Може би сте чували, че в миналото хората са пиели така наречените диджестиви след обилен обяд или вечеря. Обикновено това са били слабо алкохолни питиета, на базата на билкови екстракти или обогатени вина, чиято цел е била да стимулират отделянето на храносмилателни сокове и ензими. Може да се каже, че в наши дни тази практика е по-скоро рядко явление. За сметка на това, обаче, изобилното меню, съставено от прекалено много различни храни, и преяждането са сравнително често срещани. В същото време хапването на крак, стресът и консумацията на нездравословни продукти също влошават способността на гастроинтестиналния тракт да разгражда и асимилира приетите вещества адекватно.
Подуване, газове, оригване и затруднена перисталтика са все по-често срещани оплаквания, които съвременните хора изпитват. От друга страна, диджестивите вече имат модерна алтернатива – хапчета, които стимулират секрецията на стомашни и жлъчни сокове. Ако и вашият стомашно-чревен тракт понякога има нужда от малко подкрепа, но не искате да приемате таблетки, билковите чайове са вашето спасение! В следващите редове ще обсъдим няколко билки, които ефективно стимулират храносмилането и успокояват стомашните неразположения.
Накратко за диджестивите
Диджестивите са група напитки, които въздействат на гастроинтестиналния тракт като стимулират отделянето на стомашни и жлъчни сокове и по този начин стимулират храносмилането. Всъщност, самата дума диджестив произхожда от френски език и означава „вещество, което подпомага храносмилането“. В действителност, хората консумират тези „билкови балсами“ от дълбока древност. За разлика от аперитивите, диджестивите се пият след хранене, а в някои случаи и по време на десерта. Характерното за тези питиета е, че са сладки или горчиви (или смесица от двата вкуса) и съдържат алкохол. Типични примери са билковите ликьори, бренди, коняк, портвайн, вермут, подсилено вино. Освен алкохолните напитки, за диджестив служат и кафето и някои видове билкови запарки.
Как въздействат диджестивите върху храносмилането
Първо, нека уточним, че този вид напитки не са лекарства! Те предоставят нужния храносмилателен стимул на гастроинтестиналния тракт след обилно хранене или при стомашен дискомфорт. Ако страдате от стомашно-чревно заболяване непременно се консултирайте със специалист!
Билковите диджестиви типично съдържат растения с карминативно (газогонно) и успокояващо въздействие върху стомаха и червата. Карминативните билки елиминират или превентират образуването на газове в гастроинтестиналния тракт и се употребяват за облекчаване на подуване и метеоризъм. Билките, които успокояват стомашната лигавица притежават противовъзпалителни свойства и облекчават симптомите на рефлукс. След обилно хранене или прием на газообразуващи храни (бобови, зелеви и др.), тези билки редуцират подуването като насърчават перисталтиката и едновременно с това успокояват стомаха. Някои от растенията с газогонен ефект действат като локален аналгетик и имат полезни спазмолитични свойства. Такива са лайка, копър, джинджифил, кардамон, ангелика, женско биле, болдо, мащерка, маточина, мента, босилек, риган, анасон, фенел, кимион и други.
От друга страна, когато в устата постъпи вещество с горчив вкус, мозъкът го възприема като потенциална отрова и задейства механизми за отстраняване на опасността. Стимулира се секретирането на храносмилателни сокове и перисталтиката се активизира, като целта е заплахата да бъде изхвърлена от тялото възможно най-бързо. Именно така напитките с горчив вкус спомагат разграждането на стомашното съдържимо и стимулират метаболизма.
Може би ви е известно, че голяма част от билковите ликьори всъщност са се използвали като лекарства в миналото. До голяма степен билковите сиропи и настойките, които можете да си купите от аптека в съвремието, съдържат идентични съставки. Основната функция на алкохола и захарта е да извлекат и съхранят етеричните масла и другите фитонутриенти от растенията, а не да стимулира храносмилането. Точно затова може да замените сладките алкохолни диджестиви с ароматен билков чай!
Мента
Ментата е вид многогодишно растение, което притежава силен освежаващ аромат и се използва за извличане на етерично масло, чай, както и в козметиката, фармакологията и хранително-вкусовата индустрия. Растението лесно може да се отглежда в градина или дори на балкон. Ментолът ободрява ума, подобрява концентрацията и успокоява нервната система. Използва се и за отпушване на носа и лечение на заболявания на дихателните пътища.
