Комбуча Блог

domashna-kombucha-2-chast

Свежи рецепти за домашна Комбуча – част 2

Традицията повелява да продължим с още нови рецепти за домашна Комбуча, като тези от част 1, както и новите в тази статия, са специално подбрани за зимния сезон.

Всъщност да си припомним набързо какво беше Комбуча и защо си заслужава гъделичкащото усещане:

  • Ферментирала пробиотична напитка, полезна за храносмилането и чревната флора
  • Съдържа полезни бактерии, които са много ценни за добра преработка на храната и съставките
  • Богата на витамини и аминокиселини
  • Жива сила от природата, която дава повече енергия и алкализира тялото

Здравните ползи от пиенето на Комбуча не се ограничават дотук, защото тя има още по-големи способности – да облекчава, възстановява и прочиства различни органи и системи.

Можете да си приготвите базовата домашна Комбуча много лесно, само следвайки указанията, които сме ви подготвили.

Домашна Комбуча с червена боровинка и портокал

Когато температурите паднат стремглаво и сте се сгушили на топло под юргана, може би си мечтаете за напитка, която да ви сгрее и приповдигне настроението. Боровинковата домашна Комбуча с аромат на портокал ще постигне точно това.

С помощта на някои подходящи за сезона плодове като червена боровинка и портокал, както и  прости съставки като мед и вода ще получите вкусна и витаминозна домашна Комбуча. Да пристъпим към необходимите продукти:

Под хладка течаща вода поставяте боровинките в гевгир, за да ги почистите. След това ги оставяте да изсъхнат върху кухненска хартия или кърпа. Трябва водата да заври, след което оставяте на по-ниска температура да къкри и добавяте водата, портокаловия сок, меда и изцедения сок от боровинки.

След смесването на всички съставки за тази домашна Комбуча трябва да ги отстраните от котлона и да ги оставите да се охладят. Вземате вече ферментиралата си готова Комбуча и изсипвате приготвените съставки в нея, като те трябва да престоят от 24-36 часа, за да бъде завършен процеса.

Последната стъпка е да охладите напитката си и да изпробвате новите вкусове – тръпчиво-сладък дует от портокал и боровинка.

Домашна Комбуча Колада

Ананасът не е от плодовете, които обикновено ви се прияждат (и си купувате) всеки ден, но подобно на шоколада, за него може да изпитвате жесток апетит. И в такъв случай тази рецепта за домашна Комбуча Колада е точно за вас!

Комбинацията от тропическия вкус на ананаса и още няколко други екзотични съставки ще ви отведе в нов Комбуча свят – някъде в Бора Бора например.

Необходимите съставки за 2 порции са:

  • ¾ ч.л. екстракт от кокос
  • ¾ чаша ананас
  • 3 с.л. сок от ананас (концентрат)

Смесвате всички тези съставки внимателно, за да получите балансирана смес, която изливате във вече приготвена базова домашна Комбуча. Поставяте капака на съда, който използвате, за препоръчване е голям  буркан и разклащате добре няколко пъти.

Така полученият микс за домашна Комбуча се оставя за повторна ферментация на стайна температура за 24 часа, охлаждате и е готово за сервиране.

Ананасът е богат на витамин С, фолиева киселина, биотин, рибофлавин и минералите мед и калий.

Кокосът неслучайно е наричан райска храна, защото кокосовите продукти помагат за по-добро храносмилане, при хипогликемия, имат противогъбични свойства и съдържат антиоксиданти.

Страхотната домашна Комбуча Колада ще ви донесе всички тези ценни вещества заедно с удоволствието от опитването на нещо ново и приятно.

Домашна Комбуча с лимон и розмарин

На пръв поглед може да ви изглежда необичайна, но комбинацията от киселичък лимон и успокояващия аромат на розмарин е неочаквано добра. Тук ключовата дума може би е баланс.

Процесът по приготвяне на тази домашна Комбуча е малко по-сложен, защото ще ви трябват повече принадлежности. Ето и списъка:

  • Фуния
  • Стъклен бъуркан 1 литър
  • Тиган
  • Измервателни чашки и лъжици
  • Филтър за кафе
  • Гумена лента
  • 6 празни бутилки от вода или сода – добре измити

И необходимите продукти:

  • 10 бр пакетчета за чай
  • 1 чаша захар
  • Комбуча стартер – 2 чаши
  • Вода – 3 ½ чаша

За първоначална ферментация: ще ви трябва кипната вода, в която да сложите торбичките за чай за около 15 минути. Оставяте сместа за около час, за да се нормализира температурата. Изсипвате чаената смес, захарта и стартера в стъкления буркан и разбърквате, докато захарта се разтвори изцяло. Добавяте гъбата преди да сложите филтъра за кафе върху отвора на буркана и закрепвате с гумената лента. Така оставяте почти готовата домашна Комбуча за 7 дни да ферментира на тъмно.

След това, за да получите овкусената с лимон и розмарин домашна Комбуча, ви трябват:

Измийте лимоните под течаща вода, подсушете ги и нарежете на филийки или кубчета, както сте избрали. Изплакнете свежите клонки розмарин и ги изсушете напълно, като след това трябва да ги натрошите на много ситно, трябва да придобият прахообразна форма.

Във всяка от празните 6 бутилки добавете еднакво количество кубчета лимон, изсипете от розмарина също по еднакво количество течност и долейте с ферментиралата Комбуча до горе.

За вторичната ферментация: затворете бутилките плътно и оставете на стайна температура на тъмно. По време на този процес, газировката значително ще се увеличи и ще накара бутилките да се издуят. Трябва да проверявате ежедневно и ако е необходимо да ги отваряте понякога, за да освободите част от налягането. Това трябва да се прави бавно и далеч от лицето, за да не се нараните. След като освободите налягането, отново поставяте капачката и процесът продължава така докато налягане вече няма.

С това изпълвате рецептата за лимонова домашна Комбуча с розмаринови нотки, като остава да я охладите и консумирате с наслада от добре свършената работа.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