Комбуча е популярна ферментирала напитка, известна най – вече с високото си съдържание на пробиотици. Освен полезните бактерии, обаче, освежаващият чай съдържа голямо разнообразие от полезни вещества, в това число органични киселини. Високата концентрация на тези киселини подобрява органолептичните качества на напитката и ѝ придава специфични здравни ползи. Какви точно са предимствата на различните органични киселини в състава на Комбуча Лайф ще обсъдим в следващите редове!
Какво представляват органичните киселини
Органичните киселини са междинни или основни продукти на много метаболитни процеси, като цикъл на Кребс, ензимни реакции и микробна ферментация. Те могат да бъдат получени още и чрез химически синтез. Тези специфични съединения придават характерен вкус на различни плодове, зеленчуци и ферментирали храни, поради което намират широко приложение в хранително – вкусовата промишленост. Някои органични киселини се използват също и във фармацевтиката и химическата индустрии. В допълнение към подобряването на органолептичните качества на храните, органичните киселини могат да повишат срока на годност на продуктите, а някои от тях се открояват и със завидни ползи за здравето.
Как се получават органичните киселини в Комбуча
Наличието на органични киселини в Комбуча се дължи на ферментационния процес, през който чаят преминава, за да се превърне в любимата на милиони хора по света напитка. По време на ферментацията микробите, бактериите и дрождите, които населяват SCOBY (Комбуча гъба) се хранят със захарта в чаената инфузия. По време на този процес микробиологичните култури метаболизират захарите и ги преобразуват в различни органични съединения, в това число органични киселини.
Някои от характерните свойства на органичните киселини включват:
- Детоксикация
- Противомикробен ефект
- Подобряване на чревното здраве
С какво са полезни различните органични киселини в Комбуча Лайф
Вида и количеството на органични киселини в различните видове Комбуча варира в зависимост от редица фактори, включително:
- Продължителност на ферментационния процес
- Вид чай (зелен, черен, червен)
- Микробиологичен състав на Комбуча майката
Независимо от това дали е домашна или купена, обаче, Комбуча се отличава с най – висока концентрация на оцетна киселина. Именно тя придава на ферментиралия чай типичния кисело – стипчив вкус и превръща напитката в оцет при продължителна ферментация.
За разлика от домашно приготвената Комбуча, тази, която се произвежда с търговска цел преминава през внимателно контролиран производствен процес. Това позволява постигане на един и същи вкус и нутритивни свойства при всяка партида. Като продукт за масова употреба, Комбуча Лайф се отличава с постоянен състав, в това число на органични киселини.
Оцетна киселина
Оцетната киселина е характерна за всички видове оцет. Според различни изследвания консумацията на натурални храни и напитки с високо съдържания на оцетна киселина помага за алкализиране на pH на организма и подобряване на метаболизма. Именно поради тази причина голяма част от детокс диетите включват ежедневен сутрешен прием на чаша хладка вода с лъжица натурален оцет. В допълнение, оцетната киселина понижава стойностите на холестерола и триглицеридите, помага в контрола на кръвната захар, облекчава запека и насърчава абсорбцията на някои минерали. Някои клинични тестове показват, че тази киселина редуцира апетита и помага за отслабване.
Глюкарова киселина
Освен че може да бъде приемана чрез различни храни и напитки, глюкаровата киселина се произвежда в малки количества в човешкото тяло. Тя подпомага детоксикацията на организма от токсини от околната среда, канцерогенни агенти и метаболитни отпадъци. Благодарение на тези си свойства веществото подобрява състоянието на черния дроб. Данните от някои изследвания сочат, че допълнителният прием на глюкарова киселина помага за поддържане на здравословни холестеролни нива, насърчава хормоналния баланс. Освен това се смята, че киселината може да инхибира развитието на някои видове рак.
Млечна киселина
Млечната киселина се получава при млечно – кисела ферментация и е характерна за продукти като кисело мляко, кефир и йогурт. Приемът ѝ подпомага разграждането на някои нутриенти, включително лактоза, подобрява усвояването на някои хранителни вещества и редуцира възпалителните процеси в червата. Освен това тази киселина изпълнява свойството на пребиотик и подхранва олезните бактериални щамове. Редовната консумация на млечна киселина стимулира перисталтиката, нормализира киселинността на стомаха, подобрява кръвообращението и инхибира растежа на патогенни бактерии.
Итаконова киселина
Итаконовата киселина е най – известна с антимикробния си ефект. Известно е, че съединението инхибира експресията и активността на специфичен ензим, който играе ключова роля в растежа на патогенни микроорганизми. В допълнение, киселината подобрява естествените защитни сили на организма и действа благотворно върху стомашно – чревното здраве.
Синергичното взаимодействие между всички органични киселини, съдържащи се в Комбуча Лайф прави напитката ненадминат еликсир за здраве и виталност. Комбинираното действие на полезните вещества в напитката помага ускоряване на метаболизма, цялостна детоксикация на тялото, подобряване на стомашно – чревното здраве, по – силен имунитет и още куп здравни ползи!
Подробна информация за полезните свойства и пълния състав на органични киселини и други нутриенти в Комбуча Лайф можете да намерите тук!
Източници
Ivanišová E, Meňhartová K, Terentjeva M, Harangozo Ľ, Kántor A, Kačániová M. The evaluation of chemical, antioxidant, antimicrobial and sensory properties of kombucha tea beverage. J Food Sci Technol. 2020 May;57(5):1840-1846. doi: 10.1007/s13197-019-04217-3. Epub 2019 Dec 16. PMID: 32327794; PMCID: PMC7171019.
Jakubczyk K, Kałduńska J, Kochman J, Janda K. Chemical Profile and Antioxidant Activity of the Kombucha Beverage Derived from White, Green, Black and Red Tea. Antioxidants (Basel). 2020 May 22;9(5):447. doi: 10.3390/antiox9050447. PMID: 32455926; PMCID: PMC7278673.