За някои Комбуча е нова и екзотична напитка, която тепърва опознават. За други пък е добре познат еликсир и неизменна част от диетата. Според заклетите любители на ферментиралия чай „връзката“ с Комбуча се развива по един от два начина – или се влюбвате в нея още с първите глътки, или се отказвате завинаги. Едно трябва да признаем със сигурност – вкусът на напитката е интригуващ и загадъчен, а здравните ползи от консумацията ѝ са неоспорими.
Оказва се обаче, че освен на възрастните, Комбуча се харесва и на децата. Тъй като тази полезна пробиотична напитка се приготвя от чай и захар, родителите естествено се питат дали тя е подходяща за подрастващите. Заредена с множество полезни нутриенти, но съдържаща кофеин и захар, Комбуча създава поводи за дебат относно препоръките за консумация от различни възрастови групи. Днес ще се опитаме да внесем повече яснота по въпроса, за да можете сами да прецените дали ферментиралият чай е нещо, което бихте дали на децата си.
Накратко за Комбуча
Комбуча е ферментирал чай, познат на човечеството от хиляди години. Пробиотичната напитка произлиза от Китай, където е била използвана като природен лек и средство за дълголетие и младост. През вековете напитката е била пренесена и в други страни (Русия, Германия, Австрия, Америка), където също се е прославила с невероятните си здравословни ползи. С течение на времето почти всяко китайско семейство е започнало да ферментира Комбуча и тя е била задължителен нутритивен източник във всяко домакинство. Освен като лечебно средство и освежаваща напитка, ферментиралият чай и Комбуча майката намират приложение и като козметични средства.
В съвремието консумацията и приготвянето на домашна Комбуча отново набира популярност не само в родината на ферментиралия чай, а и в цял свят. Освен това съществуват все повече фирми, които произвеждат напитката, така че тя е широко достъпна и в търговската мрежа. Козметичната индустрия също има нарастващ интерес към дерматологичните приложения на Комбуча, на пазара можете да откриете редица козметични продукти на основата на ферментиралия чай.
Приготвянето на самата напитка е относително лесен процес, който изисква само няколко достъпни съставки. Всичко, което ви е необходимо е чай (черен или зелен), вода, захар, SCOBY (Комбуча майка) и подходящ стъклен съд. На нашия сайт можете да откриете сет Комбуча „Направи си сам“ пакет, който съдържа всички необходими компоненти за приготвянето на вкусна домашна Комбуча.
Съдържание
Основното притеснение на родителите относно безопасността на Комбуча за децата идва от факта, че за производството на напитката се използва захар. Друга предпоставка за безпокойство е алкохолното съдържание във ферментиралия чай. Въпреки че кофеинът и захарта като цяло са противопоказни за деца, тяхното съдържание в Комбуча е пренебрежимо малко. Количеството кофеин в Комбуча, направена със зелен чай е значително по – ниско от тази, приготвена с черен чай.
Когато в чаената инфузия бъдат поставени захар и SCOBY майката, пробиотичните микроорганизми започват да колонизират, като се хранят със захар. По този начин те консумират захарта и нейното количество в крайния продукт е изключително малко. Развитието на дрождите предизвиква естествена ферментация и газировка. В този процес се произвеждат благотворни пробиотични щамове и разнообразие от полезни съединения, в т.ч. киселини и витамини (особено от група В). Получената напитка е извор на полезни съставки с минимално алкохолно съдържание (до 1,5%). Колкото по – дълъг е ферментационният процес, толкова по – ниско е съдържанието на захар и кофеин в крайния продукт. Подробен лист със състава на Комбуча можете да намерите тук.
Комбуча и детското здраве
Подобрява храносмилането
Комбуча е известна с изобилието си от пробиотични щамове. Полезните микроорганизми подобряват чревното здраве и насърчават усвояването на хранителни вещества. Освен това здравият храносмилателен тракт е по – устойчив на патогенните микроорганизми и развитието на възпалителни процеси. Редовната консумация на Комбуча доказано балансира чревния микробиом и намалява риска от стомашно – чревни раздразнения, газове и подуване. В допълнение, ферментиралият чай стимулира редовното изхождане.
