Традиционен за Великобритания, САЩ и голяма част от западноевропейските страни, Коледният пунш стремглаво си пробива път и в нашите фестивни традиции. Това никак не е чудно, предвид приятния му вкус и атрактивен вид, които придават допълнителна тържественост на празничната трапеза и повишават „градуса“ на веселието!
Ако тази година сте решили да изненадате гостите си с купа ароматен пунш, може би ще ви е интересно да разберете как всъщност се е зародила традицията със сервирането на напитката по Коледа. Освен интересни факти за историята на питието, сме ви приготвили и няколко рецепти, които несъмнено ще се превърнат в хит!
Как пуншът се е превърнал в знакова коледна напитка
Най – популярната история за произхода и разпространението на пунша датира от началото на 17ти век. Тя е свързана с презокеанските пътувания на моряците на Британската източноиндийска компания, която търгувала с Индия и Югоизточна Азия. Според историческите източници първото споменаване на напитката в Европа било около 1632 година.
По време на дългите воаяжи, на моряците била предоставяна дневна дажба бира, но газираната напитка бързо се разваляла в тропическата жега. Още с първите си слизания на сушата в Индия, пътниците разбрали, че могат да заместят любимото си питие с местно, направено от локални продукти. Така моряците открили пунша, или pāñć от Хинди. Самата дума означава „пет“ и се отнася до броя на съставките в коктейла. По онова време коренното население приготвяло пунша с алкохол, вода, захар, цитруси и подправки. Алкохолната база варирала в зависимост от местността, в която се приготвял пунша. В Южна Азия се използвал арак (спиртна напитка, приготвяна от цветовете на кокосова палма, а в Западна Индия се използвал ром.
С навлизането си във Великобритания, пуншът бързо придобил популярност и само след няколко десетилетия се разпространил в множество Европейски страни и Северна Америка. През 17ти век той бил неразделна част от празничната трапеза във всяко средностатистическо британско семейство, а по – късно и в останалите домакинства. Само след два века модата на пунша преминала и напитката била възприема като старомодна. В началото на 19ти век, обаче, атрактивното питие отново си пробило път в обществото и заело трайно място в коледното меню.
Интересни факти
- В някои исторически източници се споменава, че смесването на ром със захар, плодове и вода целяло да прикрие неприятния вкус на спиртната напитка и да редуцира интоксикиращия ѝ ефект.
- Във викторианското общество твърдият алкохол не бил възприеман добре. През този период висшата класа предпочитала по – леки напитки, като вино, мадейра и бренди вместо ром. Тогава рецептите за пунш се видоизменила и в коктейла започнало да се добавя сладко или пенливо вино. От този период се появили и първите рецепти за топъл пунш.
- Според някои източници всеизвестният английски писател Чарлз Дикенс бил голям почитател на пунша и винаги го сервирал на гостите си. Питието дори се споменава в неостаряващата празнична класика „Коледна песен“.
- Друга версия за произхода на пунша гласи, че питието идва от Древна Персия, където персийците често пиели коктейл, приготвен от твърд алкохол, подобен на бренди, палмово вино, захар, лимон, вода и чай. В много от класическите английски рецепти пуншът също се приготвя в чай.
- В много от съвременните рецепти за пунш, ромът се замества с джин, бренди, пенливо вино, Аперол, вермут и др. В коктейла се добавят още пресни плодове според сезона и географската ширина. Съществуват и множество безалкохолни вариации, които могат да бъдат консумирани от деца.
Рецепти за Коледен пунш
Английски Коледен пунш с ром и червено вино
Необходими продукти
- 750 мл. тъмен ром
- 750 мл. сухо червено вино
- 3 ч. силен чай (черен или зелен)
- 2 ч. кристална захар
- ½ ч. портокалов сок
- ½ ч. лимонов сок
- Ябълки, портокали, червени боровинки
За декорация на чашите
- Пръчки канела
- Звездовиден анасон
Начин на приготвяне
В голяма тенджера изсипете захарта, рома, виното, чая, портокаловия и лимоновия сок. Включете котлона на тих огън и разбърквайте до пълно разтваряне на захарта. Не позволявайте на течността да завира.
Изсипете горещата напитка в подходяща огнеупорна купа и добавете плодовете. Тъй като пуншът се сервира топъл, можете да го поставите върху загряваща подложка, която да поддържа температурата му.
До купата с пунша и чашите сложете чинийка с пръчки канела и звездовиден анасон. При сервиране на напитката добавете някоя от подправките за допълнителен аромат и още по – коледна визия.
Допълнителни насоки
Английският Коледен пунш е силна напитка, с която не бива да се прекалява ако не искате да имате главоболие на следващия ден. Сервирайте и консумирайте с мярка!
Ако искате да получите питие с по – ниско алкохолно съдържание, намалете количеството на рома и заместете с пропорционална доза сок от портокал, червени боровинки или чай. Ако използвате сок, редуцирайте количеството захар, за да не стане прекалено сладък пунша.
Коледен Комбуча пунш за големи
Необходими продукти
- 1 бутилка просеко
- 500 мл. Комбуча Лайф Био Джинджифил
- 1 ч. джин или светъл ром
- Газирана вода на вкус
- Лед
- Пресни малини
- Канелени пръчки (по избор)
За декорация на чашите
- Резени лайм или лимон
- Захар
Начин на приготвяне
В голяма купа смесете всички течности, без газираната вода. Добавете плодовете и канелените пръчки. Налейте газирана вода на вкус и разбъркайте добре. Няколко минути преди да сервирате пунша добавете кубчетата лед и разбъркайте.
До купата с пунша оставете чиния с кристална захар и купичка с резени лайм. Преди да сервирайте намокрете ръба на чашата с лайм и потопете в чинията със захар. Внимателно налейте пунш с черпак и декорирайте с лайма.
Допълнителни насоки
Ако не можете да намерите пресни малини, може да замените със замразени червени боровинки или горски плодове.
За по – красив ефект можете да изрежете звездички от портокалова кора, които да набучите на пластмасови коктейлни сабички и да използвате за декорация на чашите.
Безалкохолен Комбуча пунш
Необходими продукти
- 1 круша
- ½ ч. пресни или замразени червени боровинки
- ½ портокал
- 2 пръчки канела
- 2 – 3 бр. звездовиден анасон
- 1,5 литра Комбуча Лайф Класик или Комбуча Лайф Канела
За декорация на чашите
- Клончета розмарин
- Захар
- Чаша вода
Начин на приготвяне
Нарежете крушата ни портокала на подходящи парчета. В подходяща купа изсипете червените боровинки, добавете крушата, портокала, канелата и анасона. Залейте внимателно с Комбучата и оставете да престои поне 30 минути преди сервиране, за да се смесят вкусовете.
За да украсите чашите внимателно потопете розмарина във вода. Изтръскайте всяко стръкче, за да премахнете излишната течност. Поръсете обилно клонките със захар на кристали и наредете в красива празнична чиния до чашите. Когато сервирате пунша, декорирайте със стръкче „замръзнал“ розмарин за още по – удивителен ефект!
Допълнителни насоки
Ако вкусът на Комбуча е прекалено наситен, можете да разредите пунша с газирана вода или сок от червена боровинка.
В случай че предпочитате охладен пунш, добавете кубчета лед в купата 2- 3 минути преди сервиране на питието и разбъркайте добре.