Стомашно – чревният тракт на човека е населяван от стотици видове бактерии. Някои от тях са полезни, други са вредни, но всички имат място в чревния микробиом. Важното е балансът между нивата на тези бактерии да бъде поддържан. Той е есенциален както за храносмилането, така и за цялостното здраве на човека. Чревните бактерии имат важна роля в поддържането на имунната и метаболитната хомеостаза и участват в защитата срещу патогени. В същото време измененията в бактериалния състав на червата (т.нар. дисбиоза) се свързва с развитието и / или задълбочаването на различни възпалителни заболявания и инфекции.
Според множество изследвания приемът на пробиотици спомага за възстановяване на равновесието на чревната микробиота и подобряване на здравословното състояние като цяло. Някои специалисти дори смятат, че пробиотиците могат да окажат благотворен ефект при възпалителни заболявания на червата, в това число улцерозен колит (УК). Това е много обнадеждаващо за страдащите от УК, тъй като състоянието е от автоимунно и може значително да влоши качеството на живот.
Най – важното за улцерозния колит
Улцерозният колит е инфекциозна болест, която се изразява в развитие на малки язви по чревната лигавица. Състоянието може да засегне всяка възрастова група, но е типично за подрастващи и възрастни между 15 и 25. Често срещано е и при мъже на възраст над 50 години. Възпалението може да се разпростре от ректума и да обхване цялото дебело черво. Често пъти обострянето на симптомите причинява дискомфорт и силна болка. Причината за поява на УК не е ясна, но се знае, че заболяването настъпва при повишена активност на имунната система. Наличието на друго автоимунно заболяване, вирус, бактерия или друг дразнител може да е предпоставка за отключване на симптомите. Известно е, че има и наследствен фактор.
Симптомите на улцерозен колит са с променлив характер и в много случаи следват модела ремисия – обостряне. При някои пациенти неразположението е почти постоянно, докато при други се появява по – рядко. Най – често срещаните проявления на заболяването са:
- Коремна болка
- Кърваво изхождане
- Диария
- Повишена температура
- Отслабване
- Къркорене на червата
- Нутритивни дефицити
Голяма част от хората, страдащи от УК изпитват и други неприятни симптоми, сред които ставни възпаления, кожни раздразнения, възпаления на очите, афти, липса на апетит. Това се дължи на системното възпаление в червата, което възпрепятства правилното усвояване на хранителни вещества и затормозява естествените защитни сили на организма.
Бактериален баланс и улцеративен колит
Данните от редица научни изследвания доказват, че полезните бактерии, които населяват чревната микрофлора, пряко влияят върху имунната дейност. Това се дължи на факта, че цели 4/5 от имунните клетки се разполагат именно в стомаха. Полезните бактерии имат положително въздействие върху работата на имунните клетки и успокояват възпаленията. По този начин те редуцират риска от автоимунни заболявания, укрепват чревната мукоза и подобряват нейната дейност.
Обратно, повишаването на популацията на болестотворните бактерии провокира възпаления и прави чревната флора по – агресивна. В следствие на това здравето и функциите на чревната лигавица се нарушават. Според учените всички тези негативни процеси могат да провокират автоимунен отговор и да влошат симптомите на улцерозен колит. Някои специалисти дори смятат, че комбинацията от генетична предразположеност и нарушено стомашно – чревно здраве е сред главните причини за развитие на заболяването. Следователно, укрепването на чревната микрофлора може да подобри състоянието на пациенти с улцерозен колит.
Пробиотиците в борбата с улцерозния колит
Пробиотиците са съвкупност от живи микроорганизми с благотворно въздействие върху чревната микробиота. Това са полезни бактериални щамове, които балансират чревната флора и противодействат вредните бактерии. Могат да се приемат под формата на хранителни добавки или посредством пробиотични храни и напитки. Когато постъпят в стомашно – чревния тракт, пробиотиците:
- Стимулират синтеза на Т – регулраторните клетки. Това са специфични имунни клетки, които регулират имунната активност. Дефицитът им е предпоставка за развитие на автоимунни възпалителни процеси.
- Образуват предпазен слой върху чревната лигавица.
- Насърчават производството на слуз и променят нейната консистенция. По – гъстият слузест слой върху чревната мукоза я предпазва и повишава устойчивостта ѝ към патогенни микроорганизми.
