Джинджифилът е втората подправка, която ще разгледаме подробно в блога ни. Комбуча Лайф Джинджифил е един от първите вкусове, които създадохме и е сред вашите фаворити. Преди обаче да ви разкажем за ползите от този чудодеен корен, нека видим как се добавят допълнителни овкусители към класическата комбуча.
Добре знаете, че комбуча преминава през процес на ферментация, който включва зелен чай, захар, вода, стартова течности и SCOBY култура. Именно ферментацията придава на напитката всичките й здравословни ползи. В действителност, фазите на ферментация са две – първична и вторична.
Първичната се активира от SCOBY гъбата и продължава 7 до 10 дни. Вторичната се случва след бутилирането, когато бактериите все още са активни и продължават да се размножават. Във втората фаза преди самото затваряне в шишета се добавят желаните вкусове, плодове, цветя или подправки. Тази нежна инфузия позволява насищането на течността с ценни вещества от избраната суровина, но запазва вкуса на комбуча с традиционните сладко-кисели нотки. Когато ние използваме продукти при вторичната ферментация, следим за няколко фактора:
- Суровините, които използваме да са натурални;
- Вкусът на напитката да е обогатен, но не и напълно променен;
- Да доставим качествен краен продукт, за който сме сигурни, че има всички здравословни ползи от вложените суровини.
И така, нека видим с какво е полезен джинджифилът и защо избрахме именно него за един от комбуча вкусовете ни.
Джинджифилът е подправка с хилядолетна история. Използва се в традиционната китайска медицина и аюрведа за голямо разнообразие от здравословни проблеми. От него се правят пасти, помади, тоници, чайове, извлеци и много други. Джинджифилът е братовчед на редица други полезни подправки – куркума, кардамон и галангал.
Реално лечебната част на растението е неговият корен. В него се съдържат голяма брой антиоксиданти, фитохимикали, етерични масла и гингерол. Последният се смята за най-ценната съставка в джинджифила. Това е биоактивно съединение, което отговаря за голям брой от здравословните ползи, свързани с консумацията на този корен. Ето кои са най-ценните сред тях
Джинджифилът лекува гаденето
Пресният корен и сокът от него са незаменими при повдигане и сутрешно гадене. Консумацията му се препоръчва при морска болест, пътуване с кола и в малки количества при бременност. 1-1.5 грам са достатъчни, за да се справите с неприятните усещания.
Добре е бременните дами да се консултират с лекар преди да приемат по-големи количества джинджифил.
Джинджифилът подпомага храносмилането
Именно за това консумацията му се препоръчва след обилни и тежки хранения. В индийската кухня той се добавя в почти всяко ястие, за да улесни дейността на стомаха. Когато ядем суши, винаги е добре да завършваме храненето с няколко резенчета джинджифил, които традиционно се предлагат с него.
Джинджифилът успокоява крампите на гладката мускулатура
Това го прави ценен в няколко конкретни случая. На първо място, консумацията му може да облечки менструални крампи и да подпомогне отпускането на тялото при силни спазми. Освен това, фрешовете с добавен джинджифил се препоръчват след активни тренировки, за да се редуцира риска от мускулна треска.
Джинджифилът има противовъзпалителен ефект
Именно за това се препоръчва през студените зимни месеци като добавка към чайове или домашни лекове. При първи симптоми на грип и настинка, просто настържете около 2 см корен от джинджифил и смесете с нарязан лимон и малко мед. Комбинацията зарежда организма с витамин С и спира вътрешните възпаления, които ви разболяват.
Хранителни добавки с екстракт от джинджифил се препоръчват и при остеоартритни заболявания като метод за облекчаване на болката и редуциране на възпаленията.
Джинджифилът се грижи за здравето на сърцето
Редица фитохимикали в този корен регулират нивата на кръвната захар и така подобряват сърдечното здраве. Освен това, редовната му консумация предотвратява синтеза и наслагването на лош LDL холестерол.
Всичко това значително намалява риска от запушване по артериите, повишено кръвно налягане и проблеми със сърдечно-съдовата система. Доказано е, че само 3 грама джинджифил на прах на ден са достатъчни, за да се радвате на здраво сърце.
Комбуча Лайф Джинджифил
Този комбуча вкус е сред вашите фаворити. Освен всички ползи от джинджифила, с него получавате голямо количество антиоксиданти и пробиотици. Крайният резултат е щастлив и спокоен стомах, правилно хрансомилане, по-малък риск от разболяване и подобрено сърдечно здраве. И всичко това от естествено газирана вкусна напитка, която се харесва на малки и големи. Можете да се насладите на Комбуча Лайф Джинджифил директно от бутилката или да я включите в любим коктейл или десерт. Поръчайте вашия любим вкус комбуча от онлайн магазина ни.
1 коментар