Временната карантина ни дава много възможности да експериментираме в кухнята и да приготвяме вкусни и полезни гозби за всички у дома. Ако и на вас ви е необходимо малко кулинарно вдъхновение, ще го намерите тук! В този материал ще ви представим основните принципи на готвене с комбуча – за основни ястия, салати и десерти. За останалото просто позволете на въображението ви да се развихри.
В блога ни често сме ви споделяли различни рецепти с комбуча. Повечето от тях са за напитки, десерти и дресинги. Знаем, че в забързаното ежедневие нямате много време за кулинарни подвизи. Но сега, когато градът значително забави темпото си, може би ви е споходила кулинарната муза и сте готови за нещо по-екзотично и интересно от сладолед с комбуча. Тук сме да задоволим любопитството и глада ви! Просто последвайте нашите съвети за готвене с комбуча.
Както добре знаете, вкусът на класическата комбуча е леко кисел с нежни сладки нотки и много свежест. Тъй като киселинността преобладава, много ястия могат да се възползват от няколко милилитра комбуча. Киселият вкус придава определена игривост и може да акцентира други вкусове в ястието. Чаената основа пък пасва чудесно на по-тежки ястия и придава завършеност на вкуса.
Като добавим и фактът, че комбуча е ферментирала напитка, полето за експерименти се разширява още повече! Ферментиралите храни са вълшебни – те съдържат живи пробиотични щамове, които директно популират червата ни и се грижат за здравето ни във всеки сезон. Когато консумираме ферментирали храни и напитки, ние:
- Повишаваме имунитета си – а високият имунитет е основата на превенцията срещу всеки вирус;
- Повишаваме настроението си – доказано е, че пробиотиците влияят на синтеза на хормони на щастието;
- Подобряваме здравето на половата си система – особено при дамите е установена пряка връзка между червата и състоянието на влагалището;
- Подобряваме здравето на кожата – защото здравите черва водят до здрава и красива кожа;
- Подпомагаме храносмилането си.
Когато говорим конкретно за комбуча, с нея можете да ферментирате ядки. Просто ги накиснете за поне 24 часа. Ферментиралите ядки можете да използвате като основа за суров десерт. Пасирайте ги в кухненски робот и разпределете равномерно получената смес в кръгъл съд за печене. Оставете да стегнат в хладилник за 1 нощ. Върху тях можете да приготвите суров крем от сушени плодове, какао, авокадо, банани, кокос или други свежи продукти по ваш избор.
С комбуча можете да ферментирате и зеленчуци – краставички, броколи, моркови и карфиол са добри варианти. Така ще имате вкусни и полезни разядки за сандвичи, салати или просто за предястие.
За основен дресинг за салати, смесете равни количества комбуча със зехтин и разбъркайте добре. Добавете сол на вкус и по желание, други подправки.
С комбуча можете да овкусявате и супи. Просто добавете точно преди консумация 1-2 с.л от напитката към топлата супа.
А за най-големите експериментатори – заменете оцета във всяка месна марината с комбуча. Ако искате да полуите по-специфичен и екзотичен вкус, опитайте с Комбуча Джинджифил или Канела, според вкусовия профил на месото и ястието, което готвите.
Комбуча не е най-доброто решение, когато говорим за пряка термична обработка, но както виждате, има много начини да я вложите в готварските рецепти. Можете да използвате комбуча или комбуча оцет, в зависимост от киселинността, която търсите.
Разликата между комбуча и комбуча оцет е в продължителността на ферментацията. Комбуча оцетът ферментира по-дълго, което му придава по-плътния кисел вкус. Комбуча е по-мека от гледна точка на киселинност и има по-голям вкусов профил. В нея ще откриете чаени нотки, сладост и свежест. Ако изберете овкусена комбуча – също и елементи от подправките и плодовете, с които е овкусена. Важно е да знаете, че за нашите комбуча вкусове, използваме само истински плодове, семена и растения.
Комбуча Лайф е жива пробиотична напитка, която се получава чрез метод на естествена ферментация. Това означава, че вкусовият профил на всяка партида е леко различен. Нормално е на дъното на бутилката да има утайка. Ако видите такава, не изхвърляйте продукта.
Комбуча е перфектен начин да добавите повече пробиотици в менюто на децата си. Ако я използвайте за направата на любим десерт или безалкохолна напитка, със сигурност ще пожънете десерт.
Дадохме ли ви обща идея как можете да експериментирате с комбуча? Споделете ни вашата любима кулинарна рецепта с напитката. Останете здрави