Арония (Aronia melanocarpa) е вид храст, чиито плодове се считат за „суперхрана“ поради своите впечатляващи ползи за здравето. Храстът вирее основно в Северна Америка и расте върху блатисти, песъчливи и богати на глина почви. С настъпването на късна пролет, обикновено през май, храстът разцъфтява с красиви бели цветове. Плодовете зреят през лятото и са готови за бране в началото на есента. Плодовете на аронията имат стипчив, полусладък вкус, който напомня на червени боровинки. Индианците — коренните жители, населявали района на Големите езера в Северна Америка са използвали тези плодове при първи симптоми на настинки и вирусни инфекции. Те са приготвяли чай от сушените плодове на арония и са го приемали като тоник за укрепване на имунната система.
В наши дни, култивирането на арония се осъществява в специализирани фирми за производство на питателните малки плодчета. В момента, щата Айова е водещият производител на арония в САЩ, докато Полша е лидер в глобален мащаб, произвеждайки около 80% от всички плодове арония, продавани в целия свят.
Високо съдържание на полезни вещества
Какво прави аронията толкова специална? Отговорът се крие във високите нива на полезни вещества. Тези малки, черни плодчета са богати на антиоксиданти, флавоноиди, витамини и минерали, които са ценни за поддържането на доброто здраве. Арония има по-високо съдържание на антиоксиданти от някои горски плодове, като боровинките например. Неслучайно плодът е известна като „суперхрана“. Най-новите научни изследвания показват, че аронията е богата на витамин С, витамин К и минерални соли като манган. Тези вещества са полезни за доброто кръвообращение и стимулират защитните функции на имунната система.
Плодовете на аронията съдържат растителни пигменти като антоцианини, каротеноиди, лутеин и зеаксантин, които имат антиоксидантно действие и могат да подобрят защитата на организма срещу бактерии и вируси. Плодът има тонизиращо и възстановяващо действие, което може да подобри усещането за благополучие при хронична умора, стрес и депресия. Антиоксидантните свойства на аронията оказва благоприятно въздействие при клетъчно стареене и хронични заболявания като дегенеративни състояния и възпалителни процеси. Богатият състав на сока от аронията може да подобри състоянието на кожата, венците, капилярите и костите. Освен това, консумацията на арония се свързва с понижаване на риска от развитие на различни заболявания, включително диабет, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.
Някои от полезните хранителни вещества, които са част богатия профил на арония включват:
- Въглехидрати
- Антиоксиданти като полифеноли и флавоноиди (включително фенолни киселини, антоцианини и флаваноли).
- Витамин Ц
- Фолиева киселина
- Витамини B-комплекс
- Калций
- Калий
- Магнезий
- Желязо
- Цинк
Точната хранителна стойност може да варира в зависимост от това как са отглеждани плодовете. Почвата, климатът, зрелостта, методите на събиране на реколтата и съхранението могат да повлияят на крайното съдържание на хранителни вещества.
Полезните свойства на плода арония
- Изобилие от антиоксиданти
Плодовете на аронията съдържа голям брой антиоксиданти. Тези съединения имат способността да се борят със свободните радикали, които увреждат клетките и водят до развитие на хронични заболявания. Нивата на антоцианините в състава на арония са много по-високи, отколкото в други подобни синьо-лилави плодове. Така аронията изпреварва боровинките, къпините, акай бери и бъза.
Корейско проучване от 2014 г. сравнява екстракт от черна арония с екстракт от боровинки. Установено е, че екстрактът от арония е с по-високо съдържание на феноли, флавоноиди и антиоксиданти. Аронията също има по-голяма способност да улавя свободните радикали в сравнение с боровинките.
- Противоракови свойства
Плодовете на аронията имат способността да предпазват от рак. Установено е, че антоцианините в аронията предотвратяват мутирането на здрави клетки и спират разпространението на раковите клетки. Екстрактът от арония намалява вредното въздействие на свободните радикали и има силен антиоксидантен ефект. Клиничните проучвания установяват, че аронията има способността да предпазва от някои видове рак. Освен това, плодът действа директно върху увредените клетки при рак на дебелото черво и на гърдата.
- Подкрепа за имунната система
Благодарение на съдържанието на витамин C и други антиоксиданти, плодовете на аронията са отлична подкрепа за имунната система. Проучвания върху животни показват, че екстрактът от плодове на арония може да предпази организма от грипния вирус. Освен това, аронията може да помогне на тялото да се бори и с други бактерии и вируси. Клетъчните изследвания показват, че екстрактът може да разруши биофилмите, които бактерии като E. coli и Bacillus cereus използват като крепости, за да се защитават. Разграждането на биофилма позволява на имунната система да стигне до бактериите и да ги елиминира ефективно.
- Намаляване на възпалителните процеси
Екстрактът от арония има способността на намалява възпалителните процеси в тялото. Тя помага да се инхибират определени цитокини, които предизвикват възпаление, а също така се бори и със свободните радикали, благодарение на своите мощни антиоксидантни свойства. Проучванията показват, че плодът може да инхибира възпалението в сърдечните клетки. Това показва, че арония не само може да помогне при общо възпаление на организма, но и да защити сърцето от увреждане.
- Борба с диабета
Плодовете на аронията действат благоприятно при диабетни състояния, тъй като се борят с инсулиновата резистентност в организма. Установено е, че горските плодове понижават нивата на кръвната захар и противодействат на затлъстяването. В допълнение към тези полезни свойства, те повишават имунната функция и намаляват възпалителните процеси, свързани с диабета.
- Сърдечно-съдови заболявания
Плодовете на аронията предпазват от сърдечни заболявания и поддържат здравето на сърдечно-съдовата система. Плодът действа по няколко начина:
- Нормализира кръвното налягане — Проучванията показват, че аронията има способността да понижава високото кръвно налягане.
- Балансиране на холестерола — Ежедневният прием на екстракт от арония намалява LDL холестерола, общия холестерол и триглицеридите в кръвта.
- Намаляване на възпалението — Намаляването на общото възпаление в организма също е от решаващо значение за поддържане на здравето на сърдечно-съдова система.
Как да използвате плода Арония
Ако живеете в гористите райони на Северна Америка, то вие сте от щастливците, които могат да си наберат пресни плодове от арония. У нас плодът арония се предлага в магазините за здравословни храни и онлайн. Можете да откриете полезният плод под формата на натурален сок от арония, сушени плодове, чай, конфитюри и желета, сиропи и дори вино.Един прекрасен начин да се насладите на здравословните ползи на плода арония е Комбуча Лайф Арония. Напитката е комбинация от комбуча чай и плодове от арония и шипка. Има освежаващ вкус и завладяващ аромат, който гали сетивата. Комбуча Лайф Арония е питателна напитка, която предлага богато разнообразие от хранителни вещества: пробиотици, фитохимикали и витамини К, Е, С и В.