Комбуча Блог

Как да използваме Комбуча като марината за месо

За тези, които все още не са запознати с чудната природа на Комбуча – това е гъделичкаща сетивата 100% натурална напитка с разнообразие от активни ензими и полезни пробиотични бактерии. Сигурно ви звучи прехвалена,  но всичко това е вярно, защото Комбуча е напитка, която превъзхожда много други по вкус, състав и технология.

Тя – Комбуча, е естествено газирана радост за малки и големи, като малките ѝ се радват изключително много. Те са покорени от нейния тръпчив сладко-кисел вкус, а големите предпочитат да разнообразят с някой вид Комбуча – има цели 11 вида Комбуча Лайф.

Д-р Радослав Тошков оценява Комбуча като „вълшебна напитка, която работи за подобряване на храносмилането благодарение на това, че е ферментирала и съдържа комплекс от витамини В група.“ Освен това, тя е приятно газирана и доставя на организма различни органични киселини, също полезни за храносмилането.

Освен в този вид, Комбуча има свой представител в лицето на Комбуча оцет, за който наскоро писахме в блога ни. И тъй като тя има някои нестандартни приложения, първото, което ще ви представим, е превръщането ѝ в марината за месо.

Обичайни съставки на маринатата за месо

Комбуча е чудесен елемент, който може да се включи в маринатата, особено ако е ферментирала до етап оцет. Киселината в Комбуча спомага за разграждане на фибрите, които държат здрави плешката, бутчето и други видове месо, улеснявайки тяхната подготовка за готвене.

Солта е една често срещана съставка в маринатата за месо. Тя служи за подобряване на вкуса и количеството влага, което месото може да поеме. Съветваме ви само да избирате хималайска сол пред останалите видове.

Комбинацията от оцет Комбуча и сол в маринати или салати ще направи вашето ястие по-сочно, ароматно и вкусно. Всъщност не е лесно да се опише точния вкус, който се получава при такава комбинация и за това е най-добре да се опита.

По избор и предпочитание на готвача може да се добави захар. Тя не е необходима, тъй като Комбуча вече е ферментирала с помощта на достатъчно количество захар, но тя все пак може да се използва за карамелизиране на месото и постигане на по-наситени вкусови качества и по-изразен аромат.

Базова формула на новата марината за месо

В нея се включват следните съставки:

  • 3,5 л филтрирана вода
  • ¾ ч.ч. хималайска сол
  • ¾ ч.ч. гранулирана захар – по желание
  • 1 ч.ч. ферментирала Комбуча
  • Овкусяване по желание – вижте идеи по-долу

Всички съставки трябва да се смесят и разбъркат, за да са готови за следващата стъпка – потапяне на парчето месо в сместа. Оставяте да се охлади в дълбок съд за няколко часа или за ден-два, ако е пуйка.

Преди да пристъпите към готвенето, трябва да изсипете маринатата, да подсушите леко месото и може да продължите по план.

Допълнителни възможности за овкусяване на маринатата

Следващите комбинации от подправки може да използвате, като ги добавите допълнително към маринатата според вида на месото, което готвите.

Например, за марината за пиле може да добавите черен пипер, суха или прясна мащерка, резенчета лимон, сушен или пресен магданоз.

Ако готвите пуйка, тя си отива с черен пипер, сушени или свежи градински чайове, портокалови или лимонови резени.

За говеждото месо към основната марината може да добавите лук, сушена или свежа майорана, черен пипер, лимонови резени.

И последният вид месо – агнешко, би си подхождал с пресен белен чесън, пресен розмарин или мента и отново – лимонови резени.

А няколко думи за Комбуча оцета?

Приготвянето му зависи от това дали имате правилните съставки за Комбуча чай – захар, SCOBY или гъба майка и разбира се, чай. Подсладеният чай е храна за SCOBY, която произвежда киселини. Като упражнявате контрол върху времето за ферментация течността може да бъде по-сладка или по-кисела.

По-краткотрайна ферментация на Комбуча чай ще доведе до по-сладка Комбуча с по-високо съдържание на захар. Това е така, защото гъбата не е имала шанс да изяде всичката захар. А при по-дълга ферментация ще получите и по-изразено кисел вкус, понеже захарта е почти изядена и са се отделили повече киселини по време на ферментационния процес.

За да „докарате“ оцетоподобна Комбуча ви препоръчваме ферментационен период от около 30 дни. Имайте предвид, че подходящите условия за култивиране са основополагащи. Такива условия са общото време за варене, подходяща температура за ферментация, дали сте избрали стъклен съд и дали има достатъчно въздух, за да диша.

Хубаво е да проверявате веднъж седмично какъв е вкусът на вашата Комбуча, все пак вие ще си я използвате и по този начин ще прецените кой вкус ви харесва.

Обикновено в повечето рецепти оцетът може да се замести от тази подобна течност, но ако не ви се занимава да си приготвяте сами такъв оцет, може да го закупите директно от от тук: Комбуча оцет.

Подробни указания за приготвяне на Комбуча чай сме дали в една по-стара статия по темата. Вижте я тук.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