Пробиотици! Един от най-важните елементи за поддържане на оптимално здраве е именно невидимата екосистема от микроорганизми, обитаваща стомашно-чревния тракт. Те са толкова важни за здравословното състояние, че всяко отклонение от оптималния микробиален баланс в тялото може да доведе до значителни негативни промени в защитните функции на организма и здравето. За щастие съществуват много начини да си набавим полезните микроорганизми в ежедневието, като най-лесно достъпният и естествен вариант са ферментиралите продукти. В следващите редове ви представяме лесна рецепта за приготвяне на домашна джинджифилова бира. Тази освежаваща напитка съчетава доказаните здравни ползи и пикантния вкус на джинджифила с незаменимия ефект на пробиотиците. Повече за ползите от консумацията на домашна пробиотична бира от джинджифил ще намерите в следващите редове!
Защо са важни пробиотиците
Пробиотиците представляват различни бактериални щамове и дрожди, които носят многобройни ползи за здравето като подобряват състоянието и функциите на храносмилателната система, имунитета, когнитивните функции, кожата и други жизненоважни системи и органи в човешкото тяло. В чревната флора живеят милиарди микроорганизми, някои от които са полезни, а други – патогенни. За да сме здрави е необходимо да полагаме осъзнати усилия за поддържането на оптимален баланс на чревната микробиота. Когато в тялото настъпват сътресения и бактериалният баланс бива нарушен (например след прием на антибиотици, вирусни инфекции, диария и др.), организмът става по-податлив на неблагоприятни влияния и болести. Тук на помощ идват пробиотиците! Те възстановяват равновесието на бактериалните щамове в стомашно-чревния тракт и заздравяват чревната лигавица. Пробиотиците подобряват състояния като:
- Синдром на раздразненото черво и други възпалителни заболявания на червата
- Диария и запек
- Кожни заболявания – екзема, атопичен дерматит, лишеи и други
- Алергии и простудни заболявания
- Уринарни и вагинални проблеми
- Храносмилателни нарушения
- Колит, болест на Крон и др.
Консумацията на ферментирали храни и напитки като кисело мляко, кефир, мисо, кисело зеле, комбуча, кимчи, темпе, естествено ферментирали туршии, и други носи множество ползи за организма, тъй като те са богати на полезни бактерии. Днес сме избрали да ви обясним подробно стъпките за направата на една вкусна напитка, която изобилства от ценни пробиотици – домашна джинджифилова бира.
Домашна пробиотична джинджифилова бира
Произходът на ферментиралата джинджифилова напитка не е съвсем изяснен, но се смята, че произхожда от Англия, където се е предлагала като лека алкохолна напитка още в началото на 18ти век. С времето питието е добило популярност в цялото Обединено Кралство, САЩ и Канада. В наши дни джинджифиловата бира често се причислчва към безалкохолните напитки, заради ниското процентно съдържание на алкохол и е разпространена в цял свят.
Традиционно, газираната напитка се приготвя с джинджифилова закваска, вода, захар, лимонов сок и джинджифил. Съществува и друг метод на приготвяне, в който се използва суха мая като стратерна култура. Този вариант предоставя по-бърза ферментация, но напитката не притежава същите полезни свойства като оригиналната рецепта. Популярният джинджър ейл, от друга страна, се прави от джинджифилов сироп, смесен с газирана вода. Ние ще се спрем на традиционната техника за приготвяне на джинджифилова бира! Първата стъпка е подготовката на стратерната култура.
Джинджифилова закваска
- 500 мл. изворна или филтрирана вода
- голям корен пресен джинджифил
- 14 ч.л. захар
- чист стъклен буркан
Сложете водата в чистия буркан, добавете 2 ч.л. захарт и разбъркайте докато се разтвори. Настържете околот 2 см от джинджифила и добавете към захарната вода. Покрийте буркана с парче памучен плат или тензух. Фиксирайте плата с ластик, за да избегнете замърсяване на сместа. Оставете буркана на топло място, без достъп на пряка слънчева светлина.
