Кой не мечтае за освежаваща напитка в компанията на любими хора в горещите летни дни!? За почитателите на Комбуча, чаша от ароматния ферментирал чай е идеалното спасение през летните жеги. Но защо да се ограничавате само до една чаша, когато Комбуча може да се използва по толкова различни начини. Всъщност, напитката намира толкова приложения, че можете да я използвате като тема на събитието.
А какво по-хубаво от това да си организирате забавно Комбуча парти със семейство и приятели! В днешната статия ви споделяме няколко оригинални рецепти с Комбуча, които можете да използвате, за да си спретнете лятна забава на двора или в парка. Ако пък не разполагате с градина, не се тревожете – парти на терасата по залез слънце също ще пожъне голям успех!
Да започнем с напитките
Когато става въпрос за Комбуча парти, всеки очаква да има разнообразие от коктейли и освежаващи напитки, особено през лятото. Освен че можете да пиете ферментиралата напитка самостоятелно, тя е идеална добавка към много алкохолни коктейли. Всъщност, можете да я добавите към всеки коктейл, който съдържа газирана напитка. За най-добри резултати спазвайте съотношение 3:1 Комбуча към алкохол.
Цитрусова Комбуча Сангрия
Ако обичате Сангрия и Комбуча, тогава това със сигурност е вашата напитка! Идеална за лятото, разхлаждаща, изпълнена с неустоим цитрусов вкус.
Време за подготовка: 10 мин.
Време за охлаждане: 4 часа
Общо време: 4 часа 10 мин.
Порции: 12 големи чаши
Необходими съставки
1 бутилка сухо бяло вино
800 мл. Комбуча класик или друг вкус по ваш избор
¼ ч. ром
¼ ч. натурален мед
2 лимона
2 портокала
1 грейпфрут
Начин на приготвяне
Обелете цитрусите и ги нарежете на шайби. разполовете лимоновите кръгчета, а тези от портокал и грейпфрут нарежете на четвъртини. В голяма кана/ купа смесете изсипете плодовете + сока който се е отделил при рязането. Добавете останалите съставки. Разбъркайте добре и оставете в хладилник за 4 часа. Гарнирайте с резенчета лимон при сервиране.
Комбуча Маргарита
Ммм, чаша разхлаждаща Маргарита със сигурност ще ви зареди с настроение за партито! Освен това всички ще се позабавлявате докато я приготвяте на място, демонстрирайки коктейлните си умения.
Време за подготовка: 5 мин.
Общо време: 5 мин.
Порции: 2
Необходими съставки
90 мл. текила
60 мл. Трипъл Сек или Коантро
90 мл. сок от лайм (около 2 – 3 лайма)
180 мл. Комбуча
Лед
Морска сол за ръба на чашите
Начин на приготвяне
Поръсете сол по дъното на малка чинийка. Обтрийте ръба на всяка чаша с парче лайм и потопете в солта. Поставете всички съставки, с изключение на Комбуча, в шейкър и разклатете много добре. Накрая добавете Комбучата и разклатете, за да се смесят вкусовете. Прецедете коктейла в чашите и гарнирайте с резен лайм. Ако предпочитате Маргарита с аромат, вместо класическа Комбуча, добавете друг любим вкус. Комбуча Лайф Бъз идеално допълва вкуса на Маргарита.
Още идеи за вкусни коктейли с Комбуча можете да намерите тук.
Комбуча за деца
Чудите се дали Комбуча е подходяща за деца? Въпреки че ферментиралият чай теоретично съдържа алкохол, неговото количество е толкова минимално, че децата ви ще трябва да изпият огромно количество, за да усетят някакъв негативен ефект. Все пак следете как ще реагират децата след първия прием на напитката. Някои хора предпочитат да я разреждат с вода или сок.
