Бактериите в храносмилателния тракт обикновено се наричат чревен микробиом. Те играят съществена роля в човешкото здраве — от регулирането на имунната система до производството на витамини, необходими за нормалното функциониране на организма.
На пазара се предлагат различни видове „биотични“ продукти, а това може да затрудни нашия избор, защото е трудно да открием съществени между тях. Тези продукти са предназначени да поддържат жизнеността на милиардите микроби, които обитават човешкото тяло. Бактериите, които населяват храносмилателния тракт играят съществена роля в човешкото здраве. Осигуряването на подходяща подкрепа за тези микроби е важно за нормалното функциониране на всички органи и системи в тялото.
Пребиотици
Пребиотиците са хранителни вещества, които предизвикват специфични промени в състава и активността на микробиота в стомашно-чревния тракт. Те подпомагат полезните бактерии, което води до ползи за здравето на целия организъм. Клиничните изследвания показват, че приемът на пребиотици подобрява функцията на стомашно-чревната система при пациенти със синдром на раздразнените черва. Пребиотиците могат да бъдат различни видове, включително неусвоими въглехидрати, полифеноли и полиненаситени мастни киселини. Въпреки че много изследвания се фокусират върху неусвоимите олигозахариди, има и други видове пребиотици.
Един от механизмите, чрез които пребиотиците оказват благоприятни ефекти, е увеличаването на производството на мастни киселини с къса верига (SCFA). Тези мастни киселини осигуряват енергия на клетките в червата, стимулират растежа и размножаването на клетките в стомашно-чревния тракт, намаляват pH-то на дебелото черво и спират растежа и активността на патогенни бактерии. Пребиотиците също така оказват положително влияние върху микробиома в стомашно-чревния тракт чрез насърчаване на растежа на полезните видове бактерии, които от своя страна неутрализират патогените.
Ето някои полезни свойства на пребиотиците:
- Подпомагат здравето на стомашно-чревната система
- Подобряват имунната система, като регулират нейната функция и помагат за поддържането на здравословен имунен отговор
- Улесняват храносмилането и абсорбирането на хранителни вещества
- Регулират нивата на кръвната захар
- Улесняват абсорбцията на минерали като калций, магнезий и желязо
- Подпомагат усвояването на витамини витамините от група B
- Подобряват настроението като подобряват производството на хормона серотонин.
Пробиотици
Пробиотиците са живи микроорганизми, които придават ползи за здравето на гостоприемника. Пробиотиците трябва да се прилагат в адекватни количества, за да могат микроорганизмите да се колонизират и да осигурят ползи за организма. Подобно на пребиотиците, действието на пробиотиците е специфично за всеки определен вид и се определя от дозата и съставките, използвани при производството на продукта. Някои от механизмите на действие включват директно взаимодействие с други микроорганизми, стимулиране на имунната активност чрез производство на цитокини и подобряване на секрецията на слуз.
Пробиотиците са предмет на множество изследвания през последните години и показват обещаващи резултати. Клиничните проучвания потвърждават ползите на пробиотиците за стомашно-чревни заболявания като синдром на раздразнените черва, както и при други състояния като затлъстяване, диабет тип 2 и неалкохолна мастна чернодробна болест. Пробиотиците предлагат и противоракови, антиоксидантни, противостареещи и антимикробни свойства. Отличават се и със способността си да облекчават непоносимостта към лактоза и да подобряват имунната функция.
Ето някои полезни свойства на пробиотиците:
- Подобряване на стомашно-чревния баланс
- Защита срещу патогенни бактерии
- Подкрепа на имунната система и нейната защитна функция
- Подобряване на храносмилателния процес
- Синтез на витамини и ферменти, които са важни за здравето на организма
- Подпомагане на здравето на кожата и подобряване на хидратацията и еластичността й
- Подобряване на настроението и облекчаване на симптомите на депресия и тревожност
- Поддържане на здравето на уринарната система
- Подобряване на общото здравословно състояние на организма
Синбиотици
Синбиотиците са специални продукти, които комбинират пробиотици и пребиотици. Тази комбинация има синергичен ефект, който подобрява шансовете за преживяване и достигане на пробиотиците до стомашно-чревния тракт. Научните изследвания показват, че синбиотиците оказват положително въздействие върху възпалението в червата, като постигат това чрез промяна в микробната екология, поддържане на хомеостазата на червата и модулиране на имунната система.
Механизмите, чрез които синбиотиците постигат тези положителни ефекти, включват:
- изменение в състава на микробната популация
- увеличаване на производството на късоверижни мастни киселини
- регулиране на имунната система
Синбиотиците създават благоприятна среда в червата, където пробиотиците могат да растат и се размножават, благодарение на пребиотичните компоненти. В същото време пробиотиците допринасят за балансирането на микробната популация и подобряването на функциите на имунната система в червата. Това може да помогне за намаляване на възпалението и подобряване на храносмилателните процеси. Така синбиотиците допринасят за оптималното здраве на червата и имунната система, което е от съществено значение за общото здраве и благополучие на организма.
Постбиотици
Постбиотиците са продукти, които се състоят от мъртви микроорганизми и/или техни компоненти и предлагат различни ползи за здравето на организма. Те представляват сложни смеси от метаболитни продукти или компоненти, които са секретирани от пробиотици, като ензими, протеини, късоверижни мастни киселини, витамини, аминокиселини, пептиди и органични киселини. Някои клинични проучвания установяват, че жизнеспособността на микроорганизмите не е от решаващо значение за ползите, които се предоставят от пробиотиците.
Постбиотиците имат антимикробни, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, и се съхраняват лесно, поради техния нежив характер.
Фитобиотици
Фитобиотиците са растителни фитонутриенти, които могат да променят средата в стомашно-чревния тракт.. Те се използват най-често при фуражни животни като заместител на антибиотичните стимулатори на растежа. При хората фитобиотиците включват лечебни билки, които регулират растежа на полезните видове и притежават антимикробни свойства. Сред растенията, които могат да бъдат класифицирани като фитобиотици са: риган, чесън, мента, розмарин, мащерка и карамфил.
Психобиотици
Психобиотиците са живи микроорганизми, които предоставят ползи за когнитивното здраве на човека. Подобно на пробиотиците, психобиотиците трябва да се приемат в адекватни количества, за да имат ефект. Установено е, че употребата на психобиотици води до положителна самооценка, повишава настроението и облекчава тревожността и депресивните състояния.
Психофизиологичните ефекти на психобиотиците при хората са категоризирани в три основни области:
- Психологически ефекти върху емоционалните и когнитивните процеси
- Системни ефекти върху оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза, реакция на глюкокортикоиден стрес и възпаление
- Невронни ефекти върху невротрансмитери и протеини, включително GABA и глутамат
Психобиотиците подобряват когнитивните функции като повишават синтеза на невротрансмитери в червата, включително допамин, серотонин и GABA. И накрая, комуникацията между мозъка и червата чрез вагусния нерв също е допълнителен механизъм, чрез който психобиотиците действат върху организма.
В заключение
Все още има въпроси без отговор относно микробиома, включително какво представлява „здравословен“ микробиом. Едно е ясно — микробиомът е уникален за всеки човек въз основа на неговата диета, прием на лекарства и досег с токсини. Използването на оптималната комбинация от „биотици“ може да помогне на хората да подпомогнат своите специфични нужди и уникален микробиом, за да получат най-много ползи за здравето.