Ако обичате сладолед, но не можете да консумирате млечни продукти, тази веган опция с комбуча е перфектното решение за вас.
Комбуча е една от най-полезните напитки, познати на човечеството. Освен че подобрява храносмилането, тя подсилва имунната система и заздравява чревната мукоза. Ако искате да добавите повече комбуча към менюто си, тази рецепта е лесен и вкусен начин да го направите.
Най-важното за направата на сладоледа е качествената напитка. Можете да заложите на нашия класически вкус или да изполвате домашно направен вариант. За летните дни ментата е чудесен вкус, който има охлаждащ ефект и също стимулира храносмилателната система. Ягоди, лавандула и джинджифил също са чудесни опции.
След като сте се сдобили с качествена комбуча, ви трябват само още 3 съставки за този домашен сладолед – кокосова сметана, кашу и кленов сироп. Накиснете ядките за една нощ, за да извлечете максимума от полезните им качества. Кокосовата сметана и кашуто създават чудесна кремообразна основа, кленовият сироп придава сладост, а комбучата добавя свежест към вкуса.
Най-хубавото на този сладолед е, че няма нужда от дълго разбиване или разбъркване. След като смесите всички съставки, просто разстелете равномерно получената смес в подходящ съд (дълбока тава) и оставете във фризера, за да стегне. След няколко часа ще имате вкусен веган сладолед, който може да сервирате със свежи плодове, чия семена, сурови ядки или стърготини от черен шоколад.
Ето я и самата рецепта
Съставки:
-
1 консерва кокосова сметана от 400 мл (охладена през нощта)
-
½ ч.ч. накиснато кашу
-
1/8 ч.ч. кленов сироп
-
1 ч.ч. комбуча
Метод на приготвяне:
Пригответе съда, в който ще охладите сладоледа, като го покриете с хартия за печене. Сложете всички съставки за сладоледа в кухненски робот и блендирайте до хомогенна смес. Изсипете сместа в тавата и разпределете равномерно. Оставете във фризера за 4 часа до 1 нощ. Хапвайте с добавки по ваш вкус.
Този сладолед е чудесен начин да набавите на тялото си достатъчно пробиотици. Тези полезни бактерии се грижат за правилното храносмилане, предпазват ви от сезонни вируси, подобряват състоянието на кожата ви и подобряват настроението.
Вкусният десерт ще се хареса и на най-малките, които имат нужда полезни бактерии за доброто си здраве през всеки сезон.
Кои са вашите любими комбуча рецепти? Споделете в коментарите