Хемороидите са деликатна тема, която хората избягват да коментират. Въпреки това почти половината от населението на развитите страни се сблъсква с тях до навлизане в старческа възраст. Според медицинските данни от последните години проблемът е все по – често срещан и сред младите хора, особено онези, които водят заседнал начин на живот и имат определени вредни навици.
Макар и често табуизирана в социума, хемороидалната болест е била разпространен проблем още в древността. И днес някои от неприятните симптоми, които хемороидите причиняват не могат да останат незабелязани и в много случаи водят до неприятни визити в лекарския кабинет и отсъствие от работа. Именно поради тази причина учени и лекари все по – усилено търсят различни начини за превентиране и терапия на хемороидите.
В следващите редове ще се запознаем по – подробно със спецификите на заболяването и ще обърнем внимание на факторите, които увеличават риска за поява на хемороиди. Ще разберем също дали пробиотиците могат да се използват като средство против хемороиди.
Какво трябва да знаете за хемороидалната болест
Според статистическите данни хемороидите са най – разпространеното аноректално заболяване сред хората. Те представляват образувания от васкуларен тип, разположени в долния край на дебелото черво, или ректум, и ануса. Всъщност, това са вид разширени вени, които могат да се проявят във всяка възраст и да протекат безсимптомно или да предизвикат сериозно неразположение.
Като цяло причината за появата на хемороиди не е напълно ясна. Според някои изследвания хеороидалното заболяване се получава в резултат на нарушаване на интегритета на поддържащата съединителна тъкан в областта на ректурма и ануса, пролапс на хемороидална тъкан или разширяване на вените на вътрешния хемороидален плексус. Рискови фактори, които повишават риска от хемороиди или задълбочаване на състоянието включват:
- Бременност
- Висок индекс на телесна маса
- Запек
- Диета с ниско съдържание на фибри
- Обездвижване
- Заседяване на клекалото при изхождане – някои хора имат навика да четат или да гледат нещо на компютъра си в тоалетната
Голяма част от тези фактори водят до прекомерно напрежение в тазовото дъно, което може да провокира хемороидален пролапс. Една от най – уязвимите групи са бременните жени. Над половината от тях се сблъскват с проблема в последните месеци на феталното развитие, когато масата на плода нараства най – бързо. Хората с висцерален тип затлъстяване също са податливи на хемороиди поради прекомерн тежест в областта на корема. Има и други неща, които могат да увеличат вероятността за развитие на хемороиди, включително диария, вдигане на тежести, генетична предразположеност, анален секс, напреднала възраст, естествено раждане.
Видове хемороиди
Хемороидите се делят на два основни вида – вътрешни и външни. Често пъти пациентите с хемороидална болест развиват и двата вида. При повечето хора хемороидите не изискват специално лечение или медицински интервенции. В общия случай неразположението отминава от само себе си в рамките на седмица до 10 дни. По – сериозен проблем представляват хроничните хемороиди, които редовно се възпаляват и не се повлияват от стандартното симптоматично лечение.
В много от случаите вътрешните хемороиди не предизвикват симптоми в началните етапи на поява, тъй като те са разположени във вътрешността на ректума. При обостряне, обаче, те могат да доведат до кървави фекалии, болезненост, дискомфорт, пролапс и изскачане през ануса.
Хемороидите, които са разположени на и около ануса са изключително неприятни, тъй като са силно сензитивни. Това се дължи на множеството нервни окончания по аналната кожа, която ги покрива. Те не винаги са видими, но при обостряне се забелязват като подутини в аналната област. Могат да бъдат белезникави, червени или лилави на вид. Характерното за тях е, че са по – болезнени от вътрешните хемороиди.
Симптоми
Независимо от вида си, хемороидите най – често причиняват следните симптоми:
- Сърбеж
- Парене
- Болка
- Пролапс в областта на ануса
- Затруднено изхождане
- Алена кръв в изпражненията
Как се лекуват хемороиди
В медицинската практика е установен протокол за терапия на хемороиди. На пациентите с начален стадий на хемороидална болест се назначава симптоматично лечение, което се прилага при поява на неразположение. Обикновено то включва локална терапия с подходящи кремове, унгвенти и гелове. Тромбозиралите хемориди, в които се образува кръвен съсирек, се облекчават с помощта на седящи вани, свещички или специализирани препарати. Ако болката е прекалено силна може да се назначи хирургическа интервенция за отстраняване на тромба. Освен това специалистите препоръчват диета с високо съдържание на фибри, повишен прием на течности, регулиране на теглото и повече движение.
