В сезона на настинките е добре да подсилваме имунитета си по естествен път. За да не ти се налага да пиеш лекарства, изпробвай тази имуностимулираща рецепта за домашна комбуча.
Ще са ти необходими
- 1 голям буркан
- 8 пакетчета черен чай
- 1 гъба СКОБИ
- 1 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. боровинки
- 1 с.л. пресен настърган джинджифил
- 1 ч.ч. готова комбуча с натурален вкус
- парче марля или друг вид порест плат и ластик
За да приготвиш ароматната комбуча започни с класическата рецепта за напитката.
Заври 2 ч.ч. вода и добави захарта към тях. Разбъркай добре, за да се разтвори.
Сложи чаените пакетчета и ги остави за 15 мин. Извади ги и остави течността да се охлади добре.
Изсипи готовия чай в буркана, допълни с 2 л вода и готовата комбуча. Сложи гъбата SCOBY най-отгоре, покрий буркана с марлята и я закрепи за гърлото с ластик.
От този момент нататък комбучата започва да ферментира. Твоята домашна комбуча ще е готова след 7 до 12 дни, като от време на време можеш да проверяваш вкуса и да я разбъркваш с дървена лъжица.
След петия ден можеш да добавиш боровинките и джинджифила, които се приготвят по следния начин.
В подходящ съд сложи боровинките, джинджифила, 2 с.л. захар и ½ ч.ч. вода и остави да заври.
Когато сместа започне да се сгъстява, намали огъня и разбъркай добре с дървена лъжица. Намачкай боровинките с лъжицата и остави сместа да изстине напълно.
Отвори буркана, извади гъбата и около 1 ч.ч. от течността в него. Бавно налей сиропа от боровинки и джинджифил. Върни гъбата и запечатай съда.
Когато си доволен от вкуса на комбучата и от газировката, прецеди течността и я налей в подходящи шишенца. Бутилирай и съхранявай в хладилник
Боровинките са богати на антиоксиданти, а джинджифилът има силно антисептично действие. В комбинация с богатата на пробиотици комбуча, тази комбинация ти гарантира добро здраве през всички студени месеци.