Подсилва имунитета
Както вече споменахме, Комбуча насърчава чревното здраве. Може би не знаете, но цели 80% от активните имунни клетки зависят от здравето на храносмилателния тракт. Това означава, че поддържането на добро гастроинтестинално здраве е основна предпоставка за силна имунна система. Полезните микроорганизми имат способността да тренират имунните клетки и по този начин подобряват защитния отговор на организма. Здравата чревна микробиота и силната имунна система редуцират вероятността от развитие на инфекциозни и автоимунни заболявания. В допълнение, богатото съдържание на киселини благоприятства поддържането на алкално-киселинния баланс и насърчава клетъчното здраве и регенерация.
Предпазва от депресия
Пробиотичната напитка има богато съдържание на витамини от групата В, които имат благотворен ефект върху централната нервна система. В витамините спомагат за поддържане на добро настроение, редуцират вероятността от развитие на тревожност и депресия и имат доказани невропротективни свойства. Регулярната консумация на В витамини помага на децата да се концентрират по – лесно, регулира настроението, намалява тревожността и нервните изблици.
Пречиства организма
В наши дни всички имат нужда от пречистване и детоксикация на организма. За съжаление, модерният начин на живот засяга здравето на малки и големи. Всеки ден се сблъскваме с вредата от индустриални замърсители, мръсен въздух, вредни съставки в храната, оксидативен стрес и много други. През последните няколко десетилетия процентът на деца, страдащи от рак, астма, затлъстяване, диабет, неврологични заболявания се увеличава стремглаво. Основната причина за тази тревожна тенденция е влошеното качество на живот и консумацията на вредни храни. Комбуча помага на тялото да се пречисти от свободните радикали и токсините по естествен начин, благодарение на мощните си антиоксидантни свойства.
Здравословна алтернатива на газираните напитки
По – горе обяснихме как полезните пробиотични бактерии във ферментиралия чай използват захарта като храна по време на ферментационния процес. На практика Комбуча е жива напитка с изключително висока биологична активност. Освен че носи множество ползи за здравето, Комбуча има ниска калорийна стойност. Установено е, че консумацията на пробиотичния чай редуцира желанието за консумация на сладки храни и помага за запазване на енергийните нива стабилни. Леката газировка и освежаващия вкус на Комбуча я правят атрактивна дори и за малчуганите. В нашия онлайн магазин можете да откриете голямо разнообразие от Комбуча вкусове.
Противопоказания
Вече изяснихме, че по – голямата част от притесненията, свързани с консумацията на Комбуча от деца са неоснователни. Все пак е важно да споменем, че приемът на по – големи дози от напитката може да причини стомашно-чревни неразположения, подуване и промяна в апетита. Към този момент проявлението на тези симптоми се асоциира единствено с прекомерен прием на ферментиралия чай.
Според някои зъболекари, ежедневната консумация на Комбуча може да наруши зъбния емайл поради високата ѝ киселинност. Растящите детски зъби са по – податливи на този ефект. Тук вметваме, че цитрусовите фрешове също имат много висока киселинност, а стандартните сокове в търговската мрежа са пълни със захар, консерванти, оцветители и подобрители, които със сигурност крият по-голям здравен риск като причиняват рязко покачване на кръвната захар. Друга уязвима група са децата, а и възрастните с отслабена имунна система. Бременните жени и кърмачките също спадат към тази група, но консумацията на до 330 мл. Комбуча дневно не се асоциира с отрицателен ефект.
В заключение
След като вече знаете какви са ползите и рисковете от консумацията на Комбуча от деца, можете да вземете информирано решение. Ако Комбуча вече ви е спечелила и смятате да я предложите на децата си, ето няколко насоки:
- Започнете с малко количество и наблюдавайте за реакции
- Може да включвате по малко Комбуча в безалкохолни коктейли или да я разреждате с вода
- Давайте купена, а не домашна Комбуча. Алкохолното съдържание в домашният ферментирал чай обикновено е по – високо
- Избирайте Комбуча от зелен чай – има по – ниско кофеиново съдържание в сравнение с черния чай
- Съхранявайте Комбуча според описанията на етикета
- За по – голяма сигурност не давайте Комбуча на деца под 2 годишна възраст и/или такива с отслабена имунна система
- Внимавайте с количеството!
- Осигурявайте на детето си разнообразна и балансирана диета
Повече за Комбуча можете да научите в нашия блог!