Комбуча кафе е чудесен начин да започнете деня си с нещо охлаждащо, събуждащо и богато на пробиотици. Предлагаме ви една рецепта, в която вместо класическия зелен или черен чай, използваме кафе за направата на домашна ароматна комбуча.
Някои важни подробности, за които да следите, преди да започнете със самия процес на приготвяне:
- Кафето е много киселинно, така че не е необходимо да добавяте готова комбуча към SCOBY гъбата.
- Използвайте нова SCOBY гъба, която е предназначена само за смесване с кафе. След като веднъж сте я употребили по този начин, тя вече е негодна за направа на класическа комбуча, тъй като е попила от кафето.
- Tъй като кафето съдържа етерични масла, е възможно при процеса на ферментация да се получи вкисване. Следете много внимателно културата и не оставяйте гъбата за по-дълго от посоченото време.
- Възможно е кафето да оцвети културата. Кафеви петна са нормални.
- Комбуча кафето се сервира на стайна температура или охладено, никога топло.
Комбуча кафе
Съставки:
- 1,9 л прясно приготвено кафе
- ½ ч.ч. захар
- 1 SCOBY гъба
Метод на приготвяне:
В стъклен или керамичен контейнер разтворете захарта в кафето и изчакайте да изстине до стайна температура. Убедете се, че в течността не е останала утайка.
Добавете гъбата и покрийте съда с филтър за кафе машина или памучен плат. Закрепете плътно за гърлото с ластик.
Оставете да ферментира на стайна температура за 7 дни без да отваряте съда. След седмия ден можете да опитате напитката със сламка. С всеки изминал ден вкусът ще се променя. Можете да опитвате комбуча кафето всеки ден и да прекъснете процеса на ферментация, когато крайният резултат е приятен за вас.
Консумирайте в топлите летни дни. Комбуча кафето не просто е чудесен заместител на фрапе, но и ще набави на организма ви полезни бактерии, които са важни за здравето на храносмилателната система.