В следващите 2 до 6 дни ще трябва да храните закваската с по 2 см пресен настърган джинджифил и 2 ч.л. захар. Когато видите, че започват да се формират балончета по повърхността на сместа (около четвъртия ден), значи ферментацията е започнала. Продължителността на ферментационния процес зависи от влажността и топлината на стаята. Когато закваската се активира можете да я използвате.
Съставки за домашна джинджифилова бира
- 1,4 литра изворна или филтрирана вода
- ¾ чаша захар
- 3 см пресен джинджифил, настърган на ситно
- лимонов сок
- щипка сол
- 1/3 ч. джинджифилова закваска
- 3 бутилки по 500 мл
- памучен плат/ тензух
Начин на приготвяне
Налейте водата в подходяща тенджера, добавете захарта, щипка сол и настъргания джинджифил. Загрейте течността и я оставете да къкри докато захарта се разтвори напълно във водата. Оставете сместа да изстине. Към охладената течност добавете 2 с.л. пресен лимонов сок и прецедете. Към прецедената течност добавете джинджифиловата закваска (ако предпочитате може също да я прецедите). Пресипете в бутилките и ги затворете добре.
Продължителността на първичната ферментация зависи от средата и температурата. Колкото по-топло е в стаята, толкова по-бързо протича ферментацията. След 2-3 дни опитайте, за да разберете дали бирата е започнала да се газира. Ако вече са се образували балончета и степента на газировка ви допада можете да охладите и да консумирате веднага. Ако предпочитате бирата да е по-газирана я оставете да ферментира още няколко дни. Задължително отваряйте бутилките ежедневно, за да не експлодират от отделящия се газ! Опитвайте редовно, за да проследите процеса и да постигнете желаната газировка.
Когато бирата е готова я съхранявайте в хладилник. Ниската температура забавя ферментацията, но не я спира напълно. Всъщност, бутилираната бира претърпява вторична ферментация. Ако имате намерение да съхранявате бирата за по-дълго е препоръчително да я сипете в пластмасови бутилки, които могат да издържат по-голямото налягане. Обикновено бирата издържа около 1 седмица, но с времето вкусът ѝ се променя – става по-тръпчива, защото бактериите са консумирали цялата захар и остават без храна.
Поддръжка на стратерната култура
Ако искате да продължите да си правите джинджифилова бира е добре да поддържате стартера, вместо всеки път да правите нов. Към останалото количество закваска добавете 1/3 ч. вода, 2 см настърган джинджифил и 2 ч.л. захар. Преместете културата в подходящ буркан, запушете добре и съхранявайте в хладилник.
Периодично (7 – 10 дни) подхранвайте джинджифиловата закваска с джинджифил и захар, за да я поддържате жива. Когато искате да я ползвате отново я извадете от хладилника и я подхранете. Когато се активира и започне да образува балончета можете да пристъпите към приготвяне на бирата.
Полезните свойства на джинджифила
Джиджифилът е добре известен както в китайската народна медицина, така и в аюрведа с множеството си лечебни ползи за здравето. Коренът се използва от хиляди години не само като лек, но и като подправка. Той съдържа редица ценни вещества, антиоксиданти и етерични масла. Най-характерната му съставка обаче е гингеролът. На тази биоактивна съставка се приписват голям брой от полезните свойства на растението. Джинджифилът е най-известен със следните качества:
- Помага при гадене
- Притежава противовъзпалителни свойства
- Насърчава храносмилането
- Отпуска гладките мускули
- Подпомага сърдечното здраве
- Успокоява стомаха
Ако и вие сте любители на ароматния джинджифил и обичате пробиотични напитки, то джинджифиловата бира със сигурност ще ви хареса. Пожелаваме ви успех в начинанието! Все пак, ако нещо се обърка, или просто нямате търпение да изчакате ферментационния процес, винаги можете да разчитате на Комбуча Лайф Джинджифил и Био Комбуча Джинджифил. Комбуча е балансирана пробиотична напитка, която комбинира ползите от джинджифила и ферментиралите продукти и носи свежест и енергия. Всички Комбуча вкусове можете да видите в нашия онлайн магазин!