Какво е първото нещо, което забелязвате в хората? Ако статистическите данни са верни, то повече от 2/3 от четящите ще отговорят „усмивката“. Все пак поговорката: „Усмивката отваря врати“ не може да е случайна! Още повече, един от първите хигиенни навици, на които ни приучават като деца е да мием зъбите си. Но дали редовното четкане е достатъчно за поддържането на здрави зъби и красива усмивка?
Отговорът е „Не“! Миенето на зъбите е само едната част от уравнението. Поне толкова важна, да не кажем и повече, е диетата. Продуктите които консумираме и хранителните вещества, които те ни набавят предопределят денталното здраве, следователно и вида на усмивката. В тази връзка може да ви е интересно да разберете, че ½ от населението на Земята има кариеси на постоянните зъби или друг стоматологичен проблем.
Освен че влияе върху визията и самочувствието, денталното здраве въздейства и върху здравето на сърцето. Според редица изследвания, пародонталните заболявания повишават риска от сърдечносъдови заболявания. Обяснението за това е, че патогенните бактерии, които причиняват дентални проблеми навлизат в кръвния поток и причиняват възпаления. В допълнение, загубата на зъб затруднява сдъвкването на храната и така влияе негативно върху храносмилането. Следователно, поддържането на добро дентално здраве има както естетически, така и здравословни компоненти.
Храни, които компрометират денталното здраве
За никого не е изненада, че газираните напитки и захарните изделия са вредни за зъбите. Освен тях, обаче, има още редица храни, които могат да окажат негативен ефект върху денталното здраве и стимулират развитието на болестотворни процеси.
Така например, тестените изделия, дори солените, представляват сериозна заплаха за здравето на зъбите. Това се дължи на факта, че брашното съдържа много въглехидрати. Веднъж попаднали в устата, те бързо се разпадат и се превръщат в лесно – достъпни захари, които патогенните бактерии много обичат да си хапват. Докато бактериите се хранят с въглехидратите, те екскретират киселини върху зъбите. Тези киселини насърчават образуването на плака и развитието на кариеси. Затова следващият път когато ви се хапва нещо солено, заложете на ядки, пресен зеленчук или крекери от семена, които не съдържат брашно.
Полезни или вредни
Зърнени и бобови култури
Фитиновата киселина е друго вещество, което има свойството да влияе негативно върху денталното здраве. Тя се свързва с важни микроелементи, като калций, фосфор, витамин D и магнезий и затруднява усвояването им. Всички тези нутриенти са изключително важни за здравето на зъбите и дефицитът им може да ги направи по податливи на кариеси и други заболявания. Продукти, които имат високо съдържание на фитинова киселина са бобовите и зърнените култури. Добрата новина е, че ако ги накиснете във вода няколко часа преди да ги сготвите, това ще неутрализира въздействието на киселината.
Плодове
Консумацията на плодове също може да допринесе за образуването на кариес. Фруктозата, която плодовете съдържат полепва по зъбите и става храна за бактериите. Още повече, цитрусите имат високо киселинно съдържание и могат да разрушат емайла. От друга страна, обаче, високото съдържание на витамин С в портокалите, грейпфрутите и останалите цитрусови плодове има положителен ефект върху лигавицата на устата. За да се насладите на полезните плодчета без да се притеснявате за зъбите си е необходимо само да изплакнете устата си с хладка вода след консумацията им. Тя ще отмие полепналите по зъбите плодова захар и киселини.
Комбуча
Комбуча е изключително полезна, естествено газирана напитка, която съдържа цял комплекс от полезни вещества. Тя представлява ферментирал чай, богат на полезни пробиотични бактерии, витамини, минерали, аминокиселини, антиоксиданти и още много нутриенти, които благоприятстват запазването и поддържането на дентално здраве.
Ако искате да се насладите на Комбуча, която е добра за вашето дентално и чревно здраве се спрете на Комбуча Лайф. Тя не е пастьоризирана, има ниско съдържание на захар и отлични вкусови качества!
Начин на консумация
Освен самата храна, начинът по който я консумираме също има значение. По – точно, температурата на храната оказва влияние върху здравето на зъбите. Въпреки че на пръв поглед изглежда, че зъбите само си стоят в устата, те всъщност могат да се свиват и разширяват при температурни промени. Дентинът, слоят, който се разполага под емайла, се свива когато влезе в контакт със студена храна, напитка или въздух. Емайлът, обаче, не винаги успява да се свие толкова бързо. В следствие на това по емайла на зъбите могат да се получат микроскопични пукнатини.
Термичният шок, дори при постепенна промяна на температурата, води до свиване и разширяване на емайла и дентина, но с различна скорост. Появяващите се в следствие на това пукнатини правят зъбите по – чувствителни и влошават визията им. Обикновено това не нарушава структурата им, но може да бъде изключително болезнено.
Храни, които подобряват денталното здраве
В общи линии всички храни, които се препоръчват като част от балансираната и разнообразна диета са полезни за денталното здраве. Все пак, има някои продукти, които се отличават със специфични полезни свойства.
Сурови какаови зърна
Суровите какаови зърна са истинска суперхрана. Те съдържат полиненаситени омега 6 мастни киселини, фибри, протеини, желязо, магнезий, калций, цинк, манган, мед, аскорбинова киселина, витамин Е, витамини от група В и още много други фитонутриенти. Те са отличен източник на антиоксиданти, стимулират детоксикацията и превентират преждевременното стареене.
Когато става въпрос за дентално здраве, какаовите зърна могат да бъдат истинска златна мина. Съдържащите се в тях полифеноли неутрализират бактериите, които предизвикват формирането на кариеси. Още повече, когато бъдат сдъвкани, какаовите зърна създават защитна бариера между зъбите и плаката. В допълнение, скорошно изследване установява, че водата за уста с какаови зърна не само унищожава вредните микроорганизми и предпазва зъбите, а и не отмива полезните бактерии.
Ако искате да се радвате на красива усмивка, хапвайте сурови какаови зърна или черен шоколад без захар!
Млечни продукти от пасищни животни
Може би ви се струва странно, че наблягаме на това продуктите да идват от пасищни животни, но има добра причина! Млечните продукти са добър източник на витамин К2. Този непопулярен нутриент е изключително важен за здравето на зъбите. Основната функция на витамина е да разпределя калция на местата, на които трябва да отиде – костите и зъбите.
За разлика от нас хората, всички останали бозайници имат ензима, подходящ за конвертиране на витамин К1 във витамин К2. Важният момент е, че този ензим се активира от хлорофила. Тоест, вероятността животните, хранени със зърнени храни и царевица да предоставят мляко с високо съдържание на К2 е нищожна. Други храни, богато на есенциалния витамин включват натто, телешко, пастет от гъши дроб, яйца, пилешки дробчета. Освен витамин К2, голяма част от тези храни съдържат и фосфор. Веществото отговаря за изграждането и поддръжката на здрави кости и зъби.
Мазни риби
Сьомгата и останалите мазни риби, богати на омега 3 мастни киселини са важна част от здравословната диета. В допълнение към останалите си ползи, омега 3 подкрепят здравето на венците и могат да подобрят симптомите на пародонтит. Тези есенциални мастни киселини успокояват възпалението и редуцират кървенето на венците.
Друг плюс на мазните риби е, че са отличен източник на витамин D. Витамин D изпълнява множество функции в организма, една от които е да редуцира риска от развитие на кариеси. Той работи в синхрон с витамини А и К2 и по този начин заздравява емайла отвътре – навън.