През последните години пробиотичните храни и напитки се превърнаха от моден хайп в естествена част от диетата на хората, които се стремят да водят здравословен начин на живот. Наред с киселото зеле, ферментиралите зеленчуци и киселото мляко, все по – популярни стават Комбуча и кефира.
И двете напитки се отличават със завидно съдържание на полезни бактерии, приятен вкус и благоприятно въздействие върху цялостното здраве. А знаете ли каква е разликата между тях и как да си ги приготвите у дома? В следващите редове ще откриете отговорите на тези и други въпроси!
Най – важното за кефира
Разликата между млечен и воден кефир
Макар и името им да е едно и също, водният и млечният кефир са две напълно различни напитки. Единствената прилика между тях е, че преминават през процес на ферментация, при който се осъществява интензивен растеж на различни пробиотични култури, на които се дължат специфичните полезни свойства на кефира.
Между водния и млечния кефир има две основни разлики:
- Ферментационната основа – вода или мляко
- Стартерната култура, или кефирни зърна
Млечният кефир се приготвя от прясно мляко, в което се добавят млечни кефирни зърна. Сместа се оставя да ферментира на стайна температура за приблизително 24 часа. Получената напитка е леко газирана и има консистенция, сходна с тази на гъст айран. В миналото, когато не е имало хладилници, млечният кефир се е използвал както поради благотворния си ефект върху здравето, така и с цел по – дълготрайно съхранение на млякото.
За разлика от кефира на млечна основа, водният кефир (познат още като тибикос) не съдържа животински продукти. И тук стартерната култура са кефирни зърна (или японски водни кристали), микс от бактерии и дрожди, но те са с по – кристална структура и по – прозрачен цвят. Самата ферментация протича в подсладена вода, която след 24 – 48 часа на стайна температура се превръща в освежаваща пробиотична напитка с лека газировка и деликатна сладост. Много хора сравняват вкуса на водния кефир с този на Комбуча.
Как да си приготвите домашен воден кефир
Приготвянето на воден кефир у дома е много лесно начинание, което изисква минимални усилия, време и ресурси!
Необходими продукти
2 с.л. хидратирани кефирни зърна за воден кефир
¼ ч. захар
1 литър филтрирана вода
За вторична ферментация:
3 -5 стафиди
1 сушена смокиня
½ ч.л. меласа
Необходимо оборудване
Стъклен буркан с вместимост 2 литра
Тензух за прецеждане
Бутилки за готовия кефир
Начин на приготвяне
Изсипете захарта и водата в буркана. Бъркайте до разтваряне на захарта. Важно е да използвате висококачествена вода, богата на минерали, която да е пречистена от хлор. Хлорът уврежда стартера и инхибира бактериалния растеж.
Добавете кефирните зърна към подсладената вода.
Покрийте буркана с тензух или пластмасова капачка.
Оставете да ферментира на стайна температура за 24 до 48 часа, но не повече от 72 часа, тъй като кефирните зърна ще започнат да се разтварят.
Прецедете получената напитка през тензух и налейте в подходящи бутилки.
Ако искате напитка с по – наситен вкус, можете да добавите сушените плодове и меласата за вторична ферментация.
Препоръчително е вторичната ферментация да протича без кефирните зърна. По този начин ще избегнете оцветяването им от плодовете и плодовете сокове, както и попадането на плодови частици в зърната.
Съхранение на кефирните зърна
След първичната ферментация, кефирът се прецежда и кефирните зърна се отделят. За да ги съхраните за следваща употреба е необходимо да ги изсушите добре на стайна температура. След това можете да ги приберете в найлонов плик с цип, който да съхранявате в хладилник до 6 месеца.
Накратко за Комбуча
Комбуча е една от най – популярните пробиотични напитки в света. Ферментиралият чай произхожда от Древен Китай, но днес е разпространен навсякъде и все повече хора го включват в ежедневното си меню. Освен изобилието от полезни бактериални щамове, Комбуча се отличава с високо съдържание на полезни киселини, В – витамини и витамин С, които носят множество ползи за здравето.
