позната като оксидативен стрес. Високите нива на оксидативен стрес активират процесите на стареене и забавят всички телесни функции. Ето защо антиоксидантите са от първостепенно значение. Тяхната консумация на поддържа млади и активни и подпомага оптималната дейност на тялото.
Има противораково действие
Консумацията на арония служи като естествена защита срещу ракови заболявания.
Това показват различни изследвания, направени през последните 50 години. Тази способност растението си дължи на високото си съдържание на антоцианини, които спират развитието на раковите клетки. В едно изследване 50 мг арония екстракт редуцира растежа на клетките с цели 60% само в рамките на 24 часа.
Учените смятат, че са необходими още изследвания, но са обнадеждени относно ефектите от аронията.
Подобрява сърдечното здраве
Особено полезна е аронията за хора с метаболитен синдром. Това е диагноза, която включва набор от различни състояния – високи холестерол и триглицериди в комбинация с високо кръвно налягане и повишен риск от сърдечни заболявания и диабет.
2-месечно изследване с 38 пациента с метаболитен синдром разглежда суплементирането с 300 мг арониев екстракт дневно. Изводите са намалени нива на триглицеридите, понижен лош холестерол и цялостна регулация на холестерола, както и нормализиране на кръвното налягане.
Повишава имунитета
Плодовете на аронията повишават защитните сили и подобряват имунитета.
Изследване с мишки показва, че екстрактът от плодовете има силен антибактериален ефект и успешно се справя с Ешерихия коли и Бацилус Цереус. Екстрактът разрушава защитния филм, който тези бактерии образуват и така ги излага на оксидативните процеси в тялото, които ги разрушават.
Аронията се препоръчва при инфекции на пикочните пътища. Едно 3-месечно изследване показва, че дневен прием от 150 мл редуцира риска от инфекции с 55%.
Плодовете се препоръчват и като метод за намаляване на възпалителните процеси. Активните им вещества служат като инхибитори за про-възпалителни субстанции, като тумор некрозис фактор алфа и интерлевкин.
Тези плодчета имат и антивирусни качества. Активните им вещества са особено добър начин да се предпазите от грип.
Как да добавите повече арония в менюто си
Има няколко начина да консумирате тези плодове, така че да се радвате на всички здравословни ползи от тях. Тук изброяваме само някои от тях, за да ви дадем обща насока.
Хапвайте ги сурови. Аронията има специфичен вкус, който може да не се хареса на всеки. Въпреки това суровите плодове си имат своите любители. Разбира се, можете да ги добавяте към различни смутита, закуски и други здравословни десерти.
Направете сок или смути. В смутита аронията може да се добавя сурова, на прах или в сушения си вариант. Всички опции добавят голяма доза полезни хранителни вещества и придават на сока или смутито интересен завършек.
Добавете ги в печивата си. Аронията може да се добавя към торти, мъфини, пайове и всякакви други печива, за които се сетите.
Направете от тях сладко или конфитюр. Това е перфектен начин да си осигурите целогодишен достъп до арония.
Добавете ги към чая, кафето или виното. Просто добавете няколко плодчета или малко количество арония на прах към желаната напитка.
Пийте повече Комбуча Арония. Не е случайно, че избрахме именно аронията за една от ароматните си комбуча напитки. Тази разновидност съдържа всички полезни вещества от аронията в комбинация с високи нива пробиотици. Перфектна е за всеки здравословен хранителен режим и ще се хареса дори на децата.
Какви са вашите любими начини да консумирате арония? Поръчайте своята Комбуча Лайф Арония от тук още сега!