През месец декември епидемиологичната обстановка из всички географски точки по света започва де се усложнява.
Причината за това се крие в многобройните поводи за съвместни чествания – на едно място се събират много хора, обикновено присъстват и такива, дошли да посрещнат празника от другия край на света. Това струпване на хора от различни народности и култури (коя от коя по-щура и невъздържана) на едно място повишава сериозно риска от разпространението и развитието на сериозни, засягащи паметта и двигателните функции, състояния. Симптомите на заболяването са широко известни: олюляваща се походка, сякаш човекът до вас репетира за театрално представление, което ще се бори другата година за „Аскеер”; разбира се, налице са зачервени очи, бузи и нос, известно количество гърлени звуци, неадекватни физиономии стил „Джим Кери” или пък „Мистър Бийн”, некоординирани движения на всички крайници, внезапни прищявки за заспиване на близката пейка (де да беше само пейката) и посягане (или поне опит за посягане) към подходяща възглавница – например чанта, книга, кутия или просто непосредствено разположен чужд крак (по всяка вероятност на друг заразен със същото човек).Разбира се, напълно логично е, ще предположите и вие, че с приближаването на „болнавия” сезон загрижени специалисти и съветници по PR започват да излъчват предупредителни съобщения посредством всички комуникационни канали. Че е обявена тревога, то е ясно! Но едно е сигурно – винаги има хора, които са недоразбрали или пък смятат да се възползват най-пълно и безскрупулно от заболяването. Те ще се „насладят” на главоболието, дезориентацията и интоксикацията в най-пълната й щедрост. Останалите, които все още поддържат връзка между главния мозък, ушите и очите, ще се снабдят с мощно оръжие срещу най-заразителното заболяване в края на годината – махмурлука.Още като дете съм чувала подмятания, че бузите на Дядо Коледа са така привлекателно и сигнално зачервени заради консумацията на алкохол по празниците (или целогодишно, не си спомням точно. Аз също съм се разболявала от махмурлук, но, за ваша изненада вероятно, съм изградила имунитет). Така де – за какво говорех? А да, нека си продължа приказката за възпълничкия дядо с възпълната торба. Казваха още едно време, че нямало как Дядо Коледа да се шмугва в комините на къщите и да не се изкуши от безотговорно изоставените по масите бутилки вино и шампанско (а и не само). Още тогава ми беше ясно, че ако веселият белобрад дядо отпива поне по една глътка във всяка къща, надали ще успее да зарадва всички деца по света с подаръци, в частност и самата мен. А това беше малко (даже много) фрустриращо и потискащо. И няма да ви изненадам кой знае колко, ако ви призная, че малко му се гневях.Сега, години по-късно, разгадах тайната на белобрадия. Напълно възможно е да обиколиш света с празничната си шейна и да си в постоянен полет на духа, а на сутринта да не намразиш цялата тази прищявка с подаръците. Тайната се крие в леко газираната напитка Комбуча, която дълги години е поддържала здравословното състояние на черния му дроб!
Вече не коря добродушния Дядо Коледа, че злоупотребява с алкохола по цяла нощ. Като бях малка отчитах факта, че той напрактика краде от дома ми минимални дози алхокол (най-много чашка, нали така) или от греяната ракия на моя личен дядо, но го приемах не толкова навътре, защото знаех, че това е един вид благородна размяна – аз му давам ракия, а той ми оставя приятна изненада под елхата, опакована в хартията, която аз лично избрах предния ден в близката книжарница. На това му се казва персонално отношение!
Ще ви призная, че когато разбрах тайната на Дядо Коледа, толкова много се зарадвах и така ми отпадна от плещите това ежегодно главоблъскане „ще получа ли подарък или не”, че тъй се отпуснах, че се свякох възнак на земята. Като се поокопитих, веднага ми хрумна идеята да ви споделя откритието си, за да сте преспокойни и вие. Само ще ви посъветвам преди това да постелите нещо мекичко под себе си или пък да прочетете настоящата статия, полегнали на диванчето. Съзнавам, че ви предупредих лекинко късно и вече сте паднали на земята ничком, но това не е от лошотия – просто не намерих друг начин да ви съобщя тайната на Дядо Коледа!
За да ви се реванширам, ще ви разкажа малко повече за Комбуча. Напитката е позната на човечеството от векове и е доказала благотворните си свойства. През последните години набира сериозна и обяснима популярност, благодарение на ценния си състав и положителното въздействие върху човешкото здраве. Ползите на ферментиралия чай Комбуча за човека са много, но предвид обострената обстановка, в която се намираме, и завишаващия се стремително нагоре риск от интоксикация с различни неустоими алкохолосъдържащи напитки, ще подчертая свойството й да детоксирика тялото. Благодарение на съдържащите се в нея полезни активни вещества, дрожди , витамини пробиотици и други ценни врагове на махмурлука, Комбуча повлиява бързо и ефективно работата на черния дроб и бъбреците. Освен това е леко газирана, притежава приятен сладко-кисел вкус и, за голяма изненада на подпийналите, ще допълня, че съдържа известно количество алкохол (резултат от ферментацията). Така де, празници са, тостове не се отказват!
Рецепта за вдигане на крака след поредната празнична нощ: една чаша Комбуча непосредствено след края на партито, но най-добре е да е консумирате по време на цялото парти.