Ферментиралите напитки, като квас от цвекло, комбуча, кефир и джинджифилова бира не просто са вкусни, но и са много полезни. Всички те са богати на пробиотици, които поддържат доброто здраве на червата и поддържат оптималната функция на имунната ви система. Искате да научите всичко важно за тези дарове на природата? Тази статия е точно за вас.
Какво са ферментиралите напитки
Ферментиралите напитки обикновено се приготвят от плодови сокове, билкови отвари, предварително накиснати зърна, зелен и черен чай, които се ферментират по специален начин и за определен период от време. В резултат на метода на обработка, те са богати на дрожди, пробиотици и различни витамини и минерали, които идват от вложените в тях растения.
В списъка с ферментирали напитки попадат бира и вино, както и пробиотични напитки като комбуча, млечен кефир, воден кефир, тепаче, квас и суроватъчни соди.
Ферментиралите напитки съдържат ли алкохол
Пивоварите ферментират някои напитки, като вино и бира, специално за алкохолното им съдържание. Други напитки, като диви соди, комбуча и квас се приготвят заради заложените в тях пробиотици.
Съответно, леко ферментиралите напитки, като комбуча, джун и воден кефир, съдържат незначителни количества алкохол. Повечето ферментирали напитки съдържат по-малко от 1% алкохол (обикновено са по-близо до .5%). Това е пренебрежимо малко количество алкохол – приблизително същото, което ще намерите в портокаловия сок.
Колко захар съдържат
За да ферментират правилно, култивираните напитки и тоници се нуждаят от калоричен подсладител като захар, мед или плодов сок. Захарите хранят полезните микроорганизми, които са отговорни за ферментацията. Без тях напитката ви няма да ферментира правилно.
В резултат на това много пробиотични напитки съдържат значително количество захар.
Полезни ли са ферментиралите напитки
Леко ферментиралите напитки са отличен източник на полезни бактерии и дрожди, които помагат за поддържане здравето на храносмилателната система. Освен това, всяка различна напитка предлага на тялото малко по-различни ползи. Това е така, защото хранителните им стойности зависят от всички суровини, използвани за култивирането им. Колкото по-разнообразни са бактериите в стартерната култура, толкова по-богата на микробиологични щамове ще бъде напитката и толкова по-голяма полза ще получите при пиенето й.
Ферментиралите напитки са функционални храни. Тоест, те са храни, които подпомагат телесните функции отвъд това просто да доставят необходимите нутриенти за оцеляването ни.
Ферментиралите напитки спадат към тази категория, защото съдържат полезни бактерии. Освен това много от тях се приготвят от плодове, зеленчуци, билки и чайове, които също са с високо съдържание на антиоксиданти и фитонутриенти. В комбинация тези пробиотици и микроелементи могат да подпомогнат тялото по много начини.
Ето как ферментиралите напитки се грижат за здравето:
- Ферментиралите храни и напитки поддържат храносмилателната система;
- Подкрепят здравето на черния дроб;
- Богатите на пробиотици храни и напитки също поддържат оралното здраве;
- Пробиотиците, намиращи се в ферментиралите храни, също играят съществена роля за правилната функция на имунната система – както в борбата с болестите, така и в смекчаването на автоимунни заболяване.
Традиционно тези напитки са приготвяни в домашни условия от различни култури и общности по цял свят. Днес голяма част от тях могат да бъдат закупени готови от магазинната мрежа. Ако все пак решите да ги приготвяте у дома, трябва да се запознаете с някои основни термини и похвати.
Стартови култури и SCOBY
Повечето ферментирали напитки разчитат на стартова култура или SCOBY (симбиотична култура на бактерии и мая). Други се приготвят по метода на дива ферментация.
Тези култури насищат подсладената ви билкова инфузия, плодов сок или други субстрати със специфични бактерии и дрожди. При процеса на ферментация въпросните бактерии то SCOBY гъбата започват да „изяждат“ захарите от напитката и да ги трансформират в пробиотични щамове.
Пълен списък ферментирали напитки
Всички ферментирали напитки използват един и същ основен метод – позволяват напитката да се култивира при стайна температура за няколко дни до няколко седмици. Въпреки това, има три категории ферментирали и култивирани напитки и всяка категория изисква малко по-различен метод.
Ферментирали напитки, които използват SCOBY
Комбуча и Джун чай са ферментирали напитки, които правите, като култивирате чай с подсладител и SCOBY. Комбуча използва черен чай и захар, докато Джун използва зелен чай и мед.
Резултатът е леко кисела, газирана напитка, която е богата на витамини от група В и полезни киселини. Пивоварите правят както джун, така и комбуча с метод на непрекъсната ферментация. След първичната ферментация, можете да добавите аромати като подправки, плодове или плодови сокове, за да промените вкуса на напитката.
Водният кефир е традиционна ферментирала напитка с дълбоки корени в Мексико. Подобно на комбуча и Jджун, за да го направите, ви трябва SCOBY. Тази култура, наречена водни кефирни зърна или тибикос, превръща захарната вода в газирана напитка. Можете да подслаждате кефира с домашни сокове, сушени билки и плодове.
Джинджифилов бъг и суроватъчни соди
Джинджифиловият бъг и суроватката действат като стартови култури, подобно на SCOBY. Към тях се добавят плодови сокове и подсладени билкови чайове, които стимулират развитието на полезните бактерии и дрожди.
Можете да използвате както джинджифилов бъг, така и суроватка като стартер за други ферментирали напитки. Домашна билкова бира и ферментирала лимонада са лесни и забавни за приготвяне.
Диво ферментирали соди и тоници
Докато много ферментирали напитки зависят от SCOBY или начална култура, за да ферментират правилно, други използват дива ферментация. Те ферментират, като използват само дивите бактерии и дрожди, които населяват вашата кухня.
Най-често срещаните диво-ферментирали напитки включват Tepache de Piña, които пивоварите правят чрез ферментиране на ананасови кори със захар и подправки. В тази категория спада и диво ферментирал квас от цвекло.
Готови ли сте да започнете домашната си ферментация? Разгледайте материалите в блога ни, за да разберете как можете да направите комбуча сами.