В последно време, хранителните добавки, базирани на кореноплодни зеленчуци придобиват все по-голяма популярност. Множество научни изследвания започнаха да разкриват потенциалните им благоприятни въздействия върху здравето. От подобряване на имунната система до подпомагане на чувствителността към инсулин, научните открития показват, че тези зеленчуци могат да предложат наистина впечатляващи ползи за цялостното здраве на тялото.
Какво точно представляват тези добавки? Те съдържат екстракти от кореноплодни зеленчуци, като например джинджифил или женско биле. Тези добавки обикновено съдържат голям брой активни съставки, тъй като корените на растенията са богати на хранителни вещества и фитохимикали. Корените абсорбират и складират хранителни вещества от почвата, което подхранва растението, докато то расте. При събиране и обработка на корените в точния момент може да се получи състав, наситен с ценни хранителни вещества.
Кореноплодни зеленчуци и техните ползи за здравето
Научните изследвания потвърждават, че някои добавки, базирани на корени на растения като берберин, джинджифил, мака, цвекло и астрагал, разполагат със значителни потенциални ползи за здравето.
Берберин
Берберинът е жълто алкалоидно съединение с горчив вкус, намиращо се в корените и стъблата на много различни растения като европейски берберис, златна тюленка, грозде от Орегон и коптис. Изследванията показват, че берберинът може да има широк спектър от ползи за здравето. Той може да намали нивата на кръвната захар и кръвното налягане. Съчетан с други лекарства за намаляване на липидите, берберинът е ефективен в понижаването на нивата на лошия холестерол. Освен това, берберинът подобрява чувствителността към инсулин и намалява възпалението в чернодробните клетки. Този кореноплоден зеленчук може също така да помогне за намаляване на мазнините в черния дроб и подобряване на телесното тегло при хора с мастна чернодробна болест.
Джинджифил
Джинджифилът е изключително ценен корен, известен със своите благоприятни ефекти върху здравето. Този корен е широко използван както в медицината, така и като подправка. В медицината джинджифилът се използва в продължение на хилядолетия. В традиционните лечителски практики той се прилага при бременни жени, тъй като може да помогне при гадене и повръщане по време на бременност.
Потенциалните ползи за здравето от приема на джинджифил включват и мощни противовъзпалителни ефекти. Проучванията показват, че джинджифилът помага за намаляване на възпалението при жени с метаболитен синдром. След приемът на екстракт от кореноплодната подправка, жените са имали по-добри нива на инсулин и кръвна захар и по-ниски нива на С-реактивен протеин (маркер за възпаление).
Джинджифилът също може да помогне за намаляване на болката, причинена от остеоартрит. Приемът на екстракта от джинджифил понижава възпалението, тъй като намалява освобождаването на провъзпалителни цитокини в тялото.
Мака
Мака е корен, произхождащ от региона на Андите в Южна Америка. Традиционно се използва от местното население за лечение на безплодие, но съвременните изследвания разкриват негови допълнителни ползи за здравето.
Екстрактът от мака може да подобри тонуса и енергийния баланс на организма. Проучване с участието на професионални спортисти показва, че маката подобрява физическата издръжливост с над 10% след 60-дневен прием. Това се дължи на способността на екстракта да увеличава потреблението на кислород от тялото.
Освен това, маката може да подобри мускулната сила и да намали времето за възстановяване след интензивна тренировка. Този ефект най-вероятно се дължи на бързото изчистване на метаболити като млечната киселина от тялото и намаляването на оксидативния стрес.
Традиционната употреба на мака е насочена към подобряване на плодовитостта и сексуалното здраве. Приемът на мака помага при лека еректилна дисфункция, подобрява сексуалното благосъстояние на организма и повишава концентрацията на сперматозоиди.
Цвекло
Цвеклото е скромен кореноплоден зеленчук с невероятни ползи за здравето. Научните изследвания подчертават, че консумацията на цвекло може да повиши спортните постижения. Според мета-анализ, включващ 23 изследвания, червеното цвекло подобрява спортната издръжливост, подобрявайки ефективността и усвояването на кислород.
