Когато става въпрос за укрепване и подсилване на костната система, повечето хора се сещат за различни минерали (калций, магнезий, цинк, фосфор), витамини (Д, К2) и колаген. През последните години, обаче, все повече научни изследвания свързват приема на пробиотици с подобряване на костното здраве.
Известни основно с благотворния си ефект върху стомашно – чревния тракт, полезните бактерии са истински помощници на здравето. Ценните микроорганизми стимулират метаболизма, спомагат когнитивната функция и помагат за лечението на различни храносмилателни нарушения. Приемът им действа общоукрепващо, подобрява имунната дейност, понижава риска от развитие на остеопороза, допринася за увеличаване на костната плътност. Повече за въздействието на пробиотиците върху скелета ще научите в следващите редове!
За костната система и костите
Като жизненоважен елемент на опорно – двигателния апарат, костите изпълняват редица есенциални функции и имат отношение към правилното протичане на жизненоважни витални процеси. Всяка от 206те кости в човешкото тяло е есенциална за оптималното функциониране на костната система. Някои от най – важните предназначения на скелетната система включват:
- Придаване на структурна опора на тялото
- Осъществяване на движението
- Защита на вътрешните органи (гръден кош, тазово дъно) и мозъка (череп)
- Поддържане на минералния баланс в организма
- Участие в процеса на образуване на кръвни клетки (хомопоеза)
Тъй като са живи органи, костите непрестанно се регенерират. Този комплексен процес е свързан с функцията на редица жизнени системи. Правилното протичане на костното ремоделиране зависи от имунната, ендокринната, нервната и гастро – интестиналната дейност. Освен че участва в регулацията и поддържането на баланса на вътрешната среда на костите, стомашно – чревният тракт въздейства върху костното ремоделиране посредством чревната микробиота.
Костен метаболизъм
Костният метаболизъм е непрекъснат цикъл на костен растеж и резорбция, който се регулира от динамичното взаимодействие между костните клетки и различни ендогенни и екзогенни фактори. Основната цел на костното ремоделиране е да предпази костната система от хронично увреждане в следствие на пукнатини, травми, повреди и дегенеративни процеси.
Костни клетки
Съществуват три вида костни клетки, които осъществяват костното ремоделиране. Всеки вид изпълнява специфична роля. Остеобластите са кост – формиращи клетки, които медиират костната минерализация. Те са прекурсори и на остеоцитите – зрели костни клетки, които изпълняват ендокринна и механосензорна функция в скелета. Остеокластите имат противоположно действие. Те отговарят за костната резорбция, при която в тялото се освобождават част от съхраняваните в костите минерали.
За да се протича правилно костното ремоделиране, скоростта на разграждане на костен матрикс от остеокластите трябва да е по – ниска от скоростта на формиране на нова костна тъкан от остеобластите.
Оптималната пролиферация и активност на всеки вид костни клетки е от есенциално значение за поддържане на костния интегритет и правилното осъществяване на костния метаболизъм. Всеки дисбаланс в нивата и дейността на остеобластит и остеокластите може да доведе до нарушения в костната хомеостаза. В дългосрочен план това може да провокира развитие на патологични процеси, повишен риск от фрактури и хронични увреждания на костите, сред които остеопороза.
Накратко за чревната микробиота
Чревната микробиота е самостоятелен орган, който представлява съвкупност от множество разнообразни микроорганизми (бактерии, протоаза, вируси, дрожди). Тъй като се развива паралелно с човека от десетки хиляди години, чревният микробиом е придобил есенциална значимост за здравето. Той изпълнява самостоятелна метаболитна и ендокринна функция и въздейства върху дейността на почти всички витални системи.
Бактериите са най – изобилните микроорганизми в чревната микробиота. Те започват да колонизират чревния тракт още от самото ни раждане и са особено важни за имунитета, храносмилането, мозъчната дейност, психо – емоционалното здраве. Освен това бактериите могат да повлияят върху костния метаболизъм посредством въздействието им върху стомашно – чревното състояние и функции:
- Регулация на минералния метаболизъм
- Подобрена абсорбция на нутриенти
- Балансиране на серотониновите нива и др.
Въздействието на пробиотиците върху чревния микробиом
Бактериите които населяват чревната микробиота се делят условно на „добри“ и „лоши“. Лошите бактерии имат негативен ефект когато нивата им се повишат за сметка на добрите. Продължителният дисбаланс между патогенните и благотворните микроорганизми води до дисбактериоза. Нетретирано, състоянието осезаемо влошава стомашно – чревното здраве и води до развитие на различни гастро – интестнални заболявания, включително чревна пропускливост и синдром на дразнимото черво. В дългосрочен план тези състояния се асоциират с нарушена абсорбция на хранителни вещества и влошен минерален метаболизъм. В резултат костният обмен също се влошава и настъпват проблеми с костното ремоделиране.
