Ако си почитател на комбуча, знаеш, че тя се слави като средство за подобряване на ставното здраве. Дали това е истина и от къде идва този ефект – споделяме в днешния материал.
Знаеш, че комбуча е ферментирала напитка, богата на множество полезни вещества. Сред тях са и редица ензими, които доказано подобряват ставното здраве. Това са:
- глюкоронова киселина
- хондроитин сулфат
- мукотин сулфат
- херапин
- хиалуронова киселина
- глюкозамин
Много от тези вещества се срещат в специализираните продукти за ставно здраве. Ето какво е въздействието на най-важните сред тях – глюкозамин и хондроитин сулфат.
Глюкозаминът е градивен елемент на ставните връзки, хрущяли и съединителната тъкан. Той е важен за производството на синовиална течност в ставите, която от своя страна отговаря за плавните безболезнени движения. С напредване на възрастта нивата на глюкозамин намаляват. Именно това затруднява подвижността ни и може да е предпоставка за появата на остеоартроза.
Хондроитинът, от своя страна, има предпазваща функция. Той не позволява на водата да навлезе във възпалените стави и сухожилия. Така подпомага адекватното и бързо възстановяване на засегнати стави. За активно спортуващите това е изключително важно, защото те са по-склонни към травми, възпаления и претоварване.
Останалите вещества, типични за комбуча имат желиращо действие и по този начин подпомагат по-доброто ставно функциониране.
За кого е полезна комбуча?
Ако разглеждаме този аспект от здравослвоните ползи на напитката, най-повлияни ще бъдат:
- атлети и активно спортуващи
- хора в напреднала възраст
- хора с генетична предразположеност към остеопатични проблеми
Разбира се, заедно с всички тези полезни ензими, тялото ви получава и разнообразие от пробиотици, които се грижат за доброто храносмилане и имунитет. Последният също е много важен за бързото възстановяване на активните спортисти след тежки тренировъчни режими.