Както всяка една храна, така и напитките, които избираме, носят своите известни или не толкова известни хранителни стойности. Комбуча е от онези напитки, които изненадват с различен вкус, запомнящо се изживяване и не малко ползи от консумацията – подобрено храносмилане, повече енергичност и чудесен източник на пробиотици. А за да се изкачите още едно ниво нагоре може смело да пристъпите към новото стъпало и концепцията за Комбуча смути.
Не защото Комбуча смути е нещо модерно и препоръчано от някого по телевизията, а защото с овладяването на Комбуча смути ще си доставите още повече ползи за здравето, тонуса и настроението.
(Не)възможните неща и Комбуча смути
Всички, които обичат различни видове смути, могат да открият в интернет пространството безброй места с рецепти, които включват разнообразни веган, безглутенови, зеленчукови, ядкови продукти на прах и много други. Продуктите от тези категории могат да се използват още по-успешно за съчетаване и направа на Комбуча смути, като и тук има някои тънкости в реда на приготвяне, количествата, използваните материали и прочие.
Със сигурност е ясно едно – може да се експериментира доста широко, защото Комбуча не е особено капризна и прекрасно се съчетава с тук описаните плодове, зеленчуци и други храни. Но за да получите перфектно (или пък не) Комбуча смути още от първия път, то трябва да ви върнем в първи клас.
Базова рецепта за Комбуча смути
Приготовленията за бъдещото Комбуча смути изискват не особено големи усилия, защото обикновено смутитата стават лесно, бързо и на всичкото отгоре са супер здравословни. Винаги е важно да измивате внимателно вашите плодове или зеленчуци, които използвате, без значение дали ще се превърнат в салата, фреш или Комбуча смути. По този начин ще премахнете по-голямата част от нитратите, по-малка част от пестицидите и други токсикологични и вредни вещества.
Вашето базово Комбуча смути може да придобие завършен вид, ако го приготвите по следния начин:
За 2 порции
Съставки
- 2 чаши замразени плодове по избор – боровинки, малини, ягоди, горски плодове и други
- 1 чаша неподсладено растително мляко (например бадемово)
- 1 ч.л. кленов сироп или мед по избор
- Приготвена Комбуча (може и купена от магазин)
Указания
В блендер смесвате замразените плодове, растителното мляко и кленовия сироп. Блендирате до получаване на добре познатата еднородна смес с пулсации или еднократно блендване според вашия кухненски помощник.
Изсипвате готовата Комбуча в 2 високи чаши само до половината и доливате от току що направената течност до горе. Може да декорирате базовото Комбуча смути с черешка или друг малък плод по избор. Задължително е да ѝ се насладите веднага, докато е прясна, свежа и с най-концентрирани съставки!
Комбуча смути с горски плодове
Както виждате, в базовото Комбуча смути нямаше голямо разнообразие и няма никакъв проблем да си я пиете и в този вид. Но ако изпробвате някой от тук предложените може пък да откриете още един нов любим Комбуча смути вкус …
Да видим продуктите за Комбуча смути с горски плодове:
За 1 порция (само за егоисти)
Съставки:
- 1 чаена чаша замразени горски плодове
- 1 банан добре узрял
- ½ чаша комбуча
- 1 малко парче джинджифил настърган
И тук имаме само една стъпка – всичко се блендира до хомогенна смес и е готово за по-малко от 4 минути. Е, това не включва миенето на блендера.
Защо да изберете варианта с горски плодове – бананова мека текстура, малко джинджър за разкош и Комбуча за основа. Рецептата е без глутен, веган и супер освежаваща!
Комбуча смути с ягода и банан
Помните ли кога се влюбихте от пръв поглед за първи път? Би трябвало, а следващото ви влюбване от пръв поглед може да е в това Комбуча смути с ягода и банан.
Комбинацията между тези две ценни плодови изкушения превръща завършеното Комбуча смути в уникат. Ето защо:
- Няма как да се наситите на вкуса
- Няма как да се наситите на аромата
- Няма как да ви стигне само едно, особено през лятото
Затова ви даваме и рецепта! За нейното изпълнение ще ви трябват:
- ¾ чаша Комбуча
- 1 чаша замразени плодове – банани и ягоди (ако имате пресни още по-добре)
Поставяте пробиотичната напитка в блендер, добавяте плодовете и започвате блендиране на първа степен. Постепенно увеличавате до по-висока скорост за 30 секунди и получавате плътна и гъста смес. Разливате в подходящи чаши и се наслаждавате на новото си любимо Комбуча смути.
Зелено Комбуча смути
Е, не може само плодове, зеленчуците са дори още по-полезни за здравето от тях. Затова няма как да пропуснем и рецепта за Комбуча смути със зеленийки.
За 10 минути ще се сдобиете със зеленото Комбуча смути, ако си осигурите предварително следните продукти:
- 2 шепи спанак
- 1 малка ябълка, нарязана на парченца без да е обелена
- 1 авокадо или ½ – зависи от големината
- 1 чаша комбуча
- 2 с.л. замразено манго или грозде
- 2 с.л. ленено семе
- Чаша лед
- 1 мерителна лъжичка протеин (по желание)
Добре познатата процедура отново – всичко в блендера, няколко пулсации и имате готова божествена напитка: Комбуча смути с плодово-зеленчуков вкус и много витамини.
Комбуча смути с кейл и други чудеса
Кейлът е богат на минерали, витамини и антиоксиданти. В качеството си на суперхрана за студените месец и зимата, той чудесно се вписва в плановете за още едно зелено Комбуча смути.
Продуктите за него са:
- 1 чаша Комбуча
- 1 чаша листа кейл без стеблата
- ½ авокадо или 1 замразен банан
- ½ замразени плодове по избор – горски плодове, малини, ананас, папая, ягоди
- ½ ч.л. кокосово масло
- ½ ч.л. канела
- ½ ч.л. мед, стевия или кленов сироп
За супер зелено Комбуча смути може да добавите по желание:
- Чаша спанак
- ½ джинджър обелен
- 1 ч.л. семена чия или ленено семе
- По избор – суперхрани като спирулина, мака и други
Време е за шоу – всички супер съставки се блендират около 30-45 секунди и това е всичко!
Ще се радваме да разберем коя рецепта за Комбуча смути ви е допаднала много или ако имате предложение за друга, която можем да включим в блога.