При задълбочаване на проблема може да се обсъдят и инвазивни техники за лечение:
- Банд лигиране
- Лазерна терапия
- Склеротерапия
- Инфрачервена коагулация
- Операция
Лекарите обръщат специално внимание на превенцията и терапията на запека, тъй като това състояние е сериозна предпоставка за поява на хемороиди. Друг важен елемент в терапията на хемороидалната болест е употребата на анти-инфламаторни средства за локално и перорално приложение. Добре изпитани средства за външно приложение са алое вера гел, кокосово масло, хамамелис, масло от чаено дърво. Данните от различни клинични тестове показват, че допълнителният прием на Омега-3 мастни киселини и пробиотици подпомага подобряването на симптомите и има превантивен ефект.
Пробиотици против хемороиди
Множество научни изследвания потвърждават връзката между чревната микрофлора и гастро – интестиналното здраве. Освен че подпомагат метаболизма и усвояването на хранителни вещества, полезните бактерии могат да се използват в превенцията и терапията на хронична констипация.
Благотворният ефект на пробиотиците се доказва от нарастващ брой проучвания, които свързват разнообразни бактериални щамове с различни фактори, влияещи върху появата или липсата на запек, като:
- Транзитната скорост на чревното съдържимо през стомашно – чревния тракт
- Брой на изхожданията
- Обем на екскретираната фекална маса
- Секрецията на регулаторни хормони и серумни цитокини в гастро – интестиналния тракт
Според клиничните тестове редовният прием на пробиотични храни и напитки или пробиотични суплементи ускорява преминаването на хранителните отпадъци през дебелото черво и насърчава редовното изхождането. Освен това някои видове полезни бактерии допринасят за извеждане на по – голямо количество фекалии при всяко изхождане. По този начин пробиотиците редуцират риска от запек и облекчават неразположението в случай на хемороидално заболяване. Друга важна предпоставка за ефективността на добрите бактерии при хемороиди е способността им да успокояват възпалението на чревната лигавица.
В различни исторически източници се споменава употребата на ферментирали храни и напитки, в терапията и превенцията на хемороиди още от древността. Така например, данни от Русия, Япония и Китай свидетелстват, че напитката Комбуча била популярен лек за хемороиди, предписван от някогашните лекари.
Днес знаем, че ферментиралият чай дължи многоспектърния си ефект върху човешкия организъм на високото съдържание на пробиотици и фитонутриенти, които доказано подобряват здравето. Анализът на множество клинични тестове установява, че редовната консумация на Комбуча подпомага бактериалния баланс в червата, стимулира възстановяването на съединителната тъкан и облекчава запека. В допълнение, пробиотичната напитка влияе благотворно върху метаболизма и поддържането на здравословно тегло. Само една чаша Комбуча дневно може да ви помогне да минимизирате риска от хемороиди и да се радвате на отлично здраве!
Източници
De Marco S, Tiso D. Lifestyle and Risk Factors in Hemorrhoidal Disease. Front Surg. 2021 Aug 18;8:729166. doi: 10.3389/fsurg.2021.729166. PMID: 34485376; PMCID: PMC8416428.
He Y, Zhu L, Chen J, Tang X, Pan M, Yuan W, Wang H. Efficacy of Probiotic Compounds in Relieving Constipation and Their Colonization in Gut Microbiota. Molecules. 2022 Jan 20;27(3):666. doi: 10.3390/molecules27030666. PMID: 35163930; PMCID: PMC8838973.
Peyton Bishop, Eric R. Pitts, Drew Budner, Katherine A. Thompson-Witrick, Kombucha: Biochemical and microbiological impacts on the chemical and flavor profile, Food Chemistry Advances, Vol.1, 2022, 100025, ISSN 2772-753X, https://doi.org/10.1016/j.focha.2022.100025.