Както вече стана ясно, има много билки, подправки и ядки, които могат да ни помогнат да управляваме успешно диабета. Някои хранителни вещества оказват мощна подкрепа за поддържане на здравословните нива на глюкоза в кръвта и общото благосъстояние на организма. Нека разгледаме как тези съставки могат да бъдат включени в здравословния ни режим.
Хранителни вещества, които имат благоприятно въздействие при диабет
Черна боровинка
Боровинките съдържат мощни антиоксиданти, известни като антоцианини – вид флавоноид, които се съдържат в цветята и плодовете. Някои научни изследвания установяват, че антоцианините могат да помогнат за понижаване на нивата на кръвната захар. Проучване от 2013 г. в Journal of Nutrition Science показва, че приемът на добавки с екстракт от боровинки може да намали нивата на кръвната захар и инсулина при диабетици след хранене. Проучване от 2017 г. също подкрепя това доказателство. Черната боровинка може да се консумира като хранителен продукт или да се приема под формата на добавки.
Женшен
Женшенът може да ви помогне да поддържате нивата на кръвната захар под контрол. Научните изследвания показват, че растението има потенциални ползи за понижаване кръвната захар и оказва положителен ефект върху състоянието на хората с диабет. Коренът на женшена може да подобри производството на инсулин, което е от съществено значение за поддържане на стабилните нива на кръвната захар. Проучване от 2014 година заключава, че „женшенът умерено, но значително подобрява нивата на кръвна глюкоза при хора с и без диабет.“ Друго проучване от 2018 година също подчертава ползите на женшена при понижаване на нивата на кръвната захар.
Бадеми
Бадемите произхождат от средиземноморските райони на Близкия изток и Южна Азия. Днес по-голямата част от бадемите в света се произвеждат в Калифорния, докато Испания, Иран и Мароко произвеждат около 14% от тези ядки. Бадемовото мляко, бадемовото брашно и бадемовото масло се превърнаха в популярни хранителни продукти през последното десетилетие.
Проучване от 2011 г., публикувано в Metabolism показва, че хората с диабет, които консумират бадеми ежедневно имат по-ниски нива на кръвната захар в сравнение с тези, които не ядат бадеми. В допълнение, друго проучване от 2017 г. показва, че редовната консумация на тези ядки може да помогне за подобряване на контрола върху нивата на кръвната захар. Добавянето на една или две порции бадеми към ежедневието се препоръчва както за диабетици, така и за всички хора, които искат да се хранят здравословно.
Шам-фъстък
Шам-фъстъкът произхожда от Близкия изток и Югоизточна Азия. Тези ядки са богати на антиоксиданти с много хранителни ползи. Научни изследвания, проведени през 2015 година, разкриват интересни връзки между консумацията на шам-фъстък и намаляването на рисковете, свързани с диабет и инфаркт. Тези ядки притежават богат антиоксидантен профил и имат способността да намаляват възпалителните процеси и свързаните с тях заболявания. Доказателствата показват, че диабетиците, които включват шам-фъстък в своята диета, имат по-ниски нива на рискови фактори, като висок холестерол, което може да помогне за предотвратяване на инфаркти и други сърдечно-съдови проблеми.Чрез редовната консумация на шам-фъстъци може да се намали риска от сърдечни инциденти като инфаркт.
Кафе
Кафето е една от най-популярните напитки в света и предоставя многобройни ползи за здравето. Една от тези ползи е свързана със способността на кафето да помага за предотвратяване на развитието на диабет. През 2006 година, проучвания показват връзката между консумацията на кафе и намаления риск от развитие на диабет. Този факт беше допълнително потвърден през 2013 година, когато изследователи в списание „American Journal of Clinical Nutrition“ обявиха, че кафето може да има положителен ефект в предотвратяване на диабет тип 2. Въпреки това е важно да се отбележи, че пиенето на големи количества кафе може да представлява риск за хората, които вече страдат от диабет.
Зелен чай
Зеленият чай е една от най-консумираните напитки в света и се нарежда веднага след водата и кафето. Смята се, че има противовъзпалителни ефекти и може да бъде ефективен антидиабетичен агент. Основният биоактивен антиоксидантен компонент в зеления чай е катехин, известен като епигалокатехин-3-галат (EGCG). Има някои противоречиви проучвания относно това дали EGCG е полезен за хората с диабет. Въпреки това, проучване от 2015 г. заключава, че редовната консумация на зелен чай е много полезна при диабет тип 2.
Друго научно изследване от 2017 година, фокусиращо се върху бременни жени с гестационен диабет (диабет, който се развива по време на бременността), разкрива, че при жените, които са приемали EGCG от зелен чай се отчита подобрение в състоянието в сравнение с тези, които са получавали плацебо. Приемът на добавки с екстракт от зелен чай може допринесе за намаляване както на телесните мазнини, така и на общото телесно тегло. Този ефект може да се свърже с понижен риск от развитие на диабет.
Консумацията на две до три чаши зелен чай на ден или приемът на EGCG чрез хранителни добавки, може да бъде от полза в борбата с диабета и поддържането на здравословен начин на живот.
В заключение:
Някои билки, подправки и ядки са полезни при управлението на диабет поради полезните свойства, които предлагат. Те могат да помогнат в контролирането на нивата на кръвната захар, подобряването на инсулиновата чувствителност и управлението на някои диабетни симптоми. Въпреки това, важно е да се отбележи, че консултация с медицински специалист е необходима преди включването на тези добавки в режима на хората, които страдат от диабет.
Източници:
- Allen RW, Schwartzman E, Baker WL, Coleman CI, Phung OJ. Cinnamon use in type 2 diabetes: an updated systematic review and meta-analysis. Ann Fam Med. 2013;11(5):452-9.
- Costello RB, Dwyer JT, Saldanha L, Bailey RL, Merkel J, Wambogo E. Do Cinnamon Supplements Have a Role in Glycemic Control in Type 2 Diabetes? A Narrative Review. J Acad Nutr Diet. 2016;116(11):1794-1802.
- Ceska Slov Farm. 2015 Jun;64(3):67-71.
- J Ethnopharmacol. 2016 Dec 24;194:260-268. doi: 10.1016/j.jep.2016.08.003. Epub 2016 Aug 2.
- Inayat U Rahman, Khan RU, Khalil Ur Rahman, Bashir M. Lower hypoglycemic but higher antiatherogenic effects of bitter melon than glibenclamide in type 2 diabetic patients. Nutr J. 2015;14:13. Published 2015 Jan 26. doi:10.1186/1475-2891-14-13
- Diabetes Care. 1993 Jan;16(1):8-15.
- Wang J, Zhang X, Lan H, Wang W. Effect of garlic supplement in the management of type 2 diabetes mellitus (T2DM): a meta-analysis of randomized controlled trials.
- Nutr Res. 2017;61(1):1377571. Published 2017 Sep 27. doi:10.1080/16546628.2017.1377571
- Hoggard N, Cruickshank M, Moar KM, et al. A single supplement of a standardised bilberry (Vaccinium myrtillus L.) extract (36 % wet weight anthocyanins) modifies glycaemic response in individuals with type 2 diabetes controlled by diet and lifestyle. J Nutr Sci. 2013;2:e22. Published 2013 Jul 24. doi:10.1017/jns.2013.16
- Curr Pharm Des. 2017;23(7):983-988. doi: 10.2174/1381612822666161010120523.