Традиционната комбуча рецепта идва от Азия, където на почит са зеления и черния чай. След като се приготвят по класическия начин, те се смесват със SCOBY гъбата, към тях се добавят захар и стартовата течност и започва процесът на ферментация. В края му получавате вкусна пробиотична жива напитка, богата на множество ценни вещества, както и на кофеин.
Билкарката Ейприл Денен обаче не била съгласна да приема кофеин, дори в такива незначителни дози. За това изследвала как може да промени класическата рецепта и вместо зелен/черен чай, да използва вкусни и полезни билки. Резултатът е прекрасен краен продукт, който тя нарича Herbucha (herbal kombucha). Знаем, че много от вас не трябва или не желаят да консумират кофеин. Ето защо днес ви представяме рецептата на Ейприл за домашна билкова комбуча.
Ще ви са необходими:
- Голям буркан за ферментацията;
- SCOBY гъба;
- Захар;
- Памучна или ленена кърпа за покриване на буркана + ластик за прикрепяне;
- Билки по ваш избор;
- 1.5 л билков чай,
Какви билки да изберете
Отговорът на този въпрос зависи изцяло от личните ви предпочитания. Може да изберете нещо по-лечебно, като лайка, екзотични билки (като женшен или хибискус), цветни вкусове, като роза и лавандула. Разбира се, можете да заложите и на любимите ви лично набрани български билки.
Позволете си да експериментирате и да тествате различни вкусове. Може дори да съчетаете 2 или 3 билки и да добавите сушени плодове към чая си. Добри комбинации са роза и хибискус (с парченца сушени портокалови корички по желани), както женшен и жасмин. Оставяме вкусовите комбинации на вашето въображение.
Как да приготвите билковата комбуча
В избрания буркан за ферментация налейте 1.5 литра охладен билков чай от пакетче. Към чая добавете 1 л топла преварена вода. Качеството на водата е изключително важно за вкуса на крайния продукт.
Към течността в буркана ще добавите избраните от вас сушени билки и плодове. Поставете желаното количество (около 1 шепа) от тях в марля, завържете я и я потопете в буркана.
След това сложете SCOBY гъбата и около 250 мл стартов чай. Стартовият чай е готова комбуча, която подпомага ферментационните процеси. Ако сте правили домашно кисело мляко с бабите си, знаете, че те винаги добавят по малко от вече готов буркан по същата причина.
Накрая в буркана добавете около 100 гр бяла захар. Има варианти на комбуча, която се приготвя с мед, кафява захар или други подсладители. Истината е, че класическата бяла захар захранва полезните бактерии най-добре. Използването на заместители може да недохрани пробиотичните щамове. Тогава ферментацията може да спре. Други пък са твърде агресивна храна и ферментацията продължава дори след бутилирането. Това често води до експлодиране на бутилките.
Разбъркайте добре с дървена лъжица, като внимавайте да не нараните SCOBY гъбата. Добавете още около ½ ч.ч. вода и „запечатайте буркана“ с избраната от вас кърпа. Платът трябва да е порест, за да може напитката да диша, докато ферментира. Важно е също да прикрепите кърпата с ластик към буркана, за да запазите течността от насекоми и прах.
Накрая можете да използвате малък стикер или лепяща бележка. Опишете всичко, което сте сложили в буркана и добавете датата. Така ще можете да следите ферментацията по-добре и да правите промени при следващи опити.
Допълнителни въпроси
Ще забележите, че в началото SCOBY гъбата потъва надолу към дъното на буркана. Това е нормално. В 90% от случаите тя се издига нагоре в рамките на 24 до 48 часа. Дори това да не се случи, не се тревожете. Ферментацията ще продължи по нормалния си начин.
Колко време продължава ферментацията зависи от сезона, средната температура и влажността на въздуха. При нормална влажност и висока температура (през лятото) напитката ви ще е готова в рамките на 5 до 7 дни. През останалите сезони ще ви е необходимо повече време – до 2 седмици. Хубаво е на 3-4 дни да тествате вкуса, за да сте сигурни, че получавате комбучата, която искате.
Когато сте доволни от вкуса на напитката, можете да преминете към втора ферментация или диркетно да я бутилирате. Съхранявайте комбуча охладена до 10-12 градуса и консумирате с много наслада.
Желаем ви успешно приготвяне и добър апетит.