Кофеинът е най – разпространеният стимулант в света. Над 80% от възрастните по света го приемат ежедневно под една или друга форма. А в Северна Америка този процент е дори още по – висок. Освен че се съдържа в кафето и чая, веществото намира широко приложение в хранително – вкусовата и фармацевтична индустрии. Кофеин се влага в множество храни и напитки, като най – популярна е употребата му в енергийните напитки. В допълнение, той е важна съставка на множество лекарства, козметични продукти и хранителни добавки.
Популярността на кофеина се дължи най – вече на способността му да стимулира централната нервна система и да ободрява. Навярно повечето от нас са изпитвали очаквания прилив на енергия и свежест, асоцииран с ароматна чаша еспресо или черен чай. За мнозина сутрешната чаша кафе е сакрален ритуал, който е задължителна част от началото на деня. При всички случаи приемът на кофеин е интегрална част от живота на милиони хора по света. Но дали това на пръв поглед безобидно, според някои дори полезно, вещество не крие нещо повече!?
Какво е кофеинът и как действа
Кофеинът е натурален стимулант, който се съдържа естествено в плодовете и листата на някои растения. Всички източници на кофеин са популярни средства за ободряване и тонизиране. А историята на чая датира от преди почти 3,000 години преди Новата ера.
Начинът, по който кофеинът въздейства върху мозъка и централната нервна система е като потиска усещането за умора и снабдява организма със своеобразна енергийна инжекция. Веднъж попаднал в тялото, кофеинът бързо преминава от стомашно – чревния тракт в кръвта Попадайки в черния дроб веществото се разгражда и започва пътя си към останалите органи. Въпреки че кофеинът може да въздейства върху почти всички витални системи, основният му ефект засяга мозъка.
Аденозинът е невротрансмитер, който участва в производството и употребата на енергия от тялото. В течение на деня нивата на аденозин в мозъка се покачват постоянно, което предизвиква усещането за умора и желанието за сън. Попаднал в мозъка, кофеинът се прикрепва към аденозиновите рецептори без да ги активира. По този начин веществото блокира въздействието на аденозина, подвеждайки организма, че не е уморен.
В допълнение, кофеинът може да повиши нивата на адреналин в кръвта и да стимулира активността на невротрансмитерите допамин и норепинефрин. Комбинацията от всички тези процеси възбужда нервната система и води до усещане за бодрост. Една от причините кофеинът да бъде предпочитан стимулант е факта, че изключително бързо проявява ободряващия си ефект. Установено е, че са нужни едва 20 минути, за да усетите прилив на енергия след консумацията на чаша кафе. Пълната ефективност на кофеина се разгръща след около час.
Храни и напитки, които съдържат кофеин
Както вече споменахме, кофеинът е популярна съставка в множество ободряващи храни и напитки. Естествени източници на кофеин са:
- Черен и зелен чай
- Кафе
- Какао
- Кола
- Йерба мате
- Гуарана
Кофеинови извлеци се влагат в множество газирани и енергийни напитки. Хранителните добавки с кофеин са популярни сред бодибилдърите и спортистите като заместител на стимулантите. Веществото влиза в състава на голям брой медикаменти против настинка и главоболие. Използва се в шампоани и балсами за стимулиране на растежа на косата и хранителни добавки за отслабване. Какаото и какаовите продукти, в т.ч. шоколада, са популярни източници на кофеин, като количеството му нараства, заедно с какаовото съдържание. Друг разпространен източник на кофеин (макар и в много по – малки дози) е Комбуча. Този ферментирал чай идва в най – различни вкусове и носи множество ползи за здравето.
Кофеинът – полезен или вреден
От десетки години учените водят спорове за това дали кофеинът е полезен или вреден и в какви количества трябва да се консумира. Истината е, че веществото има двойствен характер, а разликата в ефекта идва от дозата и честотата на консумация. Според повечето източници максималната дневна доза кофеин за здрав възрастен е 400 мг. Това се равнява на приблизително 3 – 4 чаши кафе. В действителност, всеки има индивидуален праг на поносимост. Освен това не бива да забравяте, че кафето най – вероятно не е единственият източник на кофеин в ежедневието ви.
Ползи от консумацията на кофеин
Стимулира когнитивните функции и предпазва от депресия
Според редица изследвания 1 чаша кафе дневно стимулира мозъчната дейност и настроението. Като възпрепятства дейността на аденозина, кофеинът предизвиква относително повишаване в допаминовите и норепинефринови нива. Това подобрява времето за реакция, бдителността и краткосрочната памет. Други проучвания установяват връзка между консумацията на кофеин и намален риск от развитие на болест на Алцхаймер и Паркинсон.
Подсилва метаболизма и насърчава изгарянето на мазнини
Установено е, че кофеинът подобрява метаболизма и стимулира отслабването. Според данните, ежедневната консумация на 2 чаши кафе има капацитета да компенсира среднодневния калориен излишък, който естествено се натрупва в тялото. По този начин кофеинът предпазва от латентно трупане на излишно тегло. В дългосрочен план, обаче, ефективността на веществото е минимална. Тоест, ако искате да отслабнете с помощта на кофеин е най – добре да направите терапевтичен курс, а не да го превърнете в ежедневен ритуал.
Подобрява ефективността на физическите упражнения
Някои проучвания показват, че консумацията на кофеин преди физическо натоварване може да повиши ефективността на тренировката като стимулира изгарянето на мазнини с цел получаване на енергия. По този начин глюкозата, която по принцип служи за гориво на мускулите, се отделя по-продължително време. Освен това кофеинът подобрява мускулната издръжливост и толерантността на тъканите към умора.
Други потенциални ползи, асоциирани с умерената консумация на кофеин са:
- Предпазване на черния дроб
- Детоксикация
- Редуциране на шанса от развитие на рак на черния дроб и дебелото черво
- Подобряване на храносмилането
Негативният ефект на кофеина
Може да предизвика сърцебиене
Скоро след приемa на кофеин някои хора изпитват повишаване на сърдечния ритъм и сърцебиене. Според проучванията този ефект най – вероятно се дължи на повишените адреналинови нива или временно блокиране на хормоните, отговорни за естественото съдоразширяване. Симптомите обикновено отшумяват бързо. Все още не е известно дали това причинява дълготрайни вреди за здравето на сърдечно-съдовата система.
Друг потенциален проблем от консумацията на кофеин е повишаването на кръвното налягане. Медицинските изследвания показват, че почти непосредствено след консумация на кафе кръвното налягане се повишава. Въпреки това ефектът на явлението е краткотраен. Към този етап не е известно редовната консумация на кофеин да предизвиква трайни промени в кръвното налягане при здрави хора или хипертоници. Все пак, ако имате кардиоваскуларен проблем е добра идея да попитате лекуващия си лекар дали кофеинът е безопасен за вас.
Нарушава метаболизма на калций
Данните от разнообразни изследвания показват, че приемът на голямо количество кофеин за продължителен период от време нарушава усвояването на калций. В дългосрочен план това може да е причина за развитие или подсилване на мускулно – скелетни заболявания като остеопороза. Друго отклонение, причинено от прекомерната консумация на кофеин е временната поява на мускулен тремор.
Проблеми по време на бременност
Веднъж попаднал в организма, кофеинът бързо преминава в кръвообращението, а през пъпната връв стига и до плода. Тъй като е мощен невростимулант, в големи количества кофеинът може да повлияе негативно на ембрионалното развитие. Установено е, че приемът на високи дози кофеин по време на бременност може да доведе до ускорен сърдечен ритъм и забавен растеж на ембриона. Освен това веществото се свърза с повишен риск от спонтанен аборт.
Въпреки че малки дози кофеин не са противопоказни по време на бременност, все пак е добра идея да ограничите или поне да редуцирате приема му. Друг потенциален негатив от консумацията на кофеин е способността му да нарушава метаболизма на естроген и други хормони, свързани с процеса на зачеване. Изследванията показват, че големите количества кофеин имат негативен ефект ако се опитвате да забременеете.
В следващата статия ще обърнем внимание на т.нар. кофеинова толерантност и асоциираните с нея симптоми. Ще обсъдим и ефективни стъпки за справяне с неприятните симптоми.