Чаят от мента успокоява гладката мускулатура на стомашно-чревния тракт и стимулира секрецията на жлъчка, като по този начин спомага бързото придвижване на стомашното съдържимо. В допълнение, отпускайки мускулите, билката благоприятства безболезненото извеждане на образуваните газове. За да се насладите на всички ползи от ароматната билка, направете запарка от 8 – 10 листа свежа мента. Оставете чая да се охлади леко и се насладете на приятния му вкус и полезните му ефекти.
Както повечето билки, ментата не се препоръчва при определени състояния, като бременност, хипотония, брадикардия, както и с употреба на определени лекарства. Ако приемате медикаменти, посъветвайте с лекаря си дали ментовият чай е безопасен за вас.
Джинджифил
Джинджифилът е популярна подправка, която се използва в цял свят и намира множество приложения в кулинарията и медицината. Коренът е известен с лечебните си свойства в традиционната лечебна практика в Китай и Индия от хилядолетия. Растението има богат фитонутритивен профил и съдържа много антиоксиданти, етерични масла и други ценни фитохимикали. Най-емблематичните му съставки са гингеролът и шогаолът, на които дължи и основна част от полезните си свойства.
Биоактивните вещества в състава на джинджифила стимулират перисталтиката и по този начин насърчават изпразването на червата. Коренът е известен със способността си да предотвратява спазмите и подуването на корема. Способства извеждането на газовете и подобрява храносмилането. Известно е, че джинджифилът може да облекчи неразположението по време на бременност, като успокои стомаха и редуцира гаденето и повръщането.
За да си направите свежа запарка ще са ви необходими 2 ч.л. обелен и нарязан джинджифил, който се вари 10-тина минути в 500 мл вода. Прецедете течността и се насладете на ефекта. Коренът не е подходящ при язва, висока температура, кървене, в края на бременността, по време на кърмене, при някои стомашни болести и езофагеален рефлукс.
Копър
Копърът е тревисто растение, което е едногодишно и се използва масово в световната кулинария. Освен това се влага и в някои медикаменти. Употребява се както пресен, така и сушен. Известно е, че копърът тонизира стомашната лигавица и притежава карминативни свойства. Освен това действа спазмолитично и има лек слабителен ефект. Чай от копър се препоръчва за лечение и превенция на колики при бебета, при колит, запек и влошено храносмилане.
Кърмачките могат да приемат стрити семена от копър или чай от копър за стимулиране на лактацията и облекчаване на коремните болки при бебетата, които приемат полезните вещества чрез кърмата. Чай от семена на копър може да си направите като запарите 2 ч.л. семена от растението в 200 мл вряла вода за 10 минути. В умерени дози не са известни противопоказания от приема на чай от копър, но ако имате съмнения се консултирайте със специалист.
Женско биле
Женското биле, известно като сладък корен, е многогодишно растение, което има изразен сладък вкус, дължащ се на високото съдържание на веществото глициризин. Екстракти от растението се използват за овкусяване и подслаждане на някои храни и напитки, най-известни от които са лакрицовите бонбони.
Чаят от женско биле се прилага за облекчаване на рефлукс, бактериални инфекции и вируси. Билката успокоява болезнеността в гърлото и може да помогне при лечение на пептични язви. Смята се, че женското биле укрепва лигавицата на червата и увеличава устойчивостта ѝ към патогенни бактерии и възпаления. Сладкият корен не се препоръчва при хипертония и бременност. Завишени дози от билката могат да предизвикат отклонения при секрецията на кортизол и тестостерон.
Зелен чай
Както сигурно знаете, родината на зеления чай е Китай. Там напитката заема специално място в чаената култура поради множеството си ползи за здравето. Технологията на преработка на листата на чаения храст определя вида на крайния продукт. В случая листата се обработват на пара и температурата активира съдържащите се полифеноли и други фитонутриенти. Тези активни вещества подобряват състоянието на храносмилателния тракт, имат противовъзпалително действие и мощни антимикробни свойства.
Друго питие, което действа като диджестив е ферментиралият зелен чай, известен като Комбуча. Тази пробиотична напитка подобрява цялостната функция на стомашно-чревния тракт и обогатява чревната флора с полезни бактерии. Една чаша Kombucha Life преди ядене или заедно с храната насърчава храносмилането и метаболизма на хранителни вещества. Тук можете да изберете освежаващ Комбуча вкус!