Можете ли да си представите, че в една скромна гъба Комбуча ще откриете безброй полезни бактерии и с нейна помощ можете да си приготвите вкусни здравословни напитки в унисон с природата?
Напълно възможно е благодарение на огромния потенциал на нейно величество Комбуча и всички различни витамини, ензими и аминокиселини, събрани в нея.
Защо Комбуча заслужава вашето внимание
Позната още и като SCOBY или Symbiotic Colony of Bacteria and Yeasts, Комбуча е богато изобилие от бактерии и дрожди, които се хранят със захар и чай, за да се превърнат в изкусителна здравословна напитка.
Древният еликсир на живота и безсмъртието, както я наричат някои народи, се приготвя чрез ферментация от чаена гъба Комбуча и зелен или черен чай. Нейната история се заражда в Китай още през 250 г. пр. Хр., преминавайки през Русия, Австрия, Америка и разширявайки експанзията си до нашите ширини.
Нейните невероятни качества се крият в групата микроорганизми, които работят в синхрон, за да образуват определен тип фермент. Всички колонии бактерии и дрожди в Комбуча се хранят с чай и захар, трансформирайки се в жива напитка с незаменими качества и съставки.
Обаянието на Комбуча се крие в нейната терапевтична ефективност, която се дължи на различните киселини, ензими, пробиотици и витамини, които съдържа. Всички те играят ключова роля в биохимичните процеси в човешкото тяло и е подходяща за детоксикиране на организма, както и за вегани.
Тайна ли са съставките
Съвсем не, а колкото по-бързо разберете кои са те, толкова по-скоро ще се влюбите в Комбуча.
Естествената газирана напитка Комбуча съдържа много различни по свойства елементи като:
- Органични киселини – млечна, глюконова, глюкоронова, оцетна и други;
- Ензими – бромелаин, папаин;
- Пробиотици и дрожди;
- Витамини от група В – В1, В2, В3, В6, В9 и В12;
- Витамин С.
Всички тези съставки подпомагат храносмилането, преработването и правилното усвояване на хранителни вещества. Ферментиралите храни като Комбуча са доказали своите ползи през вековете – с тяхна помощ можем да си набавим пробиотици, от които зависи баланса на чревната микрофлора.
Благодарение на силния си антиоксидативен потенциал, тя спомага за контрола на свободните радикали и намалява оксидативния стрес.
Здравословни ползи и ефекти
Съществуват медицински изследвания, които показват, че тя действа в посока възстановяване нормалното състояние на клетъчната мембрана. Тя активизира метаболитните процеси, поддържа жизнения тонус и действа като природен детоксикатор и пробиотик.
Детоксикиращият ефект на Комбуча се дължи главо на оцетната киселина, която се свързва с токсините и спомага за извеждането им извън организма. Тя притежава способността да противодейства на токсични чернодробни клетки.
Комбуча действа и в посока на по-доброто ставно здраве благодарение на глюкозамините, които способстват производството на хиалуронова киселина.
Напитката може да бъде здравословна и без добавена захар, с уникален неподправен вкус и е естествено газирана. Много хора я предпочитат за себе си и за децата си, защото е енергизираща, свежа и произведена само от естествени култури.
В няколко реда можем да синтезираме полезните ефекти от Комбуча така:
- Подпомага храносмилателната система и елиминирането на мазнини;
- Придава енергия на организма и служи за детоксикация;
- Подсилва защитните сили и предпазва от вируси, бактерии и инфекции;
Вълшебната четворка свойства на Комбуча са:
- Антиоксидиране;
- Тонизиране;
- Подобряване на имунните способности;
- Детоксикация.
Подходяща е за всеки режим на хранене, който предпочитате, защото тя ще задоволи напълно необходимостта от витамини и минерали. Лишена от консерванти, оцветители и емулгатори, Комбуча е дар от природата, който всеки трябва да изпробва поне веднъж в живота си.
Как може да стане това? Имаме няколко идеи.
Да си приготвим чай сами вкъщи
Не се притеснявайте преди първия опит – подготвихме някои напътствия.
За чай от Комбуча ще ви бъдат необходими следните продукти:
- Комбуча фермент;
- Бяла захар – около 70-100 гр. за литър вода;
- 2 ч.л. зелен или черен чай на литър вода.
Помощните кухненски средства са тенджера за варене на водата, стъклен или порцеланов буркан, ленена кърпа или хартиена салфетка и бутилки.
Кипва се вода до 90 градуса и се сваля от котлона. Добавя се захарта и чая, разбърква се и го оставяте да престои 15 минути. Прецеждате, ако са листа или вадите пакетчетата чай и оставяте да се охлади изцяло. Поставяте гъбата с малко от готовата течност в съда и заливате с подсладения охладен чай.
Последният етап от подготовката на магическата Комбуча е да я покриете с памучен плат, но да има възможност да диша. Чакате около седмица и след това може да се насладите на готовата отвара и нейния стипчив вкус.
Колкото по-дълго остане там, толкова по-кисела става напитката и с по-малко захар, защото гъбата се храни с нея.
Как да съхраним гъбата в отлично състояние
Лесно може да замърсите чаената гъба, затова е добре да поддържате съдовете и ръцете си чисти. Когато приготвяте чай препоръчваме да не използвате метален съд, защото металът реагира с киселините в Комбуча.
Видите ли следа от плесен в наситен зелен, син или черен цвят, изхвърлете цялата течност и гъбата.
Симпатичната Комбуча обича топли спокойни кътчета – температурата трябва да е между 20 и 30 градуса и колкото е по-висока, толкова по-бързо ще завърши ферментацията.
Ако искате да изпробвате вече изпитани рецепти, разгледайте всички видове Комбуча, които предлагаме и намерете вкуса, който ви подхожда.