Този зеленчук е мощен антиоксидант. Научните изследвания показват, че цвеклото може да намали оксидативния стрес, това се дължи на високото съдържание на антиоксиданти като беталаини, рутин и кафеена киселина. Допълнителни in vitro изследвания показват, че цвеклото може да защити ДНК от окислителни увреждания и да поддържа структурната цялост на протеините.
Също така, цвеклото може да помогне за поддържане на здравословното кръвно налягане. Мета-анализ, обхващащ резултатите от 22 изследвания, доказва, че цвеклото значително намалява както систоличното, така и диастоличното кръвно налягане. Този ефект се забелязва особено отчетливо при продължителна употреба над 14 дни. Присъстващите неорганични нитрати в цвеклото спомагат за производството на азотен оксид в организма, подпомагайки разширяването на кръвоносните съдове.
Астрагал
Астрагалът – растение с богата история в традиционната китайска медицина, носи потенциални ползи за здравето, които са подкрепени от съвременните научни изследвания. Растението се използва вече хилядолетия за подсилване на жизнената сила и укрепване на храносмилателната система.
Изследванията показват, че астрагалът оказва влияние върху имунната система – той стимулира активирането на Т-клетките и производството на интерферон-алфа. Тези ефекти подпомагат имунната система в борбата с инфекции и заболявания.
Астрагалът действа като ефективен щит срещу ултравиолетовото (UV) увреждане на кожата от слънцето. Той помага за предпазване на колагена и поддържане на здравата структура на кожата.
В заключение
От понижаване на кръвното налягане до подобряване на продължителността на живота, някои кореноплодни зеленчуци предлагат широка гама от впечатляващи ползи за здравето. Тяхната способност да подобряват работата на имунната система, да поддържат младостта кожата и да повишават тонуса на организма ги прави ценни ресурси за подпомагане на оптималното функциониране на цялото тяло.
Източници:
- Adwan Shekhidem H, Sharvit L, Leman E, et al. Telomeres and longevity: a cause or an effect? Int J Mol Sci. 2019;20(13):3233. Published 2019 Jul 1. doi:10.3390/ijms20133233
- Alcalde AM, Rabasa J. Does Lepidium meyenii (maca) improve seminal quality? Andrologia. 2020;52(10):e13755. doi:10.1111/and.13755
- Bahadoran Z, Mirmiran P, Kabir A, Azizi F, Ghasemi A. The nitrate-independent blood pressure-lowering effect of beetroot juice: a systematic review and meta-analysis [published correction appears in Adv Nutr. 2018 May 1;9(3):274]. Adv Nutr. 2017;8(6):830-838. Published 2017 Nov 15. doi:10.3945/an.117.016717
- Clifford T, Howatson G, West DJ, Stevenson EJ. The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. Nutrients. 2015;7(4):2801-2822. Published 2015 Apr 14. doi:10.3390/nu7042801
- Cong YS, Wright WE, Shay JW. Human telomerase and its regulation. Microbiol Mol Biol Rev. 2002;66(3):407-425. doi:10.1128/MMBR.66.3.407-425.2002
- da Silva Leitão Peres N, Cabrera Parra Bortoluzzi L, Medeiros Marques LL, et al. Medicinal effects of Peruvian maca (Lepidium meyenii): a review. Food Funct. 2020;11(1):83-92. doi:10.1039/c9fo02732g
- Domínguez R, Cuenca E, Maté-Muñoz JL, et al. Effects of beetroot juice supplementation on cardiorespiratory endurance in athletes. a systematic review. Nutrients. 2017;9(1):43. Published 2017 Jan 6. doi:10.3390/nu9010043
- Domínguez R, Maté-Muñoz JL, Cuenca E, et al. Effects of beetroot juice supplementation on intermittent high-intensity exercise efforts. J Int Soc Sports Nutr. 2018;15:2. Published 2018 Jan 5. doi:10.1186/s12970-017-0204-9
- Imenshahidi M, Hosseinzadeh H. Berberine and barberry (Berberis vulgaris): A clinical review. Phytother Res. 2019;33(3):504-523. doi:10.1002/ptr.6252
- Lan J, Zhao Y, Dong F, et al. Meta-analysis of the effect and safety of berberine in the treatment of type 2 diabetes mellitus, hyperlipemia and hypertension. J Ethnopharmacol. 2015;161:69-81. doi:10.1016/j.jep.2014.09.049