Сърдечносъдовите заболявания (ССЗ) са нарушения на нормалната дейност на сърцето и кръвоносните съдове, които обикновено прогресират и могат да доведат до фатални последствия ако не бъдат своевременно третирани и контролирани. Според данни на Световната Здравна Организация (СЗО) ССЗ причиняват над 30% от всички смъртни случаи годишно, което ги прави водеща причина за смъртност в света.
Шокиращата статистика предизвиква все повече учени към изследване на причините за развитие и начините за превенция и терапия на сърдечносъдовите болести. Според събраната досега информация диетата представлява най – важният модифицируем фактор за предотвратяване на ССЗ. Редица изследвания доказват, че плодовете играят важна роля в превенцията на сърдечносъдови болести.
Какво трябва да знаете за сърдечносъдовите болести
ССЗ са група от заболявания, които могат да протичат паралелно или да се развиват самостоятелно. Често появата на едно състояние е предпоставка за развитие на друго от същата група. Най – често срещаните сърдечни заболявания са:
- Стенокардия – болка в сърцето, предизвикана от редуциран приток на кръв към органа
- Аритмия – нарушение на сърдечния ритъм
- Вродено сърдечно заболяване, свързано с функцията или структура на сърцето
- Коронарна болест на сърцето – засяга артериите, които снабдяват сърцето с кръв
- Сърдечна недостатъчност – нарушена сърдечна функция
- Различни видове кардиомиопатия
- Сърдечен удар
- Различни видове стеноза и др.
Васкуларните, или съдови, заболявания засягат артериите, вените или капилярите. Понякога обхватът им локален, друг път засяга кръвоносните съдове по цялото тяло. Този тип ССЗ включват:
- Периферно артериално заболяване – в следствие на стесняване на артериите притока на кръв към крайниците е затруднен
- Аневризъм – изразява се в разширяване на кръвоносен съд, което може да руптурира и да доведе до кръвоизлив. Настъпва при отслабване на стената на съответния кръвоносен съд.
- Атеросклероза – наслояване на плаки по стените на кръвоносните съдове, което причинява стесняване и затруднява кръвообращението
- Венозни съсиреци
- Нарушено кръвосъсирване – може да бъде прекалено бавно или прекалено бързо
- Инсулт
- Хипертония
- Периферна венозна болест, която често води до поява на разширени вени
- Синдром на Рейно – появяват се артериални спазми, които временно спират кръвообращението и др.
Симптоми
В някои случаи кардио – васкуларните заболявания могат да протекат безсимптомно в началото. Това е една от причините за късната им диагностика и ненавременно лечение. Въпреки това съществуват някои симптоми, които са универсални при ССЗ:
- Болезненост или напрежение в гръдната област – може да индикира стенокардия
- Нетипичен дискомфорт или болка в горната част на тялото, особено лявото рамо, лактите, челюстта, гърба
- Задух
- Гадене
- Умора
- Замайване
- Избиване на студена пот
Рискови фактори
Установено е, че над 50% от възрастните хора по света за застрашени от развитие на ССЗ. В миналото тези състояния за възниквали най – вече след 50 – годишна възраст, но днес тази граница осезаемо спада, засягайки нарастващ брой хора над 40 години. С нарастване на възрастта риска значително се увеличава. Според статистическите данни мъжете са по – застрашени от кардио – васкуларни усложнения в по – ранен етап от живота си в сравнение с жените. Освен генетичната предразположеност, рискови фактори за ССЗ са:
- Тютюнопушене
- Високо кръвно налягане
- Лоша хигиена на съня
- Повишени холестеролни нива
- Диабет
- Затлъстяване
- Обездвижване
- Диета, богата на мазнини и въглехидрати
- Сънни нарушения, особено сънна апнея
- Стрес
- Повишена консумация на сол и захар
- Лоша устна хигиена
- Прекомерна консумация на алкохол
- Замърсяване на въздуха
- Нарушена белодробна функция
- Диета с ниско съдържание на плодове
Често пъти ССЗ са придружени от други заболявания, които представляват допълнителен здравен риск и могат да доведат до сериозни усложнения. По – голямата част от кардио – васкуларните заболявания могат да бъдат предотвратени с промени в начина на живот и диетата.
Защо за важни плодовете
Към момента общоприетият начин за контролиране на ССЗ е посредством дългосрочна медикаментозна терапия. Въпреки това лекарствата не са ефективни и / или подходящи при всички пациенти, а често предизвикват и странични ефекти, които могат да допринесат за влошаване на симптомите. В същото време някои плодове и плодови екстрактиимат действие, сходно с това на медикаментите, изписвани при ССЗ. През дългите години на изследвания учените са установили, че някои плодове са дори имат по – мощен антихипертензивен, липидопонижаващ и хипогликемичен ефект. Тези открития подтикват специалистите да търсят нови методи за терапия на ССЗ.
