Комбуча Блог

Комбуча терминология – най-важните понятия

Как ви звучи самата дума Комбуча – като нещо интересно, странно или вдъхновяващо? Може да се каже, че и трите думи описват добре натуралната напитка, но има още много думички, които може да не разбирате, а ние често ги споменаваме, говорейки за Комбуча. Затова решихме да ви подготвим този кратък наръчник с Комбуча терминология, с който да се запознаете и да използвате при нужда.

Комбуча терминология  – Комбуча и SCOBY

Какво е Комбуча?

Това е естествено ферментирала напитка, направена със стартерна култура (гъба, майка, SCOBY). Тя съдържа богато количество пробиотици, дрожди и витамини и е подходяща за всяка възраст.

Какво е SCOBY?

Представлява симбиотична колония от мая и бактерии, като се използва за приготвянето на Комбуча чай и кефир. Тя е доста претенциозна и изисква специални условия на отглеждане и грижа.

Какъв е на вкус този чай?

Богат, леко и естествено газиран, като може да е по-сладък или кисел в зависимост от времето за ферментация.

Кои са основните съставки за чай Комбуча?

Зелен чай, като сме срещали и приготвени с черен чай, пречистена вода, захар – обикновена бяла. Гъбата се храни със захарта и тя също е задължителна.

Съдържа ли глутен, млечни или животински продукти?

Не, не съдържа нито глутен, нито млечни или производни. Не съдържа и животински продукти.

Комбуча терминология Приготвяне на домашна Комбуча

Мога ли да си приготвя същата на вкус Комбуча у дома като тази в магазина?

Да, стига да си осигурите необходимите подръчни средства и да експериментирате с видовете чай, времето за ферментация и възможностите за овкусяване.

Какви приспособления ще ми трябват?

Нищо особено – голям стъклен съд, филтър или кърпа, която да закрепите с ластик, бутилки, фуния за изливане на готовия чай в бутилките, мерителна чаша

Какъв вид захар трябва да използвам?

За да се храни гъбата и чаят да ферментира е необходима бяла захар. С кафява най-вероятно няма да стане заради меласата в нея.

Мога ли да използвам пластмасов контейнер или съд?

Това по-скоро няма да се хареса на гъбата, най-добрият вариант е стъклен съд, за да не останат химикали във вашия чай след ферментацията. Освен това, пластмасата по-лесно може да се нарани, което ще наруши процеса на ферментация.

Къде трябва да поставя съда след това?

Не трябва да се излага на пряка слънчева светлина и това е задължително условия. Също така не трябва да се намира близо до източник на топлина или студенина, така че на тъмно ъгълче в кухнята ще се чувства най-добре.

Как да разбера дали правя всичко правилно?

Като опитвате вкуса на 5-6 дни и според това дали е по-кисело значи всичко протича нормално. Ако видите кафяви нишки това също е знак, че ферментацията е в сила.

Колко време трябва да ферментира?

Ако искате да е по-сладка, оставете да ферментира по-малко време, а ако предпочитате по-кисела оставете за по-дълго време. Периодът на ферментация може да е 7-30 дни, като с опитване ще разберете кой е вашият вкус и кога трябва да я спрете от още ферментиране.

Комбуча терминология Грижа за моята домашна Комбуча

Напитката придоби облачен пухкав слой отгоре. Какво е това?

Честито, имате си малка бебешка Комбуча култура! Когато тя се появи, това е знак, че сте направили всичко правилно.

Ще се умножава ли гъбата майка при ферментация?

Да, както вече ви казахме, при всяка нова ферментация ще се образува нова стартерна култура. Както майката, така и бебето стартерни култури могат да се използват за нова партида чай.

Гъбата ми се потопи, размести се и плува в съда. Това нормално ли е?

Да, не пречи по никакъв начин на ферментациония процес, така че няма нужда да я намествате.

Комбуча терминология – Овкусяване, бутилиране и повторна ферментация на Комбуча

Как мога да овкуся домашната си напитка?

Всъщност има много различни начини да получите вкусове, ние създадохме цели повече от 10 вида Комбчуа лайф.

Ако искате да експериментирате с вкусовете, може да изберете различен вид чай, да скъсите или удължите времето за ферментация, да добавите някакви подправки или плодове, екстракт от ванилия, бадем и други.

Само някои предложения за овкусяване са: ягода, лимон и джинджър, ябълка и канела, шоколад, грейпфрут.

Какво съотношение от чая  да използвам за вторична ферментация (при добавяне на вкус)?

При повторна ферментация, съотношението 20% сок и 80% чай от Комбуча е препоръчително. Отново може да изпробвате различно съотношение в зависимост от това на кой вкус искате да наблегнете.

Как мога да намаля количеството захар в крайния продукт?

При по-дълготрайна ферментация гъбата ви ще изяде захарта и крайната напитка няма да е толкова сладка, а по-кисела. В края на 30-дневния ферментационен период почти няма да е останала никаква захар, но пък не се знае дали ще ви понесе и вкуса.

Съдържа ли алкохол ферментиралата напитка?

Да, напълно нормално както при всички култивирани или ферментирали храни. В крайния продукт обикновено присъства малко количество алкохол.

Необходимо ли е да прецеждам ферментиралия чай?

Не, не е задължително, но ако желаете може да го направите.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