Преборете пролетната умора с адаптогени
Идва най-хубавият сезон от годината, когато природата се раззеленява, времето се стопля и захвърляме дебелите зимни дрехи. Заедно с него идва и пролетната умора. Това е добре изследвано състояние, което…
Идва най-хубавият сезон от годината, когато природата се раззеленява, времето се стопля и захвърляме дебелите зимни дрехи. Заедно с него идва и пролетната умора. Това е добре изследвано състояние, което…
Всяка здравословна напитка в историята среща период на комерсиализиране – от чайовете до плодовите сокове. Той обикновено се свързва с падане на качеството на продукта, за сметка на масово производство…
Комбуча е жива пробиотична напитка, която се прави от зелен или черен чай, подсладен с тръстикова захар. Тайната съставка, разбира се, е SCOBY гъбата, която придава на комбуча голяма част…
В съвремието ни често се говори за антиоксидантите и ползите от тях. Тези мистериозни вещества се споменават дори в рекламите за козметични средства. Те са отговорни за високия имунитет, доброто…
Историята на комбуча започва в североизточен Китай (област, позната като Манчурия) около 220-250 години преди Христа. Напитката се е използвала в традиционната медицина за лечение на различни заболявания. Заради множеството…
В блога ни често споделяме какви са ползите от комбуча за здравето. Говорили сме за множеството съставки в напитката, за високите нива на пробиотици и важността на ферментационния процес. Днес…
Ако сте решили да експериментирате с домашна комбуча, един от най-важните въпроси е кога реално напитката е готова за бутилиране. Повечето хора с дългогодишен опит в областта няма да ви…
След като в предишната ни статия ви споделихме основните критерии за готова ферментация, днес ще разгледаме самия процес на бутилиране. Бутилирането се нарича втора ферментация, защото процесите на трансформиране на…
Всички знаем, че комбуча е естествено богата на т.нар пробиотици. Това са полезни бактерии, които живеят в стомаха ви. Тяхното наличие гарантира добро храносмилане, здрава кожа и висок имунитет. За…