Днес пробиотични продукти могат да се намерят във всяка аптека, но още от дълбока древност хората са използвали храни, подложени на ферментация, с цел тяхното по-продължително съхранение. Именно тези храни са богат източник на пробиотици.
страна | храна | пробиотици | ползи |
Много страни | Кисело зеле
Кисели краставички Маслини |
Lactobacillus brevis и Lactobacillus plantarum | Богато на витамини В и особено В12, витамин С и К, калций, магнезий, желязо, калий, мед и манган |
Много страни | Сирене Гауда, Чедар, Пармезан | Bifidobacterium, Lactobacillus acidophilus, L. casei, L. paracasei или L. rhamnosus | Богати на калций, магнезий, цинк, селен, фосфор, витамин А и К2 |
България и много страни | Кисело мляко | Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus | Богато на протеини, калций, витамини В |
Русия, Финландия, Унгария, Норвегия, Полша, Украйна | Кефир | Lactobacillus kefiranofaciens и Lactobacillus delbrueckii, и Saccharomyces kefir | Богато на витамини А, В, Д и К, калций, протеини (вкл. всичките 8 есенциални аминокиселини); подходящ за хора с лактозна непоносимост |
Япония | Мисо | Lactobacillus acidophilus, Aspergillus oryzae, Tetragenococcus halophilus | Богато на цинк, мед, манган, калций, желязо, калий, витамини В, Е, К, холин и лецитин |
Комбуча | Acetobacter xylinum, Saccharomyces cerevisiae, Brettanomyces bruxellensis, Candida stellata, Schizosaccharomyces pombe, Torulaspora delbrueckii, и Zygosaccharomyces bailii | Богато на аминокиселини, антиоксиданти, глюкуронова киселина, микроелементи, витамини В | |
Натто | Bacillus subtilis | Богато на протеини; съдържа наттокиназа, ензим намаляващ съсирваемостта на кръвта | |
Азия | Якулт | Lactobacillus casei Shirota, Bifidobacterium breve | Един от най-богатите източници на пробиотици |
Кимчи | Lactobacillus kimchi | Богато на калций, желязо, витамини А, В, С, бета-каротен | |
Испания | Мляко от ферментирали бадеми, лешници, овесени ядки, кокос | L. rhamnosus, L. plantarum, L. delbrueckii subs. bulgaricus, S. thermophilus, B. bifidum или B. longum | Богато на калций, витамини В и Е, калий, фолиева киселина |
Индонезия | Темпе | Rhizopus oligosporus | Богато на манган, мед, протеини, фосфор, магнезий и витамин В12 |
Пребиотици | Мед, банани, овесени ядки, червено вино, аспарагус, артишок, бобови, чесън, лук | Повишават продукцията на пробиотици в червата |