Приготвянето на Комбуча не изисква прекалено много усилия, но е добре да се запознаете подробно с целия процес за получаването на оптимални резултати. Правите чай, подслаждате със захар, добавяте подсладения чай към SCOBY и малко количество от вече ферментиралата напитка. Накрая оставяте всичко да ферментира и воала – имате домашна Комбуча. Вярно е, че процесът не е особено сложен. Но за да сте сигурни, че ще получите наистина добри резултати е необходима известна доза проучване преди това.
Както с всяко друго нещо, суровините, които влагате определят качеството на крайния продукт. Освен това SCOBY се слави с известна доза претенциозност. Поради тази причина е необходимо да се придържате към определени правила при приготвянето на ферментиралия чай. Ако искате да се радвате на здрава стартерна култура и да се наслаждавате на много партиди домашна Комбуча е важно да изберете подходящи съставки и съдове. В следващите редове ще прочетете синтезирани насоки за избора на съставки за домашна Комбуча.
Каква вода да изберете за приготвяне на Комбуча
Едно от основните неща, за които трябва да следите при избора на вода за приготвяне на домашна Комбуча е тя да бъде чиста. Тоест, без наличие на тежки метали, пестициди, патогени, хлор или други индустриални замърсители. В допълнение, SCOBY не обича вода с висока концентрация на минерали. Ако живеете в регион с много твърда вода, нефилтрираната чешмяна вода не е най-добрият избор за вас. Като цяло културата обича балансирана и чиста вода.
Изворната вода от екологично чисти райони е идеален избор за направата на Комбуча. Друга опция е използването на филтрирана вода от чешмата. В наши дни съществува голямо разнообразие от филтри и пречистващи системи. Запознайте се добре с различните опции и изберете такъв метод на филтрация, който премахва замърсителите без да деминерализира водата. Ако поради някаква причина филтрирането не е опция, бихте могли да аерирате или преварите водата.
В случай, че изберете бутилирана вода, проучете източника на добиване и минералното съдържание. Както вече споменахме, силно минерализираната вода не се понася добре от SCOBY културата. В общи линии, водата която избирате за ежедневна употреба би трябвало да бъде подходяща и за приготвяне на домашна Комбуча.
Какъв чай да изберете за приготвяне на Комбуча
Следващата съществена съставка за приготвяне на Комбуча е чаят. Може би ви е известно, че основната хипотеза за корените на Комбуча е, че напитката произхожда от Азия. И по-специално от родината на чая – Китай. В страната ферментиралият чай е бил познат като „еликсир на безсмъртието и младостта“.
Първото задължително условие за приготвяне на Комбуча е използването на истински чай от чаения храст Camellia sinensis. Най-добрият избор за начало е черен или зелен чай, но можете да ползвате и бял. Впоследствие много хора експериментират с различните разновидности. Някои дори смесват черен и зелен чай, за да извлекат максимума ползи от двата вида. Специфичните методи на обработка на чаените листа създават голямо разнообразие от чайове със специфичен аромат и вкус. След известно време ще добиете увереност и смелост да изпробвате разнообразни видове чай.
От друга страна изборът на чай предопределя и съдържанието на кофеин в крайния продукт. Със сигурност знаете, че черният чай е много по-богат на енергизиращата съставка, в сравнение със зеления. Независимо какъв чай изберете, в идеалния вариант това би било прясна партида насипен чай от органичен произход. Разбира се можете да използвате и пакетиран чай. Проверявайте датата на пакетиране и избирайте възможно най-пресен и свеж чай.
И не на последно място – чистият чай е за предпочитане. Съществуват множество овкусени разновидности, които съдържат етерични масла, плодови парченца или изкуствени аромати. Те могат да компрометират здравето на SCOBY. Ако натуралният Комбуча вкус не ви задоволява, можете да овкусите ферментиралия чай в последствие. Тук можете да научите как.
Интересен факт е, че името на пробиотичния чай има японски корени. Според една от хипотезите думата „Комбуча“ е съставена от „комбу“ – водорасли, и „ча“ – чай. Защо водорасли? Заради качествените сходства между SCOBY и популярните в Япония водорасли.
Каква захар да изберете за приготвяне на Комбуча
В наши дни употребата на захар е широко дискутиран. На всички ни е ясно, че рафинираната захар е вредна за здравето. В случая на Комбуча, обаче, именно бялата кристална захар представлява най-пълноценен източник на храна за гъбата SCOBY. Добрата новина е, че по време на развитието си, бактериите консумират захарта. За вас остават само ползите от консумацията на благотворните пробиотици и освежаващия вкус на Комбуча.
SCOBY не понася добре нерафинираната захар. Практиката показва, че непреработената захар скъсява живота на SCOBY културата и променя вкуса на чая. Някои хора се опитват да заместят захарта с мед, но резултатите обикновено са непоследователни и гъбата може да пострада. Същото се отнася и за подсладители като агаве, кленов сироп, косова захар, палмова захар и съответните сиропи.
Използването на захарни заместители, включително стевия и ксилитол, със сигурност ще приключи с неблагоприятен резултат. Иначе полезните заместители на бялата захар не съдържат необходимите нутриенти, за да изхранят SCOBY.
Какъв стартер се използва за приготвяне на Комбуча
Водата, чаят и захарта са основните съставки на Комбуча, но за да започне същинския процес на ферментация са ви необходими гъба и стартерна течност. Всъщност, стартерът е просто готов ферментирал чай. Добавянето на Комбуча към всяка нова партида е важно, защото тя осигурява необходимата киселинност. Влагането на киселина предпазва SCOBY от развитие на патогени и ви гарантира здрава гъба.
За да сте сигурни, че давате най-доброто на гъбата майка, в началото е добра идея да използвате качествена Комбуча от търговската мрежа. Първокласно приготвената Комбуча осигурява оптимални условия за протичане на последваща ферментация. В по-късен етап ще можете да използвате Комбуча от предишна партида която вие самите сте приготвили. Най-добрият избор е натурална Комбуча, без добавен вкус.
Алтернатива на вече ферментирал чай е оцета. Според мнозина белият дестилиран оцет е добра опция. Той може да замести част или цялото количество киселина. Все пак най-добрият избор си остава Комбуча.
Комбуча гъба
Комбуча гъбата представлява симбиозна колония от дрожди и полезни бактерии (SCOBY), благодарение на които протича ферментацията на чаената напитка. Поставена в инфузията, гъбата започва да се развива и да ферментира. В този естествен процес вложената захар се преобразува във въглероден диоксид и органични киселини. Въглеродният диоксид прави напитката газирана, а културата произвежда множество полезни пробиотици и витамини с доказан благотворен ефект за здравето на човешкото тяло.
Най-важното условие за получаване на качествена Комбуча е използването на здрава гъба. Това означава, че SCOBY не трябва да бъде преуморена или в дисбаланс. Комбуча Лайф Гъба е перфектен вариант за всеки начинаещ ентусиаст, който иска да си приготви вкусен ферментирал чай в домашни условия. За да направим приготвянето на домашна Комбуча още по – достъпно и приятно сме съставили комплект Комбуча „Направи си сам“. Той включва всичко необходимо (дори подходящ стъклен буркан), за да можете сами да си приготвите полезния ферментирал чай!