Според някои хора приготвянето на домашна Комбуча е фасулска работа, докато за други то е комплексен процес, който изисква научен подход. Истината може би е някъде посредата. Независимо към коя категория спадате, няма как да не зачетете факта, че водата е в основата на успешното приготвяне на вкусна Комбуча.
В съвременната градска среда съществуват множество източници на различни видове вода. От една страна това предоставя голям избор и възможност за експерименти. От друга страна обаче, прекалено големият избор може да ви обърка. Освен това постоянно се водят дебати относно качеството на различните видове води. Точно затова днес решихме да обсъдим предимствата и недостатъците на водата от различни източници, за да ви помогнем да вземете информирано решение.
Чешмяна вода
Специфичното при чешмяната вода е, че тя не е еднаква навсякъде. Характеристиките и състава ѝ могат да варират в зависимост от местоположението. Това е така, защото водата идва от различни източници. Според скалата за твърдост на водата съществуват 6 различни степени на твърдост, които предопределят качеството на водата: много мека, мека, средно твърда, силно твърда, твърда и много твърда.
Предимства
Чешмяната вода е по-евтина в сравнение с другите източници, намира се в дома ви и набавянето ѝ не изисква специални усилия или оборудване. Градските и общински протоколи за качеството на водата са общодостъпни, така че можете да разберете какво има във вашата вода когато решите. Лесен начин да премахнете твърдите частички от водата е като използвате подходящ воден филтър. Като цяло чешмяната вода подлежи на постоянен контрол и преминава през няколко фази на пречистване, за да стане годна за ежедневна употреба.
Недостатъци
Много твърдата вода е силно минерализирана и често предизвиква образуване на отлагания по различните повърхности. Тя е устойчива на сапуни и детергенти и утайката от нея се премахва много трудно. Освен това водата с висока твърдост скъсява живота на водните нагреватели, запушва тръбите и поврежда уреди, които работят с вода, например кафе машини, ютии, перални и други. Неразтворимите минерални соли във водата правят косата твърда след измиване. От друга страна, меката вода има ниско съдържание на минерали. При всички случаи чешмяната вода се третира с хлор, за да се унищожат патогенните микроорганизми в състава ѝ. Освен че е вреден за здравето, хлорът уврежда и полезните пробиотични бактерии, които обитават чревния микробиом.
Какво означава това за Комбуча
Прекалено твърдата вода може да бъде проблем за някои пробиотични култури, включително тези в Комбуча. От друга страна, прекалено меката вода може да се нуждае от допълнителна минерализация. Ако смятате, че чешмяната вода е безопасна за ежедневна консумация, може да опитате да приготвите Комбуча с нея.
Минерална вода
В България има голямо изобилие от различни минерални води. Източниците на такава вода са природни находища, на които се правят сондажи. Тази вода извира дълбоко от земните недра и е придобила специфичното си минерално съдържание благодарение на преминаването ѝ през подпочвените слоеве, богати на различни минерални соли. Разтваряйки се във водата, тези соли я обогатяват и ѝ придават специфични качества. В зависимост от степента си на минерализация, тя бива:
- много ниско минерализирана (до 50 мг минерално съдържание за литър)
- ниско минерализирана (до 500 мг минерално съдържание за литър)
- силно минерализирана (над 1500 мг минерално съдържание за литър)
Предимства
Едно от основните предимства на този вид вода е, че тя притежава определени качества, които могат да имат благотворен ефект върху тялото. Ако страдате от минерален дефицит бихте могли да предоставите на организма си необходимите вещества чрез контролирана консумация на минерална вода. Разбира се това може да стане само след като внимателно сте проверили минералното съдържание на конкретната вода. Препоръчително е консумацията на минерална вода да бъде редувана с изворна или пречистена чешмяна вода.
Недостатъци
Може да се каже, че предимството на минералната вода е и неин недостатък. Високото минерално съдържание може да бъде опасно за здравето, тъй като при постоянен прием води до пренасищане на организма. Минералният излишък натоварва бъбреците и другите органи, които участват в минералния метаболизъм. Именно поради тази причина ежедневната консумация на минерална вода е противопоказна.