Има родители, които избягват да дават захар на децата си. При Комбуча количеството захар в напитката е минимално. Ако използвате купена Комбуча, проверявайте състава за съдържанието на алкохол и захар. Избирайте марки с най-ниски концентрации на тези вещества за децата си. Смесете любим плодов сок/ фреш с малко Комбуча, добавете кубче лед и сервирайте коктейла с резен лимон/ лайм и малко чадърче. Децата ви със сигурност ще се радват, че са част от забавата и ще се насладят на питието си с усмивка.
Нещо за хапване
Комбуча фондю
Изненадайте гостите и семейството си с вкусно фондю с Комбуча. В тази рецепта ферментиралият чай замества бялото вино. Освен че придава по-различен вкус на дипа, Комбуча е уникален начин да експериментирате с различни аромати.
Време за подготовка: 10 мин.
Време за готвене: 10 мин.
Общо време: 20 мин.
Порции: 2 -4
Необходими съставки
200 гр. сирене Грюер
200 гр. чедър
2 ч.л. царевично нишесте
2 скилидки чесън, разполовени
100 мл. Комбуча
¼ ч.л. индийско орехче
1/8 ч.л. кайенски пипер (по желание)
* Ако предпочитате веган опция, в сайта на Lifestore можете да намерите голямо разнообразие от вкусни веган сирена и кашкавали и други здравословни продукти!
Начин на приготвяне
Настържете сирената. В подходяща купа смесете настърганите сирена с царевичното нишесте и разбъркайте, за да се разнесе добре. Разрежете скилидките чесън на половинки. Вземете подходяща касерола и натъркайте цялата ѝ вътрешна повърхност с разполовените скилидки. Оставете чесъна в касеролата. Налейте Комбучата и загрейте докато започне да къкри. Добавте настърганите сирена към горещата Комбуча поетапно – по около 1 шепа наведнъж. Бъркайте непрестанно. Всяка следваща шепа сирене се добавя след като предишната се е разтопила и хомогенизирала.
Когато цялото количество сирене е разтопено, добавете индийското орехче, разбъркайте много добре и отдръпнете от огъня. Пресипете в съд за фондю и поднесете с нарязан френски хляб, грозде, зеленчуци, изобщо всичко, което бихте комбинирали със сирене/ кашкавал.
* Ако сте любители на горещите вкусове можете да добавите кайенски пипер и/или чили на прах.
* Някои хора обичат да добавят готварска сметана за получаване на по-кремообразно фондю.
Шоколадови мъфини със стафиди и Комбуча
Време за подготовка: 15 мин.
Време за готвене: 30 мин.
Общо време: 45 мин.
Порции: 12 бр.
Необходими съставки
200 гр. пълнозърнесто брашно от Спелта
100 гр. пълнозърнесто пшенично брашно
1 малък банан
2 ч.л. сода бикарбонат
150 мл. ядково мляко
150 мл. масло със стайна температура
150 гр. кокосова захар
4 с.л. сурово какао
40 гр. стафиди
Начин на приготвяне
Намаслете тавичка за мъфини или я застелете с хартиени форми за мъфини. Намачкайте банана, поставете в голяма купа и добавете всички мокри съставки. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес. Добавете кокосовата захар, какаото и содата за хляб. Разбъркайте. Постепенно добавете брашното до хомогенизиране на сместа. Накрая прибавете стафидите и отново разбъркайте.
Разпределете сместа във формите за мъфини. Печете около 30 минути на 180°C градуса в предварително загрята фурна. Извадете тавичката от фурната и оставете мъфините в нея леко да се охладят (около 10-15 минути). Внимателно извадете все още горещите мъфини от формата и ги оставете да се охладят върху решетка. Наредете изстиналите мъфини в красива сервизна чиния и сервирайте на Комбуча партито.
Ако искате да предложите здравословен десерт на най-малките, SCOBY плодови рулца са идеален вариант! Насоки за приготвянето им можете да намерите в нашия блог.
Разчупете рутината и организирайте оригинално Комбуча парти за семейството и приятелите си!