От друга страна, полезните бактерии подобряват състоянието на стомашно – чревния тракт и спомагат храносмилането и метаболизма. Оптималните нива на добрите микроорганизми допринасят за укрепване на чревната лигавица и поддържане на хомеостаза в организма. Допълнителният прием на пробиотици спомага за възстановяване на бактериалния баланс и нормалната гастро – интестинална функция.
Същност на пробиотиците
Пробиотиците са живи бактерии и дрожди, които се отличават с полезния си ефект върху човешкото тяло. Те могат да попаднат в организма посредством консумация на пробиотични храни и напитки, или да се приемат под формата на суплементи. Съществуват различи пробиотични щамове, всеки от които има специфично въздействие върху стомашно – чревния тракт и организма като цяло. Приемът на пробиотици се асоциира с голям брой здравни ползи, сред които:
- Подобрена абсорбция на нутриетни
- Подобрено костно здраве
- Подобрен имунитет
- Подобрена храносмилателна дейност
- Подобрена когнитивна функция
- Подобрен външен вид
- Ускорено възстановяване по време на и след антибиотично лечение
- Поддържане на бактериалния баланс в червата
- Протективен ефект срещу различни патологии, сред които загуба на костна маса и остеопороза
- Засилен метаболизъм и др.
Пробиотици за здрави и силни кости
През последните години учените се фокусират върху пробиотиците като средство подобряване на костното здраве. Нарастващ брой изследвания доказват, че полезните бактерии притежават свойството да въздействат върху регулацията на костния метаболизъм и да превентират и забавят прогресията на остеопорозата.
Според едно проучване върху лабораторни мишки, допълнителния прием на пробиотици води до повишаване на костната плътност в следствие на засилена пролиферация на остеобласти и ускорено формиране на костна тъкан. Освен това пробиотичният суплемент допринася за по – пълноценната абсорбция на минерали от костите. Тези резултати се потвърждават и от друг клиничен тест, в който 4 – седмичният прием на пробиотична добавка подобрява костната устойчивост към фрактури и счупвания. Положителният ефект се дължи на засиленото акумулиране на магнезий, калций и фосфор.
При пациенти с остеопороза, изследванията показват, че някои видове Bifidobacterium и Lactobacillus бактерии инхибират формирането на остеокласти и предотвратяват засилената костна резорбция. По този начин пробиотиците защитават скелета от загуба на костна маса и забавят прогресията на заболяването. Този ефект е най – осезаем при мишки с естрогенов дефицит. Способността на полезните микроорганизми да регулират костния метаболизъм е предпоставка за ефективността им да възпрепятстват или третират остеопороза в периода на менопауза.
Комбуча и костната система
Комбуча е известна ферментирала напитка с високо пробиотично съдържание. Вкусният чай е известен с положителното си въздействие върху храносмилателната система, имунитета, метаболизма. Множество проучвания доказват, че редовната консумация на ароматното питие помага за поддържане на бактериалния баланс, засилва концентрацията, подобрява симптомите на ПМС, енергизира, регулира теглото и насърчава отслабването, стимулира метаболизма.
Самата инфузия се приготвя от зелен чай, за който се знае, че балансира костния метаболизъм и редуцира вероятността за развитие на остеопороза. Според учените тези свойства се дължат на съдържащите се в чаените листа катехини. Тези вещества се асоциира със засилено пролиферация на остеобласти и понижена костна резорбция. Освен това, поради високото си съдържание на антиоксиданти, зеленият чай противодейства свободните радикали и понижава нивата на оксидативен стрес, който е сред основите виновници за загуба на костна маса.
Синергичното взаимодействие между активните вещества в зеления чай и пробиотиците осигурява ефективна защита на костната система. Дългосрочната употреба на вкусния ферментирал чай редуцира възпаленията в организма, възпрепятства разграждането на костна тъкан и предпазва от остеопороза. Открийте любимия си Комбуча вкус тук и се погрижете за костите си още сега!
Източници
Collins FL, Rios-Arce ND, Schepper JD, Parameswaran N, McCabe LR. The Potential of Probiotics as a Therapy for Osteoporosis. Microbiol Spectr. 2017 Aug;5(4):10.1128/microbiolspec.BAD-0015-2016. doi: 10.1128/microbiolspec.BAD-0015-2016. PMID: 28840819; PMCID: PMC5710820.
Yu J, Cao G, Yuan S, Luo C, Yu J, Cai M. Probiotic supplements and bone health in postmenopausal women: a meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ Open. 2021 Mar 2;11(3):e041393. doi: 10.1136/bmjopen-2020-041393. PMID: 33653743; PMCID: PMC7929795.