Какво означава това за Комбуча
Както вече стана въпрос, водата която е силно минерализирана не е много подходяща за приготвяне на Комбуча. Високата концентрация на минерални соли може да компрометира развитието на SCOBY – майката на Комбуча. Това може да случи още с първата партида, или да се развие във времето. Ако все пак решите да експериментирате с минерална вода е добра идея да имате резерв от SCOBY в случай, че нещо се обърка.
Дестилирана вода
Все още няма единодушно мнение по въпроса с дестилираната вода като основа за приготвяне на Комбуча. Някои Комбуча специалисти твърдят, че тя е най-подходяща за приготвяне на ферментиралата напитка. Според други това е „мъртва“ вода, която няма необходимите съставки, за да получите качествен чай.
Дестилацията е техника при която водата се докарва до точка на кипене, откъдето започва да се изпарява. Процесът протича в дестилационна система, която най-общо казано се състои от два резервоара, свързани с тръба. Водната пара преминава през тръбата, където се охлажда и се събира във втория съд – отново в течно състояние.
Предимства
За дестилираната вода се смята, че е най-пречистена от замърсители и патогени. До неотдавна снабдяването с дестилирана вода е било трудно, но в наши дни съществуват уреди за водна дестилация дори в домашни условия. Освен това в търговската мрежа и аптеките свободно се продават големи разфасовки дестилирана вода.
Недостатъци
Вярно е, че по време на дестилационния процес водата се пречиства от замърсители и патогени. Недостатъкът е, че се премахват и всички минерали и полезни бактерии. Деминерализираната вода не е препоръчителна за консумация, защото може да причини дефицити в организма.
Какво означава това за Комбуча
Някои Комбуча ентусиасти залагат единствено на дестилираната вода за производство на домашна Комбуча. Предпоставката е именно пречистването от вредни микроорганизми, които потенциално биха навредили на SCOBY, а и на здравето. Други смятат, че абсолютната деминерализация е вредна за SCOBY. Културата все пак използва малки количества минерални соли, естествено съдържащи се в други видове вода.
Изворна вода
Изворната вода, предназначена за търговска цел, също се добива от сондажи, направени при естествени източници. За разлика от минералната вода, изворната идва от много по-малка дълбочина и няма толкова силна концентрация на минерални соли. Изворната вода се счита за добър вариант за ежедневна консумация. В България има множество естествени находища на изворна вода. Всички видове минерална вода са изворни, от друга страна не всички изворни води спадат в категорията минерални.
Предимства
Най-голямото преимущество на изворната вода е, че е подходяща за редовна употреба. Това е валидно особено в случаите, в които идва от екологично чисти места, типично във високите планински райони. Някои видове изворна вода се препоръчват дори за бебета и малки деца. Преминавайки през по-горните подпочвени слоеве (пясъчни и каменисти), изворната вода преминава през естествен процес на филтрация.
Недостатъци
Един от главните недостатъци на бутилираната изворна вода е, че не подлежи на същата регулация като минералната. Поради тази причина естественият минерален състав на изворната вода може да бъде различен в различните партиди, тоест той е непостоянен. Отговорността за чистотата на изворната вода пада изцяло върху бутилиращата компания. Ако си купувате изворна вода, винаги следете от кой район се добива. Залагайте на води добити от местности, за които сте сигурни, че са екологично чисти.
Какво означава това за Комбуча
Изворната вода се смята за добър вариант за приготвяне на Комбуча поради ниското съдържание на минерални соли. Освен това предпоставката, че се добива от чисти местности я прави предпочитана за домашно приготвена Комбуча. Във всеки случай произходът и съставът на водата винаги са от значение.
Ако изборът на подходяща вода за приготвянето на домашна Комбуча ви се струва прекалено отговорно и времеемко, винаги можете да заложите на нашите готови неповторими вкусове. Можете да поръчате любимия си Комбуча Лайф вкус от нашия онлайн магазин!