Ферментиралите храни са един от най-добрите начини да набавиш на тялото си полезни пробиотични щамове. Те се съдържат в някои типични български храни, като киселото мляко и киселото зеле. Ако ти е омръзнало от млякото, а зелето ти се струва крайно неподходящо за лятото, имаме няколко вкусни предложения за теб.
Мисо
Мисо представлява храна, приготвена от ферментирали соеви зърна. Типично е за Китай и Япония, където се приготвя от хилядолетия. Колкото повече ферментира мисото, толкова по-вкусно става. В азиатските страни се използва за овкусяване на основни ястия, особено супи. В съвременната фюжън кухня то се влага в салати, като част от дресинга или се използва за овкусяване на месо.
Темпе
Темпе е също соев продукт, който много наподобява тофу. Разликата между двете е, че темпе преминава през процес на ферментация, което го прави много по-полезна опция от тофу. Вкусът му е много приятен – ядков и с лек привкус на гъби. В много веган рецепти темпе се използва като заместител на месо. То е богато не само на пробиотици, но и на растителни протеини.
Кимчи
Кимчи е още една типична за Азия храна, която е от изцяло растителен произход. Ястието е типично за Корея и за направата му се използват разнообразни зеленчуци. Всяко семейство има своя рецепта за направа на кимчи, която често се пази в тайна. Общото между всички рецепти е ферментационният процес, който насища зеленчуците с пробиотични щамове и ги прави изключително вкусни и полезни. Кимчи е чудесна разядка, особено по-пикантните му варианти.
Срирача
Този сос е измислен от тайландски готвач, който емигрира в САЩ и отваря собствено заведение за бързо хранене. Срирача бързо се превръща в запазена марка на мъжа и днес се приготвя от множество производители. За направата на соса се използват различни съставки, които правят вкуса изключително богат и запомнящ се. Срирача е пикантна, сладка, кисела – истинско преживяване за небцето. Комбинира се чудесно с месо и готвени ястия.
Чай пу ер
Първите сведения за консумацията на този чай датират от преди 2000 години. Смята се, че това е една от най-древните напитки, познати на човечеството. Това е вид чай, който преминава през специална технология на обработване. Ефектът е, че колкото повече старее чаят, толкова по-вкусен и полезен става. Вкусът му е леко дървесен и землист. Често се включва в продукти за отслабване като източник на полезни бактерии.
Рикота
Вероятно знаеш, че меките сирена са изключително полезни за здравето. Рикотата напълно влиза в тази категория, поради високото си съдържание на пробиотици. Това сирене се счита за най-популярната ферментирала храна в Европа. Вкусът му е леко сладникав и пасва чудесно на летни салати и брускети.
Сирене хаварти
Това е още едно меко сирене, преминало през процес на ферментация. Специфичното за ферментиралите сирена е, че вкусът им не е киселеещ и натрапчив. Напротив, обикновено те са леко сладки и приятни. Хаварти е полу-меко датско сирене, което пасва чудесно на чаша бяло вино в края на деня.
Пои
Пои е Хавайско ястие, което се приготвя от корена на растението таро. Консистенцията му зависи пряко от метода на производство и продължителността на ферментацията. Обикновено се използва като дип за зеленчуци или хапки. Младото ястие е по-сладникаво, но с напредване на ферментационния процес вкусът се променя към кисел и тръпчив.
Нато
Нато е една от онези странни азиатски храни, която или ни харесва от първия път, или не искаме да опитаме никога повече. Нато е изключително питателно, но често отблъсква западните хора, заради слузестата си текстура. Вкусът му е много специфичен и пасва добре на чист, варен ориз.
Сос табаско
Табаско е вероятно най-известният лют сос в света. Въпреки това, малко хора знаят, че той се приготвя именно чрез процес на ферментация. Това го прави богат на пробиотични щамове. За съжаление, не бихме могли да изядем значителни количества от него, заради лютивия му вкус.
Някои видове тофу
Някои видове тофу преминават през специфична обработка, включваща ферментация. Това ги насища с пробиотични щамове, но значително променя вкуса им. Класическото тофу намира изключително много приложения, защото неутралният му вкус лесно се съчетава с различни храни. Ферментиралите варианти трябва да се комбинират по-внимателно.
Комбуча
Не бихме могли да завършим този списък без любимата ни комбуча. Тази ферментирала напитка все още се смята за екзотична в Европа, въпреки че лесно може да бъде намерена в магазинната мрежа. Ако пък искате да си направите домашна комбуча, можете да намерите нужната информация в нашия блог. Независимо дали ще си я купите или ще я приготвите сами, едно е сигурно – комбуча е изключително богата на пробиотици и редица други ценни хранителни вещества, а вкусът й е изключително освежаващ в горещите летни дни.
Кои са твоите любими ферментирали храни и напитки?