Комбуча е натурална напитка, която се комбинира чудесно с множество различни вкусове. При вторичната ферментация към нея могат да се добавят разнообразни билки, цветя, плодове и подправки. Освен класическия вкус със сладко-кисели нотки и естествени балончета в нашия онлайн магазин ще откриете и редица други разновидности – с роза, папая, бъз, канела и още много. Днес започваме поредица от статии, посветени на различните комбуча разновидности и включените в тях растения. Първа ще бъде канелата – подправката, която най-често асоциираме с коледните празници, студените месеци, топлината, уюта и споделените моменти с приятели.
Какво представлява канелата
Това е подправка, която се получава от кората на дърветата от семейство Cinnamomum. Използва се в множество традиционни кухни и е част от натуралната медицина на различни народи. Особена почит й се отдава в Близкия Изток и Индия, където намира стотици приложения. В наши дни се различават два основни вида канела. Цейлонската се смята за „истинската“ канела. Тя е по-скъпа, има по-нежен вкус и по-тънки пръчици. Касията е по-често срещаният и по-достъпен вид. Тя е по-пикантна и с по-плътни дебели пръчици.
След като кората на дървото се обели, тя се оставя да изсъхне. При този процес, тя се нагъва на руло и оформя въпросните пръчици, които всички познаваме. Ароматът и вкуст на канелата се дължат на множеството есенциални и амино киселини, които попадат в състава й. Една от най-специфичните й съставки е т.нар цинамаладехид. Той е отговорен за много от здравословните ползи, които канелата носи. Ето и част от тях.
Канелата е изключително богата на антиоксиданти
Говорили сме много за антиоксидантите, свободните радикали и оксидативния стрес. Тази тема ще става все по-популярна и значима за съвременния човек, защото е пряко свързана със здравето ни. Свобдните радикали нанасят щети на тъканите, които са необратими. Това са молекули с твърде много електрони. Поради спецификата си, те са изключително реактивни и подвижни и са във вечно търсене на здрави молекули, които да „заразят“ с допълнителните си електрони. Този процес задейства верижна реакция, позната като оксидативен стрес.
Оксидативният стрес е отговорник номер едно за процесите на стареене, за слабата функция на редица органи и системи и за цялостната липса на енергия и виталност. За да се справим с него, са ни необходими големи количества антиоксиданти. Тук на помощ идва канелата. В множество клинични изследвания се наблюдава, че редовната й консумация значително редуцира нивата на свободни радикали и така подпомага дейността на организма.
Канелата е мощно противовъзпалително средство
Вътрешните възпаления са проблем за много хора. Те са в основата на множество заболявания и предизвикват проблеми с редица тъкани и органи. Ако не бъдат адресирани, се превръщат в хронично състояние, което държи имунната система в постоянна активност. Благодарение на канелата възпалителните процеси могат да бъдат регулирани и така да се минимизира риска от сериозни здравословни проблеми.
Канелата редуцира риска от сърдечни заболявания
Това се дължи на способността й да регулира нивата на лошия холестерол LDL и триглицеридите. Когато тези маркери са в нормални нива, шансът от отлагания по артериите е много по-нисък. В допълнение, канелата намалява кръвното налягане и кръвната захар. Всичко това е от изключително значение за оптималното фунциониране на сърцето.
Канелата редуцира риска от диабети тип 2
Инсулиновата резистентност е състояние, при което тъканите стават „имунизирани“ към инсулина и имат нужда от все по-големи количества от него, за да извъвършват функциите си. Това предизвиква пред дибаетно състояние и може да доведе до диабет тип 2. Консумацията на канела повишава чувствителността към инсулина и връща способността на тъканите и органите да усвояват този хормон.
В допълнение, тя има способността да регулира нивата на кръвната захар. Това се дължи на способността й да взаимодейства с редица храносмилателни ензими, които забавят разграждането на въглехидратите. Освен това, подправката съдържа вещества, които мимикират инсулина и така улесняват процеса на усвояване на глюкозата. По този начин значително се редуцира риска от диабет и диабетни състояния.
Канелата се бори с гъбични и бактериални инфекции
Някои от фитохимикалите в канелата са изключително полезни при гъбични и бактериални инфекции. Те буквално унищожават патогените, като преминават през клетъчните им мембрани и ги оксидират. Канелата се препоръчва при белодробни инфекции като подкрепяща терапия и има доказан ефект при Салмонела и Листерия.
Комбуча Лайф Канела
Комбуча Лайф Канела е един от зимните ни фаворити. Тази напитка има незабравим вкус на топлина и уют. Може да се използва в различни коктейли и десерти на всяка празнична трапеза. Перфектна е за освежаване след дълга нощ с много храна и недостатъчно сън. Освен всички фитохимикали, типични за канелата, тази комбуча съдържа допълнителни антиоксиданти от зеления чай и разбира се, натурални пробиотици, които подпомагат храносмилането. Поръчайте Комбуча Лайф Канела от онлайн магазина ни и се насладете на прекрасен вкус и перфектно здраве.