Проучванията показват, че меню с ниско съдържание на плодове е третият най – важен рисков фактор за развитие на ССЗ след хипертонията и тютюнопушенето. Въпреки че кардиопротективният механизъм на плодовете не е напълно изяснен, статистическите данни показват, че консумацията на свежи плодове е обратно свързана с риска от кардио – васкуларни проблеми. Освен това редица клинични изследвания доказват протективната роля на плодовете срещу този тип заболявания. Този ефект е най – осезаем при хора с високи метаболитни рискови фактори като хипертония, дислипидимия, диабет, наднормено тегло, затлъстяване.
Ползи от приема на полифеноли
Според експертите благотворното въздействие на плодовете се дължи на съдържащите се в тях нутриетни, особено полифеолите. Това са мощни антиоксиданти, които трябва да си набавяме ежедневно чрез диетата, тъй като не се акумулират в организма. Те се съдържат в различни растителни храни и са силно концентрирани в плодовете. Най – добрите подови източници на тези съединения са тъмните горски плодове (боровинка, къпина), арония, грозде, ябълка, авокадо, нар, глог.
Ежедневният прием на полифеноли предпазва клетките от оксидативен стрес като стимулира неутрализирането на свободните радикали. Тези необикновени вещества протиовдействат възпалителните процеси, които често са в основата на голям брой хронични заболявания. Така те редуцират риска от ССЗ и помагат за забавяне на развитието и прогресията на този тип болести. Някои проучвания сочат, че полифенолите:
- Допринасят за понижаване на нивата на кръвната захар, кръвното налягане и холестерола
- Подобряват сърдечната дейност
- Могат да редуцират риска от развитие на кръвни съсиреци
- Имат противоракови свойства
- Подобряват храносмилането
- Подпомагат когнитивната функция
Кои плодове подсилват сърдечносъдовата система
Различни проучвания изследват благотворното въздействие на плодовете върху сърдечносъдовата система. Събраните данни сочат, че горските плодове, гроздето, нара, ябълките, авокадото, глога и аронията показват силни протективни свойства.
Грозде
В проучвания за ефекта на гроздето при пациенти със ССЗ става ясно, че неколкоседмична гроздо – терапия води до редуциране на кръвното налягане, подобрена артериална релаксация, понижени холестеролни нива. Системната консумация на грозде или гроздов екстракт спомага отслабването и топенето на тлъстините и понижава оксидативния стрес.
Боровинки
Боровинките се отличават със сходни свойства и мощен кардиопротективен ефект. Изследванията показват, че малките лилави плодчета защитават организма от свободните радикали, регулират нивата на холестерол в кръвта и притежават антиатерогенни свойства.
Нар
Кората, семената и сока на нара изобилстват от антиоксиданти, които предпазват артериите и сърцето от заболявания. Приемът на екстракт от нар намалява атеросклерозата на аортата и коронарните артерии, понижава възпалението на съдовите стени и понижава риска от исхемична болест.
Ябълка
Високото съдържание на полифеноли в ябълките (особено в корите) осезаемо редуцира риска от ССЗ. Ежедневната консумация на поне една ябълка поддържа холестерола в норма, балансира инсулиновите нива и подобрява храносмилането.
Глог
Глогът е добре известен с положителния си ефект върху сърцето и сърдечносъдовата система от векове. Малките плодчета се използват при терапия хиперлипидимия, като превенция на атеросклероза, за балансиране на холестеролните нива и подобряване на цялостната кардио – васкуларна функция.
Арония
Аронията изобилства от различни полифеноли, които подпомагат сърдечносъдовата дейност. Приеман пресен, под формата на сок или хранителна добавка, плодът понижава кръвното налягане, нивата на триглицеридите и лошия холестерол, намалява оксидативния стрес. Вкусен начин да добавите арония към менюто си е Комбуча Лайф Арония. Тази необикновена напитка ще ви зареди със здраве и ще подпомогне цялостното ви здраве!
Плодовете са истинска наслада за сетивата и дар за здравето. Открийте незаменимите им свойства и се радвайте на крепко здраве и силно сърце във всеки етап от живота си!
Източници
Zhao CN, Meng X, Li Y, Li S, Liu Q, Tang GY, Li HB. Fruits for Prevention and Treatment of Cardiovascular Diseases. Nutrients. 2017 Jun 13;9(6):598. doi: 10.3390/nu9060598. PMID: 28608832; PMCID: PMC5490577.
Cebova M, Klimentova J, Janega P, Pechanova O. Effect of Bioactive Compound of Aronia melanocarpa on Cardiovascular System in Experimental Hypertension. Oxid Med Cell Longev. 2017;2017:8156594. doi: 10.1155/2017/8156594. Epub 2017 Nov 30. PMID: 29333212; PMCID: PMC5733212.
Daskalova E, Delchev S, Peeva Y, Vladimirova-Kitova L, Kratchanova M, Kratchanov C, Denev P. Antiatherogenic and Cardioprotective Effects of Black Chokeberry (Aronia melanocarpa) Juice in Aging Rats. Evid Based Complement Alternat Med. 2015;2015:717439. doi: 10.1155/2015/717439. Epub 2015 Aug 13. PMID: 26351516; PMCID: PMC4550745.