- Потушават възпаленията
Всички тези ценни свойства на пробиотиците подобряват гастро – интестиналното здраве и имат общоукрепващ ефект. Полезните бактерии противодействат активността на някои патогени, които могат да отключват възпалителен отговор в червата. Така пробиотиците биха могли да редуцират риска от развитие на улцерозен колит, както и да превентират влошаването на симптомите при вече съществуващ проблем. В допълнение, пробиотиците подобряват усвояването на хранителни вещества. Това е особено важно при улцерозен колит, тъй като малабсорбцията е често срещан проблем при по – агресивна форма на заболяването.
Безопасни ли са пробиотиците при улцерозен колит
Пробиотиците носят голям брой ползи за здравето. Те могат да послужат както за превенция, така и за лечение на стомашно – чревни раздразнения и неразположения. Според някои изследвания пробиотиците могат да се използват и като поддържаща терапия при пациенти с улцерозен колит. Те регулират изхождането, редуцират болката и помагат на чревната мукоза да се възстанови и да укрепне. Още повече, приемът на пробиотици понижава риска от рак на дебелото черво. УК е рисков фактор за развитие на този вид карцином. Независимо от ползите е препоръчително да се консултирате с лекуващия си лекар ако страдате от улцерозен колит и искате да повишите приема на пробиотици.
Как да добавите пробиотици в диетата си
Освен че могат да се приемат под формата на хранителна добавка, пробиотиците лесно могат да се включат в менюто. Полезните бактерии се съдържат естествено в различни ферментирали храни. В българската кухня традиционни са киселото мляко, киселото зеле, естествено ферментиралите туршии. Други популярни източници на пробиотици са Комбуча, кимчи, мисо, кефир, натто, някои сирена.
Други начини за облекчаване на симптомите на улцеративен колит
Промяната в диетата често подобрява симптомите на улцерозен колит. Данните от някои проучвания сочат, че хората, страдащи от УК често имат проблеми с храносмилането на глутен. Въпреки че глутеновата непоносимост не е универсален фактор при улцерозен колит, ограничаването на приема на продукти с глутен може да бъде от полза за мнозина. Известно е още, че консумацията на алкохол, полуфабрикати, празни въглехидрати, продукти с оцветители и консерванти, високо въглехидратни храни може да провокира обостряне на симптомите и влошаване на състоянието. В същото време храните, богати на антиоксиданти, витамин С и Омега – 3 мастни киселини могат да окажат благотворен ефект при УК.
Друг ключов фактор е стресът. Ежедневният стрес може да отключи симптомите на улцерозен колит и да има негативен ефект върху интензитета и честотата им. Овладяването на техники за редуциране на стреса е ефективен фактор за контролиране на този фактор. Медитативни практики, йога, слушане на релаксираща музика и отделяне на време за любимия занимания са сред нещата, които могат да ви помогнат да се справите със стреса.
Улцерозният колит е нелечимо заболяване, което може да прогресира с времето. Спазването на подходящ хранителен режим, отказването от вредните навици и редуцирането на стреса важни стъпки в овладяването на състоянието. Придържайте се към лекарските препоръки и подхождайте с внимание ако искате да опитате алтернативни терапевтични методи.
Източници
Naidoo K, Gordon M, Fagbemi AO, Thomas AG, Akobeng AK. Probiotics for maintenance of remission in ulcerative colitis. Cochrane Database Syst Rev 2011; CD007443; PMID:22161412
Rondanelli M, Faliva MA, Perna S, Giacosa A, Peroni G, Castellazzi AM. Using probiotics in clinical practice: Where are we now? A review of existing meta-analyses. Gut Microbes. 2017 Nov 2;8(6):521-543. doi: 10.1080/19490976.2017.1345414. Epub 2017 Jul 21. PMID: 28640662
Gareau MG, Sherman PM, Walker WA. Probiotics and the gut microbiota in intestinal health and disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol 2010; 7:503-14; https://doi.org/10.1038/nrgastro.2010.117
Yamamoto, Mayuko, and Satoshi Matsumoto. “Gut microbiota and colorectal cancer.” Genes and environment : the official journal of the Japanese Environmental Mutagen Society vol. 38 11. 1 Jun. 2016, doi:10.1186/s41021-016-0038-8
Herfarth HH, Martin CF, Sandler RS, Kappelman MD, Long MD. Prevalence of a gluten-free diet and improvement of clinical symptoms in patients with inflammatory bowel diseases. Inflamm Bowel Dis. 2014 Jul;20(7):1194-7. doi: 10.1097/MIB.0000000000000077. PMID: 24865778; PMCID: PMC4331053.