Чаената инфузия е сравнително лесна за приготвяне, поради което много хора предпочитат да ферментират Комбуча у дома. Основните съставки на напитката са подсладен чай и стартерна култура, наречена SCOBY. В повечето случаи пробиотичният чай се приготвя от зелен или черен чай, но може да се използват и бял и червен чай. След запарване на чая, към него се добавя бяла захар, която служи като храна на бактериите и дрождите в Комбуча гъбата. По време на ферментационния процес микробиологичните култури изяждат захарта и напитката се насища с полезни бактерии. Накрая е получава леко газиран чай с деликатна сладост и ниско съдържание на алкохол и захари.
В нашия блог можете да намерите подробна информация за тънкостите на домашната Комбуча и полезни съвети за оползотворяване на чаената гъба. А тук можете да поръчате комплект „Направи си сам“, който съдържа всичко необходимо, за да започнете да си приготвяте ферментиралия чай у дома!
Комбуча или воден кефир – кое да изберете
Както вече споменахме, и Комбуча и водният кефир са разпространени ферментирали напитки, известни най – вече поради високото съдържание на полезни бактерии в състава им. Освен че имат сходен вид, двата пробиотика често биват оприличаване и на вкус.
Полезни свойства
Известно е, че редовната консумация и на двата тоника подобрява микробиологичния състав в червата и подсилва чревната микрофлора. Това оказва благотворно въздействие върху цялото тяло, тъй като състоянието на чревният микробиом влияе върху имунитета, когнитивната дейност, храносмилането, метаболизма, хормоналния баланс и енергийните нива. В допълнение, и двете напитки съдържат различни фитонутриенти, които допълнително подпомагат здравето.
През последните няколко години учените обръщат специално внимание на здравния ефект на Комбуча. Нарастващ брой изследвания показват, че ежедневният прием на ферментиралият чай действа общоукрепващо, насърчава детоксикацията, подпомага регенерацията на съединителната тъкан и действа благотворно при редица неразположения. Благодарение на голямото разнообразие от киселини и витамини, напитката има положителен ефект върху различни органи и системи.
Според различни източници редовната консумация на Комбуча редуцира риска от атеросклероза, енергизира, балансира нивата на кръвното налягане, регулира изхождането и ускорява възстановяването в случай на гъбични инфекции и язви. Към момента в научната литература няма толкова обширна информация за ефекта на водния кефир върху човешкото здраве, но напитката безспорно има положително влияние.
Други фактори
Ако сте решили да направите първи стъпки в домашната ферментация и все още се чудите дали да започнете с Комбуча или воден кефир, имайте предвид и следните фактори:
- Водният кефир ферментира за 24 – 48 часа, докато ферментацията на Комбуча продължава от 7 дни до 2 седмици.
- Комбуча съдържа кофеин и имат по – ободряващ ефект от водния кефир.
- Водният кефир е с по – неутрален вкус, докато Комбуча е с наситен аромат на чай и богат вкус.
- Оставянето на SCOBYза по – дълъг период от време в чаената инфузия не уврежда майката, а прави напитката по – кисела. Добрата новина е, че киселата Комбуча лесно може да бъде превърната в Комбуча оцет, който има безброй приложения!
Докато се чудите дали да си направите домашна Комбуча или воден кефир, опитайте нашите Комбуча Лайф вкусове!
Източници
Calatayud M, Börner RA, Ghyselinck J, Verstrepen L, Medts J, Abbeele PVD, Boulangé CL, Priour S, Marzorati M, Damak S. Water Kefir and Derived Pasteurized Beverages Modulate Gut Microbiota, Intestinal Permeability and Cytokine Production In Vitro. Nutrients. 2021 Oct 29;13(11):3897. doi: 10.3390/nu13113897. PMID: 34836151; PMCID: PMC8625349.
Jakubczyk K, Kałduńska J, Kochman J, Janda K. Chemical Profile and Antioxidant Activity of the Kombucha Beverage Derived from White, Green, Black and Red Tea. Antioxidants (Basel). 2020 May 22;9(5):447. doi: 10.3390/antiox9050447. PMID: 32455926; PMCID: PMC7278673.
Gaggìa F, Baffoni L, Galiano M, Nielsen DS, Jakobsen RR, Castro-Mejía JL, Bosi S, Truzzi F, Musumeci F, Dinelli G, Di Gioia D. Kombucha Beverage from Green, Black and Rooibos Teas: A Comparative Study Looking at Microbiology, Chemistry and Antioxidant Activity. Nutrients. 2018 Dec 20;11(1):1. doi: 10.3390/nu11010001. PMID: 30577416; PMCID: PMC6356548.