Комбуча Блог

Наръчник: Комбуча за начинаещи [част 1]

В това практическо ръководство ще ви представим основни съвети, които са подходящи за абсолютно начинаещите Комбуча ентусиасти. Ще обхванем цялостната дейност по съхранение, приготвяне, ферментация и бутилиране на пробиотичната напитка.

Приготвяне на Комбуча

Има различни начини, по които може да се приготви Комбуча в зависимост от това дали искате да консумирате всичко на момента или ще съхраните някакво количество за бъдещ период.

В основата винаги стои добавянето на гъба SCOBY – тя е симбиотична колония от мая и бактерии, която се използва за приготвяне на кефир, квас или Комбуча.

Милата SCOBY обича бялата захар и това може да е проблем за някои от вас, които я избягват. За съжаление не се харесва с мед, кафява захар, дори кленов сироп или друг подсладител. Също така тя предпочита черния пред зеления чай, а захарта ще я усвои много внимателно и няма да стигне в притеснителни количества до вас.

Ето я и въпросната гъба, която е основна градивна единица на бъдещата Комбуча. В този пакет има и стартерен чай, който е важна част от комплекта продукти.

Като за начало може да започнете с приготвяне на напитка за еднократна консумация, за да изпробвате вкусовете и при следващото приготвяне да експериментирате. Този метод предразполага да изпиете цялото количество Комбуча, което сте приготвили (като си заделите малко за следващата партида). Тази опция е отлична, ако рядко пиете или ако искате да пробвате различен вид чай. За захарта вече ви казахме.

Продължително приготвяне е подходящо, ако искате да имате Комбуча всеки ден, но за целта трябва и всеки ден да се грижите за нейното добруване. Тази процедура за непрекъснато приготвяне на напитката трябва да се поддържа по определен начин и да се почиства редовно, както и да се отстраняват замърсявания от гъбата, ако има такива. Получената напитка Комбуча може да се бутилира и овкусява след като приключите с производството ѝ. Този начин работи добре за хора, добре запознати с капризите на SCOBY и търсещи постоянни количества Комбуча.

Необходими съставки

  • Стартер

Стартовият чай е просто завършена Комбуча, която може да вземете от някой, който вече я е приготвил. Целта на стартера е да инжектира всички полезни бактерии, които правят Комбуча пробиотична бомба, както и да осигурят киселинност в началото на ферментацията.

  • Комбуча култура

Ще се изненадате колко много микроби участват в производството, както и ще откриете различни варианти на SCOBY. Нейните микроорганизми работят в синхрон, консумирайки захарта, а бактериите се хранят със странични продукти от дрождите. Как да разберете, че гъбата ви е доволна – ако се разраства постепенно, значи е щастлива и в свои води.

  • Чай

Истинската Комбуча произхожда от чая, като обикновено се използва зелен или черен чай за перфектен краен резултат. След като сте установили с какъв чай ви харесва да пиете Комбуча, може да експериментирате с втория метод и добавяне на различни билкови или плодови чайове, както и овкусяване с плодове и билки.

  • Захар

За нея вече изяснихме – трябва да използвате бяла захар, за да се храни вашата SCOBY. Може би е вариант да опитате с нерафинирана тръстикова захар, но не и със стевия – тя не е съвместима с ферментационния процес. Ще разберете дали сте сложили достатъчно (или прекалено) захар чак след като сте готови с вашата Комбуча. Ако тя е сладка на вкус, значи не е ферментирала и е останала прекалено много захар. Вкусът ѝ е леко кисел, а самата напитка е силно газирана.

Осигуряване на подходящи условия

Тук има два основни фактора, на които трябва да се обърне внимание, за да се увенчаете с успех.

  • Температура

Неслучайно е на първо място, тъй като прекалено високата или ниска температура може да провали вашата Комбуча мисия. Най-добре е да действате на стайна топла температура. Твърде ниската температура може да спре процеса, а твърде високата – да ускори ферментацията и да наруши баланса на дрождите и бактериите, дори може да ги унищожи.

  • Въздух и достъп до кислород

Необходимо е да осигурите индиректен достъп до кислород, за да може вашата SCOBY да диша. Но тук има една подробност – тя трябва да е покрита така, че да не се замърси с прах или от летящи насекоми. Може да използвате хартиена кърпа, салфетка или филтър за кафе, който да поставите на върха на съда. Остава да изчакате вашата Комбуча да ферментира.

А за това ще ви разкажем подробно в следващата статия – част 2, която ще се появи скоро в блога на www.kombucha.bg.
Тъкмо дотогава ще имате достатъчно време да подготвите вашата капризна SCOBY, която ще се превърне магически в Комбуча!

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