Матча, позната още като прахообразен зелен чай, представлява изключително популярна напитка, подходяща за консумация както в топлите, така и в студените месеци. Историческите сведения за нейния произход датират от династията Танг през 8 век. Подобно на много други чаени сортове, матча придобива популярност през 12 век, когато става традиционно питие в японската култура. През 1191 г. японският дзен монах Миоан Ейсай открива потенциала на матча и пренася семената в Япония, където ги засажда в градината на един от будистките храмове в Киото.
Въпреки че матча се произвежда от същото растение като зеления чай, тя се отглежда и обработва по различен начин, за да се постигне максимално съдържание на някои фитохимикали, които са от полза за здравето. Чаеното растение се покрива с платнище за около 25 дни преди събирането на реколтата. Този процес стимулира повишената продукция на аминокиселини и хлорофил в листата на растението.
Производството на матча включва смилането на листата на растението Camellia sinensis до фин прах, който се използва за приготвянето на напитки. През последните години, чая матча стана изключително популярна поради многобройните си ползи за здравето.
Здравословни ползи от приема на мача
Нека разгледаме шестте основни ползи за здравето от консумацията на напитката матча.
Матча има мощни антиоксидантни свойства
Матча предлага мощни антиоксидантни свойства, които са от съществено значение за защитата на тялото от вредните свободни радикали. В напитката се откриват високи нива на антиоксиданти, включително катехини и епикатехини, които са известни със своите противовъзпалителни свойства.
По сравнение с традиционния зелен чай, матча на прах съдържа всички хранителни вещества от целия чаен лист. Този процес усилва наличието на катехини и други антиоксиданти, особено когато прахообразния чай се разтваря в гореща вода. Изследванията показват, че матча съдържа до 137 пъти повече катехини от традиционния зелен чай, приготвен чрез накисване на листата.
Антиоксидантите са ефективни инструменти за намаляване на риска от развитие на хронични заболявания. Консумацията на матча може да допринесе за предотвратяване на уврежданията на клетките, тъй като увеличава нивата на антиоксиданти в организма.
Мача може да подпомогне отслабването
Матча засилва метаболизма и увеличава способността на организма да изгаря мазнини, което може да доведе до загуба на тегло. Комбинацията от кофеин и аминокиселината L-теанин, открита в матча, помага за повишаване на енергийните нива, като същевременно насърчава релаксацията и намалява стреса. Това може да доведе до намаляване на процента на телесните мазнини. Приемът на матча може да ни помогне да поддържаме здравословно тегло като същевременно повишим метаболизма и енергийните си нива.
Мача има свойства против стареене
Антиоксидантите, открити в матча, могат да помогнат за подобряване на здравето на кожата и да намалят появата на фини линии и бръчки. Тези антиоксиданти също могат да помогнат за защитата на кожата от UV лъчи и замърсяване, допринасящи за стареенето на кожата.
Антиоксидантите в матча помагат за защитата на клетките на кожата срещу вредните ефекти на реактивните кислородни видове (ROS), за които е известно, че увеличават признаците на стареене, възпаление и фотоувреждане. В допълнение, антиоксидантите в матча могат да помогнат за насърчаване на обновяването на клетките и производството на колаген в кожата. Редовната консумация на чаша матча може да ви помогне да изглеждате по-млади.
Матча защитава черния дроб
Черният дроб е жизненоважен орган, който играе ключова роля в премахването на токсините от тялото, обработката на хранителни вещества и повече от 500 други функции. Матча е богат източник на катехини, които са мощни антиоксиданти. Тези вещества помагат в борбата срещу свободните радикали в черния дроб, които водят до увреждане на клетките и възпалителни процеси. Катехините в матча могат да помогнат за детоксикацията на черния дроб, тъй като подпомагат изчистването на токсините и ненужните вещества от организма. Редовната консумация на матча може да помогне за подобряване на функцията на черния дроб като стимулира производството на жлъчни киселини и подпомага храносмилателния процес.
Матча има положителен ефект върху здравето на сърцето
Катехините, открити в матча, могат да помогнат за подобряване на кръвообращението и понижаване на нивата на холестерола. Доказано е, че нивата на LDL или лошия холестерол и общия холестерол, заедно с триглицеридите намаляват с консумацията на зелен чай. Други проучвания показват, че приемът на зелен чай е свързан с намален риск от сърдечни заболявания и инсулт.
Съединенията, открити в матча, могат да помогнат за разграждането на плаките, които причиняват запушвания в коронарните артерии на сърцето. Матча също е богата на полифеноли. Тези антиоксиданти са свързани с понижаване на кръвното налягане и по-добро здраве на сърцето.
Матча може да подпомогне когнитивните способности
Различни проучвания са установили, че компонентите в матча, включително кофеин и L-теанин, могат да помогнат за стимулиране на мозъчната дейност. Различни клинични проучвания са установили, че консумацията на 2 грама матча на прах дневно в продължение на два месеца помага на възрастните хора да подобрят мозъчната си функция. Съединението L-теанин, съдържащо се в матча, действа синергично с кофеина като помага за предотвратяване на енергийния срив, който често придружава консумацията на напитки с кофеин. L-теанинът също така насърчава бдителността и е доказано, че повишава активността на алфа вълните в мозъка. Алфа вълните могат да насърчат релаксация чрез намаляване на нивата на стрес, което има положителен ефект върху мозъчната функция.
В заключение:
С високото си съдържание на антиоксиданти, матча представлява чудесно средство за намаляване на риска от хронични заболявания, включително сърдечни и чернодробни проблеми. Тези антиоксиданти не само помагат в предпазването от заболявания, но и придават на матча мощни ефекти срещу стареене. Напитката се отличава с необичайно широк спектър от ползи за здравето – от намаляване на риска от хронични заболявания до подмладяване на кожата и възстановяване на черния дроб. Включете матча към ежедневния си хранителен режим още днес!
Източници:
- Arab L, Liu W, Elashoff D. Green and black tea consumption and risk of stroke: a meta-analysis. Stroke. 2009;40(5):1786-1792. doi:10.1161/STROKEAHA.108.538470
- Arts IC, Hollman PC, Feskens EJ, Bueno de Mesquita HB, Kromhout D. Catechin intake might explain the inverse relation between tea consumption and ischemic heart disease: the Zutphen Elderly Study. Am J Clin Nutr. 2001;74(2):227-232. doi:10.1093/ajcn/74.2.227
- Bérubé-Parent S, Pelletier C, Doré J, Tremblay A. Effects of encapsulated green tea and Guarana extracts containing a mixture of epigallocatechin-3-gallate and caffeine on 24 h energy expenditure and fat oxidation in men. Br J Nutr. 2005;94(3):432-436. doi:10.1079/bjn20051502
- Hursel R, Viechtbauer W, Westerterp-Plantenga MS. The effects of green tea on weight loss and weight maintenance: a meta-analysis. Int J Obes (Lond). 2009;33(9):956-961. doi:10.1038/ijo.2009.135
- Ide K, Yamada H, Takuma N, et al. Green tea consumption affects cognitive dysfunction in the elderly: a pilot study. Nutrients. 2014;6(10):4032-4042. Published 2014 Sep 29. doi:10.3390/nu6104032
- Jimenez-Saenz M, Martinez-Sanchez Mdel C. Acute hepatitis associated with the use of green tea infusions. J Hepatol. 2006;44(3):616-617. doi:10.1016/j.jhep.2005.11.041
- Michalak M. Plant-Derived Antioxidants: Significance in Skin Health and the Ageing Process. Int J Mol Sci. 2022;23(2):585. Published 2022 Jan 6. doi:10.3390/ijms23020585
- Nobre AC, Rao A, Owen GN. L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental state. Asia Pac J Clin Nutr. 2008;17 Suppl 1:167-168.
- Oresajo C, Pillai S, Manco M, Yatskayer M, McDaniel D. Antioxidants and the skin: understanding formulation and efficacy. Dermatol Ther. 2012;25(3):252-259. doi:10.1111/j.1529-8019.2012.01505.x
- Pezeshki A, Safi S, Feizi A, Askari G, Karami F. The effect of green tea extract supplementation on liver enzymes in patients with nonalcoholic fatty liver disease. Int J Prev Med. 2016;7:28. Published 2016 Feb 1. doi:10.4103/2008